27.9.19

Ρ.Τ.Ερντογάν: «Τελειώσαμε τις προετοιμασίες μας - Είμαστε έτοιμοι για εισβολή ανατολικά του Ευφράτη»

H Toυρκία είναι έτοιμη για να εισβάλει στην Συρία ανατολικά του Ευφράτη προς εκκαθάριση των κουρδικών θυλάκων εάν οι Αμερικανοί δεν προχωρήσουν στην συμφωνημένη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν και πρόσθεσε πως η Άγκυρα «έχει ολοκληρώσει τις δικές της προετοιμασίες κατά μήκος των συνόρων της»

Οι προγραμματισμένες προσπάθειες Τουρκίας και ΗΠΑ να εγκαθιδρύσουν μια «ζώνη ασφαλείας» που έχει σχεδιαστεί στη βορειοανατολική Συρία συνεχίζονται, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.
Οι δύο χώρες ξεκίνησαν κοινές χερσαίες και εναέριες περιπολίες κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας, αλλά η Άγκυρα κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι καθυστερεί τη διαδικασία, η οποία στοχεύει να απομακρύνει από τα σύνορα την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG). 
Η Τουρκία απειλεί ότι θα προχωρήσει σε μονομερή δράση αν το σχέδιο αποτύχει.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την αεροπορική πτήση επιστροφής του στην Τουρκία από την Νέα Υόρκη και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Ερντογάν τόνισε επίσης πρότεινε στον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ να αγοράσει η Άγκυρα αμερικανικά αμυντικά συστήματα Patriot αν η προσφορά των ΗΠΑ μπορεί να ταιριάξει με τη συμφωνία που έκανε η Τουρκία με την Ρωσία για τα ρωσικά συστήματα S-400, τα οποία η Άγκυρα ξεκίνησε να παραλαμβάνει τον Ιούλιο.
Επίσης επισήμανε ότι είναι αδύνατο για την Τουρκία να σταματήσει να αγοράζει πετρέλαιο και φυσικό αέριο από το Ιράν, παρά τις απειλές για αμερικανικές κυρώσεις, σημειώνοντας ότι το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών θα συνεχιστεί.
Όπως είπε ο Τούρκος πρόεδρος, η Άγκυρα δεν φοβάται για ενδεχόμενες αμερικανικές κυρώσεις για τις εμπορικές της συναλλαγές με την Τεχεράνη, προσθέτοντας πως η Τουρκία δεν θέλει να διακόψει τη συνεργασία της με την Ισλαμική Δημοκρατία.
Εν ολίγοις η Άγκυρα κάνει ότι θέλει και οι Αμερικανοί τους κοιτούν ανήμποροι να αντιδράσουν. Αυτά προς γνώση και συμμόρφωση κάποιων στην Αθήνα που πίστευαν πως η απάντηση των Αμερικανών θα ήταν... συντριπτική.
Αξίζει να σημειωθεί πως το ιρανικό πετρέλαιο για την Τουρκία είναι απαραίτητο καθώς λόγω των κυρώσεων το αγοράζει σε ιδιαίτερα φθηνές τιμές και δεν μπορεί να το αντικαταστήσει από κάποια άλλη χώρα.
Άλλωστε πως μπορεί να στραφεί εναντίον μιας χώρας με την οποία από κοινού σχεδιάζουν την επόμενη ημέρα για την Συρία.
Οι σχέσεις της Άγκυρας με την Μόσχα και την Τεχεράνη είναι πλέον στρατηγικές.
pronews