12.9.19

«Καζάνι που βράζει» η Θράκη: Μάζες αλλοδαπών έχουν κατακλύσει το νομό Ροδόπης-Απόπειρα κακοποίησης νοσοκόμας σε φυλάκιο

Καζάνι που βράζει" η Θράκη με μάζες αλλοδαπών να έχουν κατακλύσει το νομό Ροδόπης ενώ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το συμβάν στο Φυλάκιο Ορεστιάδας με τρεις Αφγανούς να εγκλωβίζουν νοσοκόμα και να προσπαθούν να την κακοποιήσουν!

Πιο αναλυτικά, απίστευτες σκηνές τρόμου εκτυλίχθηκαν στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στο Φυλάκιο Ορεστιάδας. Τρεις Αφγανοί ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες - 16 και 17 ετών όπως λένε- επιχείρησαν να κλειδωθούν στο ιατρείο όπου εκείνη τη στιγμή βρισκόταν νοσηλεύτρια.
Οι τρεις ανήλικοι είχαν επισκεφθεί το ιατρείο για να υποβληθούν σε εξετάσεις και επιχείρησαν να απομονωθούν στον χώρο με τη νοσηλευτρια.
Η γυναίκα προσπάθησε να προστατευθεί και ευτυχώς, έβαλε τις φωνές και επενέβη άλλος υπάλληλος. Ταυτόχρονα στο σημείο έσπευσε και ισχυρή αστυνομική δύναμη η οποία απομάκρυνε τους τρεις αλλοδαπούς.(Αντί να τους δώσει μερικές...συμβουλές!!!)
Σύμφωνα με πληροφορίες και αυτόπτες μάρτυρες, στο φυλάκιο δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται αναταραχή όμως το συγκεκριμένο περιστατικό προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία.
Ταυτοχρονα, πληθαίνουν οι μεταναστευτικές ροές από Τουρκία, μέσω Έβρου, κι ο απόηχος είναι εμφανής τόσο στο ν. Έβρου, όσο και στο ν. Ροδόπης. Εντός της Κομοτηνής, αλλά κυρίως στον «χαρτογραφημένο» από τους διακινητές ορεινό όγκου του νομού, λαμβάνουν χώρα τα δρομολόγια διακίνησης.
Μέσα στην πόλη της Κομοτηνής, αλλά κυρίως στον ορεινό όγκο του νομού, γίνονται αντιληπτοί παράνομοι μετανάστες όπως αναφέρει ο xronos.gr. Οι διακινητές επιλέγουν κυρίως τα μονοπάτια του ορεινού όγκου, καθώς είναι αρκετά πιο βόρεια από τα τμήματα συνοριακής φύλαξης Σαπών και Ιάσμου, τα οποία προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποφύγουν διακινητές και διακινούμενοι. Βόρεια από Κέχρο, Πάτερμα και πάνω από τα ορεινά χωριά του πρώην Δήμου Σώστη, οι διακινητές έχουν χαρτογραφήσει δύσβατα μονοπάτια και φαίνεται να γνωρίζουν ακριβώς πως να κινηθούν, προκειμένου οι πιθανότητες σύλληψης να ελαχιστοποιούνται.
Καταδιώξεις ξεκινούν στην Εγνατία, στην Εθνική Οδό και στο επαρχιακό δίκτυο, καθώς ανάλογα με το «μονοπάτι» γίνεται η χρήση και του αντίστοιχου οδικού δικτύου. Το απόγευμα της Κυριακής 8 Σεπτεμβρίου, στην Εγνατία Οδό Κομοτηνής - Ξάνθης αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καβάλας, συνέλαβαν 34χρονο, διότι τον εντόπισαν να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και να μεταφέρει με αυτό, παράνομα, στην ενδοχώρα δέκα μη νόμιμους μετανάστες.
Λίγες ώρες αργότερα, το πρωί της Δευτέρας 9 Σεπτεμβρίου, σε επαρχιακή οδό της Ροδόπης, αστυνομικοί του Τμήματος Τροχαίας Κομοτηνής, συνέλαβαν τον 30χρονο, διότι τον εντόπισαν να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και να μεταφέρει με αυτό, παράνομα, στην ενδοχώρα τέσσερις μη νόμιμους μετανάστες. Κι αυτές είναι μόνο μερικές από τις περιπτώσεις που απασχολούν την Αστυνομική Διεύθυνση Ροδόπης.
