7.8.19

«Το Κογκρέσο επιθυμεί να εξαναγκάσει τον Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400»


Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει αναφέρει ότι ο Λευκός Οίκος εξακολουθεί να «εξετάζει» τη δυνατότητα να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400.
Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί, μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου, σχεδιάζουν να πιέσουν τον Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, αν ο Αμερικανός πρόεδρος δεν «περιγράψει σύντομα» πώς μπορεί να τιμωρηθεί η Άγκυρα για την αγορά των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post.

Όπως δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, «θα έπρεπε να περάσουμε έναν νόμο που σβήνει κάθε είδους εξαίρεση από την εθνική ασφάλεια – κάτι που ωστόσο προσπαθούμε να μην κάνουμε επειδή θέλουμε να δώσουμε στους προέδρους αυτήν την ευελιξία. Αλλά αν γίνεται κατάχρηση, θα πρέπει να δράσουμε, φαντάζομαι».
Η βουλευτής των Δημοκρατικών Ζιν Σαχίν ζήτησε να εισαχθούν «κλιμακωτές κυρώσεις» οι οποίες θα καθορίζουν σταδιακές επιπτώσεις για την Τουρκία, σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας S-400. Η ίδια ισχυρίστηκε ότι μπορεί να αφήσει στον κ. Τραμπ «κάποια ικανότητα να συνεχίσει να διαπραγματεύεται» με την Άγκυρα και να «την ενθαρρύνει να παραμείνει στο ΝΑΤΟ».
Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζέιμς Λάνκφορντ επεσήμανε με τη σειρά του ότι το Κογκρέσο θέλει να καταστήσει σαφές ότι οι κυρώσεις ισχύουν και ότι «εάν μια άλλη χώρα θέλει να αγοράσει ρωσικά συστήματα, θα έχει την ίδια απάντηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Ο γερουσιαστής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Λίντσεϊ Γκράχαμ επέμεινε από την πλευρά του ότι «το καλύτερο που πρέπει να κάνουμε για την Τουρκία είναι να συνδέσουμε τις οικονομίες μας, να μην αφήσουμε τους S-400 να καθορίσουν τη σχέση μας». Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ότι «προσπαθούμε να αποφύγουμε τις κυρώσεις εάν μπορούμε».
Το μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ προειδοποίησε ότι θα είναι δύσκολο να «αναγκαστεί κάποιος πρόεδρος για να ακολουθήσει τον νόμο όταν δεν θέλει». Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Τζέιμς Ρις, από την πλευρά του, αρνήθηκε να αναφερθεί στα σχέδιά του σχετικά με τις κυρώσεις.
Οι εξελίξεις έρχονται μετά την ανακοίνωση του κ. Τραμπ στους δημοσιογράφους τον περασμένο μήνα ότι η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να εξετάζει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία σχετικά με τη συμφωνία για τους S-400. «Το βλέπουμε, είναι πολύ δύσκολη κατάσταση για πολλούς λόγους... Το κοιτάζουμε, θα δούμε τι κάνουμε. Δεν το έχουμε ανακοινώσει ακόμα», επεσήμανε.
Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο οποίος στα μέσα Ιουλίου ανέφερε ότι η απόκτηση από την Τουρκία των ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400 καθιστά αδύνατη τη συμμετοχή της Άγκυρας στο πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Ερντογάν: Δεν υπάρχουν αποδείξεις στις ΗΠΑ ότι οι S-400 θα βλάψουν τα F-35 ή το ΝΑΤΟ

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε από την πλευρά του λόγο για μονομερή κίνηση που θα μπορούσε να προκαλέσε ανεπανόρθωτες ζημιές στις διμερείς σχέσεις.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε αυτήν την εβδομάδα ότι «δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι S-400 θα βλάψουν το ΝΑΤΟ ή τα F-35», εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο κ. Τραμπ δεν θα επιτρέψει στις σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ να «γίνουν αιχμάλωτες» στο ζήτημα των S-400.

Τσαβούσογλου: Ενάντια στο πνεύμα συμμαχίας οι σχεδιαζόμενες κυρώσεις, ο Τραμπ το ξέρει

Στο θέμα των S-400 είχε αναφερθεί τη Δευτέρα και ο Τούρκος υπουργός ΕξωτερικώνΜεβλούτ Τσαβούσογλου. Όπως ανέφερε, το να συνδέεται η συμφωνία της Τουρκίας με τη Ρωσία για την αγορά του συστήματος αεράμυνας S-400 με τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35, αλλά και οι σχεδιαζόμενες κυρώσεις κατά της Άγκυρας, βρίσκονται σε αναντιστοιχία με το πνεύμα της συμμαχίας Άγκυρας - Ουάσινγκτον.
Η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την πώληση S-400 στην Τουρκία στα τέλη του 2018. Ένα χρόνο αργότερα, οι ΗΠΑ πρότειναν στην Τουρκία την πώληση πυραύλων Patriot αξίας 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά η Άγκυρα δεν την έχει αποδεχθεί, λέγοντας ότι οι όροι της δεν είναι τόσο καλοί όσο εκείνοι που πρότεινε η Ρωσία για τους S-400.
Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του NATO έχουν ισχυριστεί επανειλημμένα ότι το σύστημα S-400 δεν είναι συμβατό με τα πρότυπα αεράμυνας της συμμαχίας και υποστήριξαν ότι η παρουσία του συστήματος στην Τουρκία θα μπορούσε να επιτρέψει στη Ρωσία να συλλέξει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τα F-35 και άλλα συστήματα του ΝΑΤΟ.
Στα μέσα Ιουλίου, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η αγορά από την Τουρκία των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400 καθιστά αδύνατη την παραμονή της Άγκυρας στο πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35, ενώ η υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Έλεν Λορντ σημείωσε ότι το Πεντάγωνο εργάζεται ήδη για να περιορίσει την εμπλοκή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35.
sputniknews.gr