30.8.19

"Ασε, στην ορκωμοσία ήμασταν ένα μπούγιο…" (βίντεο)*



Του Γιώργου Νικολαΐδη

(Έτσι χαρακτήρισε και πολύ σωστά αρχηγός παράταξης του Δ. Θερμαϊκού την όλη διαδικασία).
Θεωρήσαμε πως καλό θα ήταν να κάνουμε ένα περισσότερο αναμνηστικό, λιτό βιντεορεπορτάζ  από την ορκωμοσία της νέας Δημοτικής αρχής του Δ. Θερμαϊκού , παρά να γράψουμε ένα άρθρο. Να που συνέβη  όμως το αντίθετο.

Διαπιστώσαμε πως το μεν βίντεό μας ήταν σχεδόν μια απογοήτευση παρά την καταφανή και φιλότιμη προσπάθειά μας να πάρουμε ενδιαφέροντα πλάνα, δεν ισχύει όμως το ίδιο, όσον αφορά το υλικό για αυτό μας το άρθρο.


Αρκετή λοιπόν ώρα πριν τις 7.30 μ.μ. την τελευταία Δευτέρα, που είχε οριστεί ως η ώρα έναρξης, φόρεσαν πολλοί συνδημότες "τα καλά τους" ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του νέου Δημάρχου και γιατί όχι, πήγαν  βλέποντάς την αγνά και ως ευκαιρία για μια μικρή τελετή ή γιορτή. Μέχρις εδώ καλά.

Έλα όμως που οι πανέξυπνοι νόες, ομού και όλων των παρατάξεων έπιασαν την κουβέντα  στα πάσης φύσεως πηγαδάκια τους και η έναρξη αργούσε… Φτάνουμε λοιπόν αισίως στις 8.15 μ.μ. που επιτέλους(!) ακούγεται η φωνή της παρουσιάστριας να (εγ)καλεί τους δημοτικούς συμβούλους και τους συν αυτοίς  (και εν μέρει κάθε καρυδιάς καρύδια, δηλαδή μεταξύ άξιων ανθρώπων και κάποιους  πολύξερους, εφετζήδες, γελοίους και αυτογελοιποιούμενους,  καιροσκοπούληδες, άσχετους, δύο μπαταχτσήδες (ο ένας καράφλας  ο έτερος γκριζομάλλης), πολυλογάδες με μηδενικό έργο, συγγενολόια κλπ.),  να ανοίξουν τον χώρο ώστε να μπορεί ο ομολογουμένως πολύς κόσμος να βλέπει άνετα ό,τι επιθυμούσε και απαιτούσε στο  κάτω-κάτω να δει, μιας και αποφάσισε να τους τιμήσει με την παρουσία του και με αυγουστιάτικη θερμοκρασία…

Ααααμ δε!  "Αν δεν είμαστε εδώ εμείς, ναι.. ναι ρε εμείς της εξουσίας, ποιοι θα είναι;" σκέφτηκαν  μάλλον κάποιοι από δαύτους και παρέμειναν εκεί (!), μπάστακες μπροστά στους παπάδες, πρώτο τραπέζι πίστα είπαμε ντε!
Μ΄αυτά και ΄κείνα άρχισε επιτέλους κι΄ ο αγιασμός…  Όλοι όρθιοι, άκουγαν τους παπάδες, σταυροκοπιούνταν,  αλλά μετά από μερικά λεπτά ο κόσμος δεν τους έβλεπε πια. Μήτε παπάδες, μήτε δημοτικούς συμβούλους, μήτε παρατρεχάμενους. 
Τα "πρώτα τραπέζια πίστα" έκλειναν δίκην ανθρώπινης ευμεγέθους και αυτονόητα  "εξουσιαστικής" πάντα  δαγκάνας,  αργά, κυκλικά και ασφυκτικά τον λίγο χώρο γύρω και μπροστά απ΄τους παπάδες. 

Έτσι λοιπόν ο κόσμος  αντί να βλέπει αυτούς και την διαδικασία,  χόρτασε να βλέπει …κεφάλια και σβέρκους! Κάθε λογής και προέλευσης! Της "εξουσίας" βεβαίως… βεβαίως και των απαραίτητων (;)  διαφόρων παρεπιδημούντων  εν αυτή και περί αυτήν…

Έτσι φτάσαμε και στους χαιρετισμούς των αρχηγών των παρατάξεων…
Δεν θα σταθούμε σ΄αυτούς,  εκτός από το σημείο που ο απελθών δήμαρχος κ. Μαυρομάτης (με λόγο που εικάζουμε πως λόγω στιγμών αποχαιρετισμού ήταν ίσως και ταραγμένος) είπε πως αφήνει "προίκα" με το έργο του στην νέα Διοίκηση(!).

Το γεγονός σχολίασε κεραυνοβόλα και εύστοχα κάποιος από τον κόσμο: "Για ποιαν προίκα μιλάς ρε Μαυρομάτη; Για τα σκουπίδια, τα αδέσποτα ή τον…Μισαλέμη (δημοτικός σύμβουλος) που τον είχες εσύ και πήγε στον Τσαμασλή;".

Ως οφείλουμε δημοσιογραφικά, δεν θα πούμε αν προσυπογράφουμε το αυθόρμητο και συνάμα καυστικό σχόλιο, θα πούμε όμως πως κάπου σ΄αυτά (μα και σε άλλα) μάλλον κρύβεται  η απαξίωση και μη επανεκλογή του κ. Μαυρομάτη στις τελευταίες εκλογές.

Τέλος οφείλουμε να αναφερθούμε και να επαινέσουμε  ως θετικότατη την προσωπική πρωτοβουλία  και απόφαση του Δημάρχου κ. Τσαμασλή, η ορκωμοσία να γίνει σε ανοικτό χώρο, έστω και με τις παραπάνω οργανωτικές ατέλειες. Επίσης  την σθεναρή πρόθεσή του μέσω μήνυσης και εισαγγελέως, να βάλει  τέλος στην υπόθεση των Ρομά της περιοχής μετά και  την τελευταία πυρκαγιά πριν τρεις ημέρες και το μπουρλότο που έβαλαν αυτοί σε 25 κλεμμένα αυτοκίνητα εκ των οποίων έσωσε η Πυροσβεστική 5 την τελευταία στιγμή.

Κύριε Τσαμασλή, δεν θα σας ευχηθούμε την χιλιοειπωμένη πανταχόθεν  "Καλή επιτυχία" ή "Καλή θητεία" ( χωρίς αυτό να σημαίνει φυσικά πως δεν τις επιθυμούμε).
Θα σας ευχηθούμε κάτι πιο "ζόρικο": "Καλά και σύντομα αποτελέσματα ".

Και θα είμαστε εδώ να τα εκτιμήσουμε και αποτιμήσουμε. Αμερόληπτα και με θετική σκέψη.  Και πάντα με γνώμονα φυσικά το καλό του Δήμου και των συνδημοτών μας.

*  Όσον αφορά την μουσική επένδυση του σχετικού μας βίντεο, διευκρινίζουμε πως η Donna Hightower μάλλον εννοούσε άλλον κόσμο και όχι εμάς που παραβρεθήκαμε στην ορκωμοσία,  όταν τραγουδούσε το 1972 το " This World Today Is A Mess"  (Αυτός ο κόσμος σήμερα είναι ένα χάος)… Μωρέ μπας όμως να εννοούσε ΚΑΙ εμάς;
Δείτε το βίντεό