Στην πόλη της Κομοτηνής η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. απασχολείται έντονα με το «κυνήγι» παράνομων μεταναστών. Παράνομοι μετανάστες διέρχονται ακόμη και μέσα από την πόλη, ενώ συχνές είναι οι συλλήψεις που συμβαίνουν στο ΚΤΕΛ, με δεδομένο και ότι το τρένο που χρησιμοποιούσε πλήθος παράνομων μεταναστών έχει αναστείλει τα δρομολόγιά του στην Θράκη. Το βράδυ της Πέμπτης έβαε χώρα «κυνήγι» παράνομου μετανάστη μέσα στο κέντρο της πόλης.
Δύο παράνομοι μετανάστες αποβιβάστηκαν από τον σταθμό του ΚΤΕΛ. Ο ένας προσπάθησε να διαφύγει της σύλληψης και τελικά αστυνομικός τον καταδίωξε και τον συνέλαβε έξω από το κοντινό μάρκετ, σύμφωνα με μαρτυρίες περαστικών.
Την ίδια ώρα η νέα κυβέρνηση υπόσχεται, αλλά λίγοι μέχρι στιγμής έχουν πειστεί. Στην ατζέντα Μητσοτάκη υπάρχει η αύξηση της επιτήρησης των συνόρων, σε συνεργασία τόσο με τη Frontex και τις ευρωπαϊκές αρχές, όσο και με το ΝΑΤΟ. Επίσης, η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, με κατάργηση του δεύτερου βαθμού εξέτασης προσφυγών με στόχο - σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης χορήγησης ασύλου - να προχωρά άμεσα η διαδικασία επιστροφής του αιτούντος στη χώρα από την οποία προήλθε.
Πάντα με σεβασμό στο κοινοτικό κεκτημένο και για την πλήρη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει και η Τουρκία να αναλάβει με συνέπεια τις ευθύνες που της αναλογούν. Ακόμη, η αύξηση των ελέγχων της Αστυνομίας σε νησιά και ηπειρωτική Ελλάδα για τον εντοπισμό προσώπων που είχαν αιτηθεί τη χορήγηση ασύλου αλλά η αίτησή τους απορρίφθηκε από τα δικαστήρια. 
Με 500.000 μετανάστες «απειλεί» η Τουρκία
Όλα τα παραπάνω λαμβάνουν χώρα στην Θράκη, εν αναμονή και της εκπνοής, στις 30 Οκτωβρίου, της προθεσμίας που έχει δώσει η τουρκική κυβέρνηση στους Σύρους πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες για να εγκαταλείψουν την Κωνσταντινούπολη (ή να απομακρυνθούν διά της βίας...). Στον Έβρο αλλά και στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου εντείνεται η αγωνία για πιθανή νέα αύξηση των ροών. 
Η πρώτη επιχείρηση «σκούπα» στην Κωνσταντινούπολη, πριν από μερικές εβδομάδες, κατά την οποία απομακρύνθηκαν με προορισμό τις δομές στο εσωτερικό της Τουρκίας δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, συνέπεσε με αύξηση των αφίξεων στα νησιά του Αιγαίου, εξέλιξη που δεν θεωρήθηκε από ελληνικής πλευράς τυχαία.
Τώρα που ο Ερντογάν απειλεί να «καθαρίσει» τη μεγαλούπολη, όπου εκτιμάται ότι έχουν συγκεντρωθεί περί τις 500.000 πρόσφυγες από τη Συρία και αρκετές χιλιάδες παράνομοι μετανάστες από χώρες της Ασίας και της Αφρικής, το ότι πολλοί εξ αυτών μπορεί να επιλέξουν αντί για τα στρατόπεδα της νοτιοανατολικής Τουρκίας την φυγή μέσω Έβρου και νησιών στην Ελλάδα προκαλεί επιπλέον ανησυχίες στα σύνορά μας.
PRONEWS