7.9.19

Ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ


Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται από την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης και σήμερα θα βρεθεί από το πρωί στις εγκαταστάσεις της 84ης ΔΕΘ.
Στις 10.00 το πρωί, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με το διοικητικό συμβούλιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όπως και με το ΔΣ των εργαζομένων της ΔΕΘ.
Από τις 10.30 έως τις 13.15 ο πρωθυπουργός θα κάνει την καθιερωμένη βόλτα στα περίπτερα της ΔΕΘ. Στη συνέχεια, στις 13.20 θα επισκεφθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Στις 20.00 η ομιλία Κυρ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ
Απόψε, στις 20.00, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στο Βελλίδειο, στην ομιλία του στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα αναπτύξει τις δεσμεύσεις του για τους επόμενους 12 μήνες αντί για αόριστες υποσχέσεις. Στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί σε τέσσερα πεδία: τη φορολογία και τη φορολογική πολιτική, τις επενδύσεις, τις εργασιακές σχέσεις και το ψηφιακό κράτος.
Την Παρασκευή, ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» και ενημερώθηκε για τα έργα αναβάθμισης και επέκτασης της Fraport.
Αργότερα, ο πρωθυπουργός συνάντησε τους παίκτες της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου Τυφλών, που ετοιμάζονται για την τελική φάση του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος Τυφλών, το οποίο θα διεξαχθεί στη Ρώμη.
Παρά το φορτωμένο πρόγραμμά του, ο κ. Μητσοτάκης ξέκλεψε λίγο χρόνο και δείπνησε με τη σύζυγό του σε εστιατόριο. Μάλιστα εκεί κάποιοι Κινέζοι τουρίστες του ζήτησαν να φωτογραφηθούν μαζί του, κάτι που δεν τους αρνήθηκε ο πρωθυπουργός.
Συλλαλητήρια το απόγευμα
Νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου συνδικάτα και συλλογικότητες έχουν προγραμματίσει συλλαλητήρια και πορείες, σε διάφορα σημεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και μακεδονικά σωματεία που αντιδρούν στη Συμφωνία των Πρεσπών έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου, στις 18:00. Το ΠΑΜΕ θα κάνει συλλαλητήριο στην πλατεία Αριστοτέλους, την ίδια ώρα. Τέλος, στην Καμάρα έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση των αντιεξουσιαστών και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.
«Φρούριο» η Θεσσαλονίκη
Μοντέλο «έξυπνης αστυνόμευσης» προωθεί το αρμόδιο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εν όψει της 84ης ΔΕΘ που θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 7 έως τις 15 Σεπτεμβρίου.
Αστυνομικοί θα τοποθετηθούν σε καίρια σημεία, όπως καταλήψεις, προσυγκεντρώσεις κ.λπ., παρακολουθώντας σε «real time» τα όσα συμβαίνουν με στόχο την πρόληψη εκδήλωσης επεισοδίων, παρά την καταστολή τους.
Επιπλέον, κομβικός θα είναι ο ρόλος του Κέντρου Επιχειρήσεων, από το οποίο θα ζητηθεί να λαμβάνει άμεσες αποφάσεις, ενώ έγκαιρη θα απαιτηθεί να είναι και η ενημέρωσή του.
Για τον σκοπό αυτόν θα ίπτανται για μεγάλο χρονικό διάστημα ελικόπτερα και drone της αστυνομίας, έτσι ώστε να υπάρχει μια σαφέστερη εικόνα διά των εναέριων μέσων.
Παράλληλα, αστυνομικοί θα βρίσκονται «αγκυροβολημένοι» σε υπερυψωμένα κτήρια προκειμένου να έχουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την κατάσταση που θα επικρατεί πέριξ και κοντά στους χώρους της ΔΕΘ.
Με δεδομένο ότι η ΕΛ.ΑΣ. επιθυμεί να διατηρήσει τις δυνάμεις της στην Αθήνα, εφέτος θα σταλούν από την πρωτεύουσα λιγότεροι αστυνομικοί, κατά 2/3 συγκριτικά με πέρυσι.
Όπως έχει γίνει γνωστό, αναμένεται να αποσταλούν συνολικά 11 διμοιρίες στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα 5 διμοιρίες των ΜΑΤ και 6 των Υ.ΜΕ.Τ.
Η ομάδα «περιφρούρησης» της ΔΕΘ θα ενισχυθεί πάντως από δυνάμεις κοντινών και όμορων δήμων.
Ως εκ τούτου, υπολογίζεται ότι εφέτος θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της Διεθνούς Έκθεσης περί τους 3.000- 3.500 αστυνομικούς.
Οι εν λόγω αστυνομικοί έχουν λάβει εντολή να μην εμποδίσουν διαδηλωτές που επιθυμούν να διαδηλώσουν ειρηνικά, ενώ σε περίπτωση εκδήλωσης επεισοδίων θα πρέπει να υπάρξει άμεση αντίδραση, έτσι ώστε τα όποια επεισόδια να διακοπούν εν τη γενέσει τους.
«Ψυχραιμία και τάξη» ζητεί η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. από τα Σώματα που θα βρίσκονται επί ποδός στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ, την ώρα που είναι σε εξέλιξη πυρετός συσκέψεων στο Αρχηγείο.
Μέτρα της Τροχαίας
Την ίδια ώρα, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν την περίοδο που θα διεξάγεται η ΔΕΘ και οι πολίτες θα πρέπει να οπλιστούν με υπομονή, καθώς αρκετά θα είναι τα σημεία όπου η κυκλοφορία θα διακοπεί.
Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου 2019, 09:07

zougla.gr