2.7.19

Πρώην Διοικητής Εθνικής Φρουράς: «Δεν έπληξε S-200 τα Κατεχόμενα - Ισως είναι "στημένο" το κτύπημα» (βίντεο)


Την άποψη ότι ο πύραυλος που έπεσε τα ξημερώματα στον κατεχόμενο Πενταδάκτυλο δεν είναι τύπου S-200 εξέφρασε ο πρώην Διοικητής της Αεροπορίας της Εθνικής Φρουράς Γαβριήλ Δημητρίου.
Υποστήριξε πως το σχήμα των ευρημάτων από τη μια, καθώς επίσης και το γεγονός ότι ένας αντιαεροπορικός πύραυλος δεν προκαλεί τέτοια έκρηξη ικανή να τραντάξει τη Λευκωσία, δείχνουν ότι ενδεχομένως να πρόκειται για πύραυλο εδάφους-εδάφους τύπου Scud.
Τα πτερύγια του συγκεκριμένου πυραύλου που εντοπίστηκε είπε είναι μικρότερης διάστασης από αυτά του S-200.
“Eίτε Scud είτε οποιοσδήποτε άλλος πύραυλος εδάφους-εδάφους με εκρηκτική γόμωση η οποία να δημιουργεί ωστικό κύμα και έκρηξη.
Αν ήταν αντιαεροπορικός πύραυλος για να προκαλέσει όλη αυτή την αντίδραση θα έπρεπε να προσκρούσει σε αποθήκη πυρομαχικών”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επισήμανε ότι ενδεχομένως να πρόκειται για πύραυλο που είχε σκοπό να πλήξει το έδαφος του Ισραήλ ως αντίμετρο για τις αεροπορικές επιθέσεις το ίδιο βράδυ, που στην πορεία να έχασε την κατεύθυνση του.
Πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πρόκειται για "στημένη" έκρηξη για αυτό όπως είπε θα πρέπει να γίνει η σωστή έρευνα σε συνεργασία με το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία ώστε να διαπιστωθεί από που προέρχεται και τι ακριβώς έχει συμβεί.
“Οι Ισραηλίτες ξέρουν οπωσδήποτε αν εγκλωβίστηκαν τα αεροσκάφη τους από S-200. Ξέρουν αν οι Σύροι έκαναν αντίμετρα”, είπε.
Παράλληλα διερωτήθηκε κατά πόσο το περιστατικό θα αξιοποιηθεί από την Τουρκία για να δικαιολογήσει την εγκατάσταση των ρωσικών S-400 στην Κύπρο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκρηξη ήταν εκκωφαντική και έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές της ελεύθερης Κύπρου.
Aπό την πλευρά του ο Άντης Λοΐζου, Συνταγματάρχης εν αποστρατεία τόνισε πως είναι αδιανόητο το γεγονός το ότι δεν μίλησαν οι Βρετανοί. Ο κ. Λοΐζου, μιλώντας στο SigmaLive, έθιξε το ζήτημα των Βρετανών στο τραπέζι, διερωτώμενος γιατί δεν ενημέρωσαν οι Βρετανοί, οι οποίοι «παρακολουθούν τα πάντα».
Ο κ.Λοΐζου συμπλήρωσε ότι, «είτε οι Βρετανοί γνώριζαν και δεν μιλούσαν είτε δεν έχουν την τεχνολογία που τους αποδίδουμε ότι έχουν»
Συνολικά 10 κομμάτια του πυραύλου έχουν εντοπιστεί σε Βουνό, Δίκωμο, Κορνόκηπο, Τζιάος και τέσσερα στην Κυθρέα.
Το ένα από αυτά στην αυλή σπιτιού στο Δίκωμο, όπου εκκενώθηκαν προληπτικά τρία σπίτια.






pronews