5.9.19

Η φοροδιαφυγή κοστίζει στην Ελλάδα τρεις... ΕΝΦΙΑ


Τη δεύτερη μεγαλύτερη απώλεια εσόδων από τον ΦΠΑ λόγω της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας παρουσιάζει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το λεγόμενο «κενό ΦΠΑ» που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία, η Ελλάδα έχασε το 2017 το 34% των εσόδων από ΦΠΑ ή 7,34 δισ. ευρώ λόγω της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας.

Μάλιστα, σε σχέση με το 2016 η κατάσταση εμφανίζει επιδείνωση, καθώς αυξήθηκε η απώλεια εσόδων από τον φόρο.
Σε χειρότερη θέση σε σχέση με την Ελλάδα βρίσκεται μόνο η Ρουμανία με κενό ΦΠΑ 36%.
Από τη σχετική έκθεση προκύπτει ότι οι χώρες της Ε.Ε. απώλεσαν έσοδα 137 δισ. ευρώ από τον φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) το 2017.
Η ύπαρξη του σημαντικού αυτού ελλείμματος ΦΠΑ καταδεικνύει εκ νέου, σύμφωνα με την Κομισιόν, την ανάγκη για συνολική μεταρρύθμιση των κανόνων της Ε.Ε. για τον ΦΠΑ, όπως προτάθηκε το 2017 από την Επιτροπή, καθώς και για αυξημένη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών, ώστε να καταπολεμηθεί η απάτη στον τομέα του ΦΠΑ και να εξασφαλιστεί η λειτουργία των κανόνων για νομοταγείς επιχειρήσεις και εμπόρους.
Το έλλειμμα ΦΠΑ μετρά την αποτελεσματικότητα των μέτρων επιβολής και συμμόρφωσης σχετικά με τον ΦΠΑ σε κάθε κράτος-μέλος, καθώς παρέχει μια εκτίμηση της απώλειας εσόδων λόγω απάτης και φοροδιαφυγής, φοροαποφυγής, πτώχευσης, οικονομικής αφερεγγυότητας και εσφαλμένων υπολογισμών.
Ο αρμόδιος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε τα εξής για το ζήτημα:
«Το ευνοϊκό οικονομικό κλίμα και ορισμένες βραχυπρόθεσμες πολιτικές λύσεις που έθεσε σε εφαρμογή η Ε.Ε. συνέβαλαν στη μείωση του ελλείμματος ΦΠΑ το 2017. Ωστόσο, για να επιτευχθεί πιο ουσιαστική πρόοδος, θα πρέπει να υπάρξει ριζική μεταρρύθμιση του συστήματος ΦΠΑ, ώστε να θωρακιστεί περισσότερο έναντι της απάτης.
»Οι προτάσεις μας για τη θέσπιση οριστικού και φιλικού προς τις επιχειρήσεις συστήματος ΦΠΑ παραμένουν επί τάπητος. Τα κράτη-μέλη δεν έχουν την πολυτέλεια να αδρανούν τη στιγμή που χάνονται δισεκατομμύρια από παρανομίες, όπως η αλυσιδωτή απάτη στον τομέα του ΦΠΑ, καθώς και από ασυνέπειες στο σύστημα».
zougla.gr