3.8.19

Η αποβολή από το πρόγραμμα F-35 προκαλεί πρόβλημα και για το “μίνι αεροπλανοφόρο” της Τουρκίας


Η αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 , έχει μια σειρά επιπτώσεις τις οποίες μάλλον δεν θα μπορέσει να αντέξει. Γι΄ αυτό και είναι μάλλον βέβαιο ότι η Άγκυρα θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να αλλάξει την κατάσταση.
Δεν είναι μόνο οι επιπτώσεις στην αμυντική της βιομηχανία. Υπάρχουν πλέον ερωτήματα και για τα όσα σχεδίαζε σε επιχειρησιακό επίπεδο. Το πρώτο μεγάλο θέμα και ερώτημα είναι τι θα το κάνει τώρα το “μίνι αεροπλανοφόρο” Anadolu; Σ΄ αυτό σχεδίαζε να προσνηώνει F-35Βs με δυνατότητα κάθετης προσγείωσης-προσνήωσης.

Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή μόνο το F-35B έχει αυτή τη δυνατότητα, αφού το παλαιότερο Harrier έχει πάψει πια να παράγεται.
Η Άγκυρα, γράφει το nationalinterest.org “ήλπιζε να αγοράσει F-35Bs για το Anadolu, ένα πλοίο βασισμένο στην ισπανική ναυαρχίδα Juan Carlos I. Η ισπανική εταιρεία Navantia βοήθησε την Τουρκική Sedef Shipyard στην κατασκευή του Anadolu. Το σκάφος θα είναι έτοιμο το 2021”.
Προφανώς η Τουρκία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το Αnadolu. Μέχρι όμως να λύσει οριστικά τα προβλήματα της με τις ΗΠΑ δεν μπορεί να σχεδιάζει τη χρήση του και από αεροσκάφη.
militaire.gr/