30.8.19

«Εδεσε» στην Αττάλεια το τουρκικό ερευνητικό «Ορούτς Ρέις» - Ετοιμάζεται για έρευνες επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Μπήκε πριν λίγο στον κόλπο της Αττάλειας το «Ορούτς Ρέις» συνοδευόμενο από μία τουρκική φρεγάτα και μία πυραυλάκατο, ενώ μέχρι λίγα μίλια πριν την είσοδό του, ο τουρκικός στολίσκος ήταν τρεις φρεγάτες και δύο πυραυλάκατοι! Οι υπόλοιπες δύο φρεγάτες και η μία πυραυλάκατος περιπολούν στην περιοχή εκτός του λιμένα της Αττάλειας.

Οι ελληνικές φρεγάτες δεν το ακολούθησαν ανατολικά της Ρόδου. 
Την Τετάρτη, το τουρκικό σκάφος επέλεξε μια πορεία πιο κεντρικά στο Αιγαίο, και συγκεκριμένα δυτικά της Ικαρίας και της Πάτμου, με τελικό προορισμό να δηλώνει το λιμάνι της Αττάλειας, στη νότια Τουρκία και βορειοδυτικά της Κύπρου, προκειμένου να το χρησιμοποιήσει ως βάση για έρευνες επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Τρίτη και Τετάρτη η Τουρκία, σε μια επίδειξη προκλητικότητας, προχώρησε σε μπαράζ παραβιάσεων του εναέριου χώρου, προφανώς για να «δοκιμάσει», κατά την πάγια τακτική της, τα αντανακλαστικά της Αθήνας, αλλά και να δώσει έμφαση, εν είδει «συνοδείας», στην κάθοδο του «Ορούτς Ρέις» στην Ανατολική Μεσόγειο.
Συγκεκριμένα, στις 13.31 δύο τουρκικά F-16 πραγματοποίησαν υπερπτήση πάνω από τη νήσο Παναγιά και τη νήσο Οινούσσες στα 26.500 πόδια, ενώ λίγη ώρα αργότερα, στις 15.14, καθώς το «Ρέις» συνέχιζε την πορεία του, δύο τουρκικά F-16 πραγματοποίησαν νέα υπερπτήση πάνω από τις Οινούσσες στα 22.000 πόδια και στη συνέχεια ο «νούμερο ένα» του σχηματισμού πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από το βορειοανατολικό άκρο της Χίου στα 20.000 πόδια.
Ενα 24ωρο πριν, είχαν σημειωθεί 55 παραβιάσεις του εναέριου χώρου και ο αριθμός ρεκόρ των 19 εικονικών αερομαχιών, που σηματοδοτεί την πρόθεση της τουρκικής πλευράς να δηλώνει παρούσα στον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας.
Από τα παραπάνω γίνεται σαφές πως η Αγκυρα προχωρά προς την κορύφωση του δράματος, ενώ στην Αθήνα έχουν έτοιμη την «απάντηση» στις τουρκικές έρευνες επί της υφαλοκρηπίδας: «Δεν συνέβη τίποτα - Δεν κάνει έρευνες», όπως και στην περίπτωση της τουρκικής γεώτρησης δυτικά της Πάφου επί της κυπριακής ΑΟΖ που ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μίλησε για «απόπειρα γεώτρησης».
Ο ΡΤ.Ερντογάν έστειλε ξανά μήνυμα κατά Ελλάδας-Κύπρου όσο αφορά την ανατολική Μεσόγειο δηλώνοντας έτοιμος και αποφασισμένος να χαλάσει "τις παγίδες που στήνουν κάποιοι κατά της Τουρκίας".
Πιο αναλυτικά, Στα κατεχόμενα και τους Τουρκοκυπρίους απευθύνει το φετινό μήνυμά του για την εθνική επέτειο της ανεξαρτησίας της Τουρκίας, ο Τούρκος πρόεδρος, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητά του να χαλάσει τις παγίδες που στήνονται κατά της χώρας του από τη Συρία και το Ιράκ μέχρι την ανατ. Μεσόγειο.
«Στα βόρεια της Συρίας, στο Ιράκ και στην ανατ. Μεσόγειο είμαστε αποφασισμένοι να χαλάσουμε όλες τις παγίδες που στήνονται κατά της χώρας μας. Δεν πρόκειται επ’ ουδενί να επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματα του έθνους μας και των Τουρκοκυπρίων.
Το έθνος μας όπως και χθες έτσι και σήμερα είναι έτοιμο να δείξει την ίδια αυταπάρνηση και το ίδιο θάρρος για την ανεξαρτησία και το μέλλον της ιερής πατρίδας του», αναφέρει, προσθέτοντας ότι «η Μεγάλη Νίκη της Τουρκικής Δημοκρατίας καταδεικνύει ότι παρότι κάποιοι προσπάθησαν να τη διαγράψουν από την ιστορία, το Τουρκικό Έθνος αναγεννήθηκε».
Ο Τούρκος πρόεδρος εύχεται «χρόνια πολλά» πρώτα στα Κατεχόμενα, στη συνέχεια στους  81 νομούς της χώρας του και τέλος σε όλους τους ομογενείς που ζουν στις 4 γωνιές του πλανήτη.
Το μήνυμά του καταλήγει και πάλι με χαιρετισμούς «προς όλους τους αδελφούς μας στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», όπως αποκαλεί το ψευδοκράτος.Doğu Akdeniz’de görev yapmak üzere İstanbul’dan Mersin’e intikale devam eden ORUÇREİS araştırma gemimize; fırkateynlerimiz ile hücumbotlarımız refakat ediyor.
Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter
295 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

 pronews