6.7.19

ΕΚΤΑΚΤΟ: Συμφωνία Αγκυρας-Τρίπολης για ΑΟΖ & αποστολή δυνάμων -Χαφτάρ: «Θα απαντήσω στους Τούρκους στα πεδία των μαχών»


Εσπευσμένα στον Ρ.Τ.Ερντογάν ο πρόεδρος της κυβέρνησης του GNA Fayez al-Sarraj - Ζήτησε προστασία της Τρίπολης από τουρκικές δυνάμεις 

 Γράφει: Βασίλης Καπούλας
Αγκυρα και κυβέρνηση της Τρίπολης (GNA) συμφώνησαν για την αποστολή τουρκικών δυνάμεων στην Λιβύη και την οριοθέτηση της μεταξύς τους ΑΟΖ σε μια προσπάθεια να μπλοκαριστούν οι ελληνικές γεωτρήσεις νότια-νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της κυβέρνησης της Τρίπολης, Fayez al-Sarraj, πήγε εσπευσμένα στην Αγκυρα για να δει τον Ρ.Τ.Ερντογάν . Εκεί του ζήτησε μεγάλη στρατιωτική βοήθεια και επανεβεβαίωση της μεταξύς τους αμυντικής συμμαχίας.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει πηγή που βρίσκεται κοντά σε δυτικές και αφρικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, ο  Fayez ζήτησε να μεταβεί αμέσως στην Τρίπολη τουρκική στρατιωτική δύναμη και η Αγκυρα να στείλει- τουλάχιστον - οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Επιπλέον συζητήθηκαν όλες οι λεπτομέρειες της τουρκικής στρατιωτικής ενίσχυσης του GNA και η χρηματοδότηση του από την κυβέρνηση του Ρ.Τ.Ερντογάν.
"Ο GNA κινδυνεύει από τον LNA παρά την απώλεια της σημαντικής του βάσης στο Gharyan, καθώς η Αεροπορία του κατέστρεψε τη βάση και τα τουρκικά UAV Bayraktar TB-2
Ο κίνδυνος έχει αυξηθεί καθώς ο LNA έχει ενισχυθεί σημαντικά σε προσωπικό και μέσα και τα τεθωρακισμένα του πλησιάζουν την Τρίπολη ενώ υπάρχουν ενδείξεις πως η πολιορκία της πρωτεύουσας θα ξεκινήσει πολύ σύντομα
Για το λόγο αυτό εκτός από τουρκικά UAV, ζητάμε τουρκικές δυνάμεις στο έδαφος και ειδική μονάδα για την οργάνωση της άμυνας και την προστασία της πρωτεύουσας" τόνισε ο Fayez al-Sarraj στον Ρ.Τ.Ερντογάν.
Η ίδια πηγή προσθέτει πως ο πρόεδρος της Τουρκίας ήταν σκεπτικός καθώς μεγαλύτερη στρατιωτική ανάπτυξη με χερσαίες δυνάμεις θα σημάνει αυτόματα την στοχοποίηση τους από την Αεροπορία της Αιγύπτου.
Πάντως να σημειωθεί πως ουκρανικό μεταγωγικό αεροσκάφος εδώ και 24ωρα πραγματοποιεί το δρομολόγιο Οδησσός-Αγκυρα-Λιβύη και πιθανότατα μεταφέρει οπλισμό.
Ως αντάλλαγμα η Τουρκία θα πάρει την ΑΟΖ που θέλει ώστε να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο γι αυτήν και υφαρπάζοντας μια ναυτική ζώνη 39.000 τ.χλμ βόρεια της Λιβύης φτάνοντας νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης καθώς όπως λέει "η Αθήνα εκμεταλλεύτηκε το πολιτικό κενό στη χώρα με το θάνατο του Μ.Καντάφι".
