8.9.19

«Φραγή» στο δουλεμπόριο: «Φύλλο και φτερό» 172 ΜΚΟ κάνει η κυβέρνηση - Δικαστές στις επιτροπές ασύλου

Ειδική υπηρεσία τύπου ΣΔΟΕ η οποία θα ερευνήσει μία-μία τις 172 ΜΚΟ που υπάρχουν στην χώρα ιδρύει η κυβέρνηση μετά από ανησυχητικά ευρήματα που εντοπίστηκαν στα Εξάρχεια κατόπιν αστυνομικών επιχειρήσεων.

Με τον τρόπο αυτό θα ξεκαθαρίσει το τοπίο επιτρέποντας την λειτουργία των οργανώσεων που δεν έχουν καταπατήσει το νόμο και εκτελούν το έργο τους σύμφωνα με τους νόμους και τους κανόνες του ελληνικού κράτους.
Πιο αναλυτικά, σε μία ριζική και άμεση κίνηση αναφορικά με το καθεστώς λειτουργίας των δεκάδων ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα φέρεται να οδεύει η κυβέρνηση του Κ.Μητσοτάκη. Σύμφωνα με την εφημερίδα ΕΣΤΙΑ η κυβέρνηση φέρεται να έχει αποφασίσει την δημιουργία ενός νέου μητρώου για τις ΜΚΟ καθότι αυτό που ήδη υπάρχει θεωρείται ως ξεπερασμένο.
Η εισήγηση για την δημιουργία ενός νέου μητρώου για τις ΜΚΟ προήλθε από τον αρμόδιο Υπουργό Γιώργο Κουμουτσάκο μετά από έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε αναφορικά με την δράση και τις σχέσεις τους με διάφορες συλλογικότητες των Εξαρχείων κατόπιν αστυνομικών επιχειρήσεων.
Φαίνεται πως πίσω από τις καταλήψεις σε κτίρια κρύβονταν άλλα πράγματα πολύ σοβαρότερα και πάντως όχι ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα. Αγνωστο πως οι άνθρωποι αυτοί μεταφέρθηκαν μέσω μιας περίεργης ΜΚΟ στο κέντρο των Εξαρχείων. Κάποιες πληροφορίες λένε πως μεταξύ τους βρέθηκαν "εισαγόμενοι μπαχαλάκηδες και αλλοδαποί τζιχαντιστές".
Συνολικά στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται στον τομέα του προσφυγικού 172 ΜΚΟ πολλές από τις οποίες πραγματοποιούν εξαιρετικό έργο όμως αρκετές επίσης δεν έχουν καθαρά κίνητρα και εμπλέκονται σε ύποπτες καταστάσεις και συνεργασίες.
Πολλές από αυτές ερευνώνται ήδη από τον Εισαγγελέα για ατασθαλίες και κακοδιαχείριση κονδυλίων που έλαβαν από την ΕΕ οργανισμούς και κράτη.
Η συγκεκριμένη πολιτική απόφαση είναι ιδιαίτερα τολμηρή καθότι οι οργανώσεις αυτές τα τελευταία χρόνια έχουν ισχυροποιηθεί σοβαρά με την ανοχή της προηγούμενης κυβέρνησης εκμεταλλευόμενες την δυστυχία των προσφύγων που καταφθάνουν στην χώρα μας κάθε μέρα.
"Εχουν αναπτυχθεί κατεστημένα συμφέροντα στον χώρα δράσεως των ΜΚΟ οι οποίες διεπλέκοντο άριστα με το κράτος στο πρόσφατο παρελθόν" αναφέρουν πηγές.
Εκτός όμως από τις ΜΚΟ, προτεραιότητα είναι να "σπάσει η κουλτούρα του "δικαιωματισμού" που διακατέχει τους υπαλλήλους του υπουργείου Μεταναστευτικής πολιτικής
και του κρατικού μηχανισμού οι οποίοι μετέχουν στις επιτροπές χορήγησης ασύλου.
Ως ένα βαθμό η ευαισθησία που δείχνουν κατά την εξέταση των αιτημάτων ασύλου είναι δικαιολογημένη για ανθρωπιστικούς λόγους.
Ωστόσο το μήνυμα είναι σαφές: όσοι μετέχουν στις επιτροπές χορήγησης ασύλου εκπροσωπούν το κράτος και όχι τους πρόσφυγες. Πρέπει να είναι αυστηροί στην εφαρμογή του νόμου και να κάνουν εξονυχιστικό έλεγχο όταν πρόκειται να αποδοθεί η ιδιότητα του πολιτικού πρόσφυγα
Μάλιστα στην πρόσφατη σύσκεψη στην Κατεχάκη διατυπώθηκε η άποψη πως συνταξιούχοι δικαστές πρέπει να αναλάβουν ττην προεδρία των επιτροπών χορήγησης ασύλου αφού λυθεί με νομοθετική ρύθμιση το ζήτημα των αμοιβών τους.
Έδιωξε ΜΚΟ από τη Χίο ο Δήμαρχος του νησιού
Πρόσφατα, ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς ανακοίνωσε στον επικεφαλής της βασκικής μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Salvamento Maritimo Humanitario (SMH) ότι πρέπει να αποχωρήσουν καθώς δεν ενημερώθηκε ο δήμος για το εγχείρημά τους.
Επιπλέον, μετά και από σχετική συζήτηση που έγινε στο δημοτικό συμβούλιο – και προκλήθηκε από περιοίκους της υπό δημιουργία δομής- δεν επιθυμούν να αναπτυχθεί η συγκεκριμένη δραστηριότητα.
Τονίζεται δε ότι υπήρξε και σχετικό αρνητικό ψήφισμα από το δημοτικό συμβούλιο Χίου. Η βασκική οργάνωση επρόκειτο να λειτουργήσει κέντρο παροχής υπηρεσιών υγείας σε πρώην ιδιωτική κλινική της Χίου για την εξυπηρέτηση αναγκών προσφύγων και μεταναστών.
https://www.pronews.gr/