Το λαθρεμπόριο τσιγάρων είναι από τα πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.Όπως θα έλεγε το παλιό δημοσιογραφικό κλισέ είναι «μια πραγματική μάστιγα».
Αρκεί να σκεφτούμε ότι σήμερα υπολογίζεται ότι ανάμεσα στο 18% με 25% των τσιγάρων που διακινούνται στην Ελλάδα είναι λαθραία, με αποτέλεσμα τεράστια διαφυγή φορολογικών εσόδων για το δημόσιο.
Πολλοί οι λόγοι για την ανάπτυξη του λαθρεμπορίου. Καταρχάς όπως συμβαίνει με όλα τα προϊόντα που η κανονική λιανική τιμή τους περιλαμβάνει μεγάλο ποσοστό φόρων, συμφέρει ιδιαίτερα όσους τα πουλάνε.
Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που συνδυάζει τη φτώχεια για μεγάλο μέρος του πληθυσμού και πολύ υψηλά ποσοστά καπνίσματος, εύλογο είναι να υπάρχει μεγάλη αγορά για λαθραία τσιγάρα.
Επιπλέον, η Ελλάδα είναι μια χώρα βολεύει και με τη γεωγραφική θέση της, ώστε να μπορούν να διακινηθούν τσιγάρα από και προς άλλες χώρες.
Με αυτή την έννοια η είδηση ότι έγινε μεγάλη σύλληψη κυκλώματος που παρήγαγε, συσκεύαζε και διακινούσε λαθραία τσιγάρα δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία.
Όμως, όπως και να το δει κανείς εντυπωσιάζει το μέγεθος: Πάνω από 128 τόνοι καπνού, κατεργασμένου και ακατέργαστου, τσιγάρα φορτηγά, ΙΧ, κλαρκ, και μηχανολογικός εξοπλισμός για κανονικό καπνεργοστάσιο.
Μόνο από τον κατεργασμένο καπνό και τα τσιγάρα που βρέθηκαν υπολογίζονται σε 5,5 εκατομμύρια ευρώ οι διαφυγόντες φόροι για το δημόσιο.
Άρα δεν μιλάμε απλώς για κάποιους που περιφέρονται με μια σακούλα με κούτες λαθραία και προσπαθούν να πουλήσουν στους περαστικούς, αλλά για μεγάλο και οργανωμένο κύκλωμα.
Όμως, τα ενδιαφέροντα που υπάρχουν σε αυτή την υπόθεση δεν περιορίζονται απλώς στο μέγεθος του τζίρου για τον οποίο ετοιμαζόταν το κύκλωμα αλλά και σε μερικά ακόμη στοιχεία.
Καταρχάς σχεδόν όλα τα ονόματα των συλληφθέντων τελειώνουν σε –ίδης, παραπέμποντας σε ποντιακή καταγωγή, πιθανώς ομογενειακή ποντιακή καταγωγή.
Έπειτα, πληροφορίες λένε ότι οι συλληφθέντες έχουν σχέση με δύο γνωστά ονόματα της νύχτας που στο παρελθόν έχουν συνεργαστεί με επιχειρηματία που ήρθε από τη Ρωσία και έχει αναπτύξει μεγάλη δράση σε διάφορα επίπεδα.
Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αυτή την υπόθεση σε όλες τις πτυχές. Ποιος είναι από πίσω από αυτό το παράνομο καπνεργοστάσιο; Πώς διαμορφώθηκε η συγκεκριμένη συμμορία; Ποιος τη συντόνιζε; Από πού προερχόταν ο καπνός που χρησιμοποιούσαν;