27.7.19

Τουρκικά UCAV Bayraktar TB2 της κυβέρνησης της Τρίπολης έπληξαν στόχους του στρατάρχη Χαφτάρ


Η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη μέσω της πώλησης μη επανδρωμένων οπλισμένων αεροσκαφών Bayraktar TB2. Η απαγόρευση πώλησης όπλων στη Λιβύη επιβλήθηκε από τον ΟΗΕ και ισχύει από το 2011.
Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης που έχει την έδρα της στην Τρίπολη πραγματοποίησε για πρώτη φορά αεροπορικές επιδρομές με Τουρκικά οπλισμένα drones κατά της σημαντικής βάσης του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg από την επίθεση καταστράφηκαν υπόστεγα με drones και ένα Ρωσικής κατασκευής στρατιωτικό μεταγωγικό αεροπλάνο τύπου Ilyushin 76.
Η επίθεση στην αεροπορική βάση Jufra, που αποτελεί την κύρια βάση των δυνάμεων του στρατάρχη Χαφτάρ που επί τρεις μήνες προσπαθούν να καταλάβουν την Τρίπολη, έγινε λίγες ημέρες αφότου ο Χαφτάρ ανακοίνωσε μέσω τηλεοπτικού μηνύματος πως ξεκινάει νέα επίθεση για την κατάληψη της Τρίπολης.
Μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστό πως η κυβέρνηση της Τρίπολης (αδελφοί μουσουλμάνοι που υποστηρίζονται από την Τουρκία και αναγνωρίζονται ακόμη από τον ΟΗΕ ως η επίσημη κυβέρνηση της χώρας) διέθετε αεροσκάφη ικανά να φέρουν εις πέρας νυχτερινά χτυπήματα ακριβείας.
Οι στρατιωτικές δυνατότητες της κυβέρνησης της Λιβύης βελτιώθηκαν με την παραλαβή των Τουρκικών εξοπλισμένων drones τύπου Bayraktar. Η πληροφορία δόθηκε από αξιωματικούς του στρατού, υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, καθώς η προμήθεια των drones δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, επειδή η Λιβύη από το 2011 τελεί υπό καθεστώς απαγόρευσης πώλησης όπλων σύμφωνα με απόφαση του ΟΗΕ.
Η εταιρεία κατασκευής των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar ανήκει στον γαμπρό του Ταγίπ Ερντογάν. Οι αξιωματούχοι της εταιρείας αρνήθηκαν να σχολιάσουν στο Bloomberg την είδηση της πώλησης των drones στην Λιβύη.
Εξαιτίας της έντονης κριτικής που δέχτηκε στο κοινοβούλιο η Τουρκική κυβέρνηση από την αντιπολίτευση, ο Emrullah Isler που είναι ο απεσταλμένος του Ερντογάν στην Λιβύη, είπε πως η Τουρκία υποστηρίζει τη νόμιμη κυβέρνηση της Τρίπολης που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ.
Οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαφτάρ υποστηρίζονται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με Κινεζικής κατασκευής drones τύπου Wing Loong, που ανήκουν στα ΗΑΕ. Τον Χαλίφα Χαφτάρ υποστηρίζει επίσης η Αίγυπτος. Σε πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Χαφτάρ με τον Ντόναλντ Τραμπ, ανακοινώθηκε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε την άποψη πως ο Λίβυος στρατιωτικός μάχεται για το καλό της χώρας του. Επίσης, ο Χαφτάρ πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ιταλία και τη Γαλλία.
defence-point