12.8.19

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για την εκκαθάριση των πανεπιστημίων από κακοποιά και περιθωριακά στοιχεία«Χαρτογράφηση» πανεπιστημίων και εγχειρίδιο… χειρουργικών αστυνομικών ενεργειών ανάλογα με το αδίκημα που διαπιστώνεται είναι μερικά από τα σημεία σχεδίων επέμβασης και ειρηνικής εκκένωσης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, όταν καταγράφονται έκνομες ενέργειες.Αυτά τα σχέδια έχουν αποτυπωθεί από επικεφαλής αξιωματικούς της αστυνομίας σε αρκετές συσκέψεις πριν την ψήφιση κατάργησης του ασύλου, στο πλαίσιο προετοιμασίας των αστυνομικών ενεργειών όπως αναφέρει η έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου.

Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. κάνουν λόγο για ουσιαστικές αστυνομικές παρεμβάσεις με προσοχή και σύνεση και όχι στημένα σόου με γιουρούσια αστυνομικών μόνο για την εικόνα.

Τα πρώτα σχέδια αφορούν Πολυτεχνείο, Οικονομικό Πανεπιστήμιο, ΑΠΘ, Πάντειο, ενώ κάτι αντίστοιχο θα γίνει για όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.

Το σχέδιο
Αρχικά, έχει γίνει μια χαρτογράφηση, τοπογραφική ανάλυση, εσωτερικά και εξωτερικά των πανεπιστημίων για την καλύτερη γνώση των χώρων τους σε περίπτωση αστυνομικής επέμβασης. Ανάλυση όλων των σημείων εισόδου-εξόδου σε αυτά για την ασφαλή προσέγγιση, αναχώρηση και ενδεχόμενη εκκένωσή τους. Ειδικές «ομάδες κρούσης», στις οποίες ανάλογα με την περίσταση, θα χρησιμοποιούνται μικτά ή μεμονωμένα κλιμάκια αστυνομικών των MAT, ΟΠΚΕ, ΔΙ.ΑΣ. και Ασφάλειας.

Εχουν ήδη αποτυπωθεί σε εγχειρίδιο-Manual οι αστυνομικές ενέργειες ανάλογα με το αδίκημα που διαπράττεται, όπως ρίψεις μολότοφ, βανδαλισμοί, διακίνηση ναρκωτικών ή παρεμπόριο. Από εκεί και έπειτα θα γίνονται «χειρουργικές» αστυνομικές επεμβάσεις αντιμετώπισής τους, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά αρμόδιοι αξιωματικοί, με ολιγομελείς ομάδες αστυνομικών. Παράλληλα καταγράφονται τρόποι εκκένωσης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, καταγραφή προσαχθέντων και δημιουργία «τράπεζας» δεδομένων.

Περιμετρική επέκταση
Στις περιπτώσεις των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, που βρίσκονται στην πρωτεύουσα, τα αστυνομικά σχέδια περιλαμβάνουν την επέκταση των προληπτικών και στοχευμένων επιχειρήσεων. Αναφορικά με το Πολυτεχνείο, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει μια «ημιμόνιμη» εγκατάσταση της αστυνομίας μέσα στα Εξάρχεια προκειμένου οι επεμβάσεις της ΕΛ.ΑΣ. να είναι άμεσες και αποτελεσματικές.

Ηδη την προηγούμενη εβδομάδα εξελίσσονταν καθημερινές αστυνομικές επιχειρήσεις από διάφορες αστυνομικές υπηρεσίες. Την περασμένη Παρασκευή αστυνομικοί της Αμεσης Δράσης προέβησαν σε εκτεταμένη επιχείρηση ελέγχων σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Ελέγχθηκαν 2.850 άτομα (2.073 ημεδαποί και 777 αλλοδαποί) καθώς και 2.969 οχήματα, προσήχθησαν 788 άτομα (345 ημεδαποί και 433 αλλοδαποί), ενώ συνελήφθησαν 105 άτομα (23 ημεδαποί και 82 αλλοδαποί).

Οι 8 για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, 19 για κλοπές, 3 για παράβαση του νόμου περί όπλων, 8 για καταδικαστικές αποφάσεις, 58 για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών και 9 για άλλα αδικήματα. Βρέθηκαν και 8 κλεμμένα οχήματα.

Την ίδια ημέρα εξελίχθηκε επιχείρηση της ΟΠΚΕ και των ΜΑΤ στα Εξάρχεια. Προσήχθησαν 8 αλλοδαποί, από τους οποίους συνελήφθησαν τέσσερις για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της πλαστογραφίας, των ναρκωτικών και του νόμου περί αλλοδαπών. Ειδικότερα, ο πρώτος κατείχε πλαστό δελτίο ταυτότητας αλλοδαπής αρχής, ο δεύτερος εννέα συσκευασίες ακατέργαστης κάνναβης περίπου 13 γραμμαρίων και οι άλλοι δύο στερούνταν εγγράφων παραμονής στη χώρα μας.

Οι συλληφθέντες με τις δικογραφίες που σχηματίσθηκαν σε βάρος τους οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών
.

pronews