3.9.19

Ο Τζόνσον έχασε την πλειοψηφία στη βρετανική Βουλή


Η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον απώλεσε την Τρίτη την οριακή πλειοψηφία που διέθετε στη Βουλή των Κοινοτήτων, μετά την απόφαση του Συντηρητικού βουλευτή Φίλιπ Λι να ενταχθεί στο φιλοευρωπαϊκό Φιλελεύθερο-Δημοκρατικό κόμμα.

Σύμφωνα με Φιλοευρωπαίους βουλευτές των Συντηρητικών η στρατηγική που ακολουθεί ο Μπόρις Τζόνσον είναι ξεκάθαρη. Επιθυμεί να θέσει προϋποθέσεις που δεν είναι δυνατό να ικανοποιηθούν ώστε να φανεί πως υπεύθυνη για την αποτυχία να βρεθεί λύση – συμφωνία είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη συνέχεια ο Τζόνσον επιθυμεί τη διεξαγωγή εκλογών το γρηγορότερο δυνατόν και πάντως πριν αρχίσουν να φαίνονται οι επιπτώσεις ενός άτακτου Brexit.
Ο πρώην υπουργός και υποστηρικτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπήκε στη Βουλή των Κοινοτήτων και κάθισε δίπλα στον Τζο Σουίνσον των Φιλελευθέρων, δηλώνοντας με τον τρόπο αυτό τη μετακίνησή του.
Η στιγμή που ο Φίλιπ Λι κάθεται με τους Φιλελεύθερους στη Βουλή των Κοινοτήτων:
«Η συντηρητική κυβέρνηση επιδιώκει με επιθετικό τρόπο ένα Brexit με επιβλαβείς (συνέπειες). Θέτει σε κίνδυνο ζωές (...) και απειλεί με αδικαιολόγητο τρόπο την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου», ανέφερε ο βουλευτής σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
«Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι δεν είναι δυνατόν να υπηρετήσω τους ψηφοφόρους μου και τα συμφέροντα της χώρας ως μέλος του κοινοβουλίου με τους Συντηρητικούς», πρόσθεσε.
Η επιστολή του Φίλιπ Λι στον πρόεδρο της Βουλής:
After a great deal of thought, I have reached the conclusion that it is no longer possible to serve my constituents’ and country’s best interests as a Conservative Member of Parliament. My letter to the Prime Minister:

Προβολή εικόνας στο Twitter

9.313 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό
 Τζόνσον: «Δεν θέλω εκλογές, δεν θέλουμε εκλογές»


«Δεν θέλω εκλογές, δεν θέλουμε εκλογές…θέλουμε να πετύχουμε μια συμφωνία και ο καλύτερος τρόπος…να πετύχουμε μια συμφωνία είναι η στήριξη στην κυβέρνηση στην κοινοβουλευτική αίθουσα σήμερα το βράδυ», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στη θυελλώδη συνεδρίαση της Βουλής την Τρίτη.
Κάλεσε εκ νέου τους βουλευτές να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο για την παρεμπόδιση ενός Brexit χωρίς συμφωνία, το οποίο, όπως είπε, θα καταστρέψει τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες.
Αν αυτό συμβεί, όλη η πρόοδος που έχουμε κάνει, θα έχει γίνει για το τίποτε….Θα καταστρέψει κάθε ευκαιρία διαπραγματεύσεων», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι σημειώνει πρόοδο στις συνομιλίες με τις Βρυξέλλες για την αλλαγή της συμφωνίας αποχώρησης που διαπραγματεύτηκε η προκάτοχός του Τερέζα Μέι.
«Η θλιβερή αλήθεια είναι ότι κάποιοι στην βουλή θέλουν να μπλοκάρουν το Brexit», ανέφερε, σημειώνοντας πως οι αντάρτες βουλευτές των Τόρις μειώνουν τις πιθανότητες για μια συμφωνία.
Σε ερώτηση ενός βουλευτή των Εργατικών αν η κυβέρνησή του θα συμμορφωθεί στον νόμο αυτό για την αποφυγή ενός no-deal Brexit, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι θα τηρήσει τον νόμο
«Βεβαίως θα τηρήσουμε το Σύνταγμα και θα υπακούσουμε στον νόμο», απάντησε.
Παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί τη Δευτέρα στο Δουβλίνο με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ στο πλαίσιο των προσπαθειών της επίτευξης μιας συμφωνίας με την ΕΕ.
Υποστήριξε ότι υπάρχουν τρόποι για την αποφυγή κάθε είδους επαναφοράς των «σκληρών» συνόρων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας λέγοντας ότι μπορεί να αφαιρεθεί το backstop από τη συμφωνία με την ΕΕ.
«Θα το συζητήσουμε επίσης σύντομα με την ΕΕ, και θα το συζητήσω με τον Βαράντκαρ όταν τον συναντήσω στο Δουβλίνο την Δευτέρα» είπε ο Τζόνσον στο κοινοβούλιο.
«Κάθε φορά που παρουσιάζουμε ιδέες για μια λύση στο Brexit, η ΕΕ ρωτά "θα την ψηφίσει η βουλή;"», είπε.
Κομισιόν: Δεν έχουμε λάβει πρόταση από το Λονδίνο - Το διαζύγιο χωρίς συμφωνία είναι μια σαφής πιθανότητα


Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει κάνει ακόμη καμιά «συγκεκριμένη πρόταση» για να σώσει τη συμφωνία για το Brexit και η προοπτική ενός διαζυγίου χωρίς συμφωνία παραμένει «μια πολύ σαφής πιθανότητα», ανακοίνωσε νωρίτερα την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Έχουμε συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο» με το Λονδίνο, όμως «σ' αυτό το στάδιο, δεν μπορώ να μιλήσω για συγκεκριμένες προτάσεις που έχουν γίνει και τις οποίες είδαμε», δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν στη διάρκεια της τακτικής καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
Το σενάριο μιας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου είναι πλέον «μια πολύ σαφής πιθανότητα», πρόσθεσε.
Τα σχόλια αυτά γίνονται τη στιγμή που ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επαναλαμβάνει πως η χώρα του θα αποχωρήσει από την ΕΕ με ή χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου, κάτι που ορισμένοι βρετανοί βουλευτές προσπαθούν να αποφύγουν.
Ο Ντέιβιντ Φροστ, σύμβουλος του Τζόνσον για θέματα που αφορούν την ΕΕ, αναμένεται αύριο, Τετάρτη, στις Βρυξέλλες για συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ
zougla.gr