24.9.19

Το νέο πυροβόλο της Εθνικής Φρουράς που θα παρελάσει 1η Οκτωβρίου (ΦΩΤΟ)


Έτοιμα προς παράδοση είναι τα πρώτα αυτοκινούμενα πυροβόλα Nora-B52 που έχει παραγγείλει η Κυπριακή Δημοκρατία στην Σερβία. Όπως αποκάλυψε ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ALMANAC 2017-2018 τον περασμένο Μάρτιο, εν όψει της ενισχύσεως των τουρκικών δυνάμεων εισβολής σε πυροβολικό, αποφασίσθηκε η προμήθεια σύγχρονων αυτοκινούμενων πυροβόλων των 155/52 mm από την Σερβία.

Σε σχετική φωτογραφία, φαίνεται ότι η διαμόρφωση που επιλέχθηκε από την Εθνική Φρουρά, αφορά τον παλαιότερο τύπο ελκυστήρα (που βρίσκεται σε υπηρεσία και με τον Σερβικό Στρατό) και όχι τον νεώτερο, βελτιωμένων επιδόσεων, που προσφέρει ο κατασκευαστής.
Κατασκευαστής του Nora είναι η YugoImport, που από την εμφάνιση του αρχικού μοντέλου έχει προβεί σε διαδοχικές αναβαθμίσεις προκειμένου να βελτιωθεί η απόδοση, οι επιδόσεις και οι αυτοματισμοί, όπως και το επίπεδο προστασίας, δεδομένου ότι πρόκειται για τροχοφόρο σύστημα (8×8). Το σύστημα κρίνεται ως επαρκές για τα δυτικά πρότυπα και έχει σημειώσει κάποια εξαγωγική επιτυχία, λόγω μειωμένου κόστους.
Το Nora-B52  είναι ικανό για ανάπτυξη μέγιστης ταχύτητος 90 χ.α.ώ. επί ασφάλτου και το βάρος μάχης ανέρχεται σε 34.000 κιλά. Στον φορέα του πυροβόλου μεταφέρονται 12 βλήματα έτοιμα προς χρήση και άλλα 24 είναι αποθηκευμένα πίσω από τον ελκυστήρα.
Το σύστημα διακρίνεται από υψηλό σύστημα αυτοματισμού και από πλευράς επιδόσεων η ταχυβολία κυμαίνεται σε 4 βολές/ λεπτό και το μέγιστο βεληνεκές με κοινό βλήμα Μ107 ανέρχεται σε 32.000 μέτρα. Με χρήση βλημάτων εκτεταμένου βεληνεκούς (ERFB-BB) το βεληνεκές αυξάνει στα 41.850 μέτρα.
Το Πυροβολικό είναι ένας τομέας στον οποίο υστερεί σοβαρά η Εθνική Φρουρά, δεδομένου ότι διαθέτει μόνο μία Μοίρα Αυτοκινούμενου Πυροβολικού υψηλών επιδόσεων, με 12 σλοβακικής προελεύσεως Zuzana Μ2000G των 155 mm. Αυτά όμως φέρουν σωλήνα 45 διαμετρημάτων και το μέγιστο βεληνεκές με βλήματα εκτεταμένου βεληνεκούς φθάνει τα 39.600 μέτρα.
Το Πυροβολικό διαθέτει μία ακόμη Μοίρα με 12 παλαιά γαλλικά Mk F3 των 155 mm. Πρόκειται για σχεδίαση της δεκαετίας του 1960, τα οποία αποκτήθηκαν μεταχειρισμένα και υπολείπονται σοβαρά σε επιδόσεις, δεδομένου ότι το μέγιστο βεληνεκές τους ανέρχεται σε 20.000 μέτρα.
Η προμήθεια των Nora-B52 αφορά δύο Μοίρες με συνολικώς 24 σωλήνες και συνεπώς συνιστά μόνο την ελάχιστη κίνηση ενισχύσεως που θα μπορούσε να γίνει. Οι παραδόσεις αναμένεται να ξεκινήσουν τον προσεχή Σεπτέμβριο και τα νέα πυροβόλα θα εμφανισθούν δημοσίως στην στρατιωτική παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου 2019.
   
Πηγή: doureios.com,  https://www.sigmalive.com