_________________________________________
Κανονικά, η Ελλάδα (άν μπορούσε) θα έπρεπε να ενισχύσει με όπλα κ.λ.π. τον στρατηγό Χαφτάρ  για πολλούς και εμφανέστατους λόγους. Αλλά ας όψεται η ...μεταπολίτευση που μας χάρισε τη ..."δημοκρατία" και μας γέμισε αισιοδοξία και πλούτη
-Άλλοι έπρεπε να πάνε ισόβια  και "όταν λέμε ισόβια εννοούμε ισόβια" όπως έλεγε ο...μεγάααλος "εθνάρχης"  ο ...νικητής του Αττίλα 2, που διαπίστωσε εξ ιδίας αντιλήψεως ότι (τότε που η Ελλάδα ήταν πανίσχυρη στρατιωτικά και οικονομικά) η Κύπρος έκειτο μακράν!!!
Juan
_________________________________________
"Αυτό θα επιτρέψει στην Αγκυρα να περικόψει την ναυτική κυριαρχία της Ελλάδας και να αυξήσει την επιρροή της εις βάρος του άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου-Ισραήλ. Η νοητή γραμμή θα συνδέει τις παράκτιες τουρκικές πόλεις Μαρμαρίδα και Fethiye με τις λιβυκές Derme, Tobruk και Bordiya .
Η συμφωνία είχε ήδη κλείσει από τον Νομέβριο του 2018 όταν ο τότε Α/ΓΕΕΘΑ Χ.Ακάρ ταξίδεψε στην Λιβύη για να εξηγήσει τις επιλογές αυτές στην κυβέρνηση GNA της Τρίπολης. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης του ο Χ.Ακάρ προσπάθησε να δώσει εγγυήσεις ότι θα υπάρξει ουσιαστική τουρκική βοήθεια με αντάλλαγμα "συνεργασία" στην ανατολική Μεσόγειο.
Ομως επειδή οι τουρκικές αυτές εγγυήσεις υπονομεύτηκαν στα πεδία των μαχών με τις δυνάμεις του Χ.Χαφτάρ να φτάνουν έξω από την Τρίπολη, η Τουρκία θέλησε να επικαιροποιήσει την αμυντική συμμαχία" αναφέρει πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων Τρίπολης-Αγκυρας.
Το σίγουρο είναι ότι η συμφωνία Τουρκίας-Κυβέρνησης Τρίπολης για την ΑΟΖ δεν θα αργήσει να ανακοινωθεί σε μια απέλπιδα προσπάθεια του Ερντογάν να προλάβει τετελεσμένα με τις δυνάμεις του Χαφτάρ να φτάνουν στην πρωτεύουσα της χώρας.
Ηδη, το τμήμα πληροφοριών των δυνάμεων του Χ.Χαφτάρ ανακοίνωσε την Παρασκευή πως δόθηκαν διαταγές στους διοικητές να μετακινηθούν τα τάγματα περιμετρικά της Τρίπολης για να ξεκινήσει το δεύτερο "κύμα" επιχειρήσεων.
Στην μάχη αυτή σύμφωνα με τις διαταγές του Χαφτάρ θα συμμετάσχουν δυνάμεις για πρώτη φορά στον πόλεμο - άγνωστο αν είναι μισθοφορικές - ενώ μετακινούνται Ταξιαρχίες από Benghazi και Derna συνοδείας πολεμικών ελικοπτέρων Μi-35P όπως θα δείτε και στο βίντεο
Nα σημειωθεί πως ο Στρατάρχης Χ.Χαφτάρ έδωσε "πληρωμένη" απάντηση στον Ρ.Τ.Ερντογάν μέσω συνέντευξης του στο πρακτορείο Bloomberg.
Οταν ρωτήθηκε για τις στρατιωτικές απειλές από την τουρκική ηγεσία και συγκεκριμένα από τον ΥΠΕΞ, Μ.Τσαβούσογλου, τόνισε πως "δεν ακολουθώ τις δηλώσεις τους στα ΜΜΕ γιατί ο χρόνος είναι κρίσιμος και ο λαός περιμένει με ανυπομονησία την απελευθέρωση της Τρίπολης από τους τρομοκράτες και τους ισλαμιστές.
Δεν έχω κάτι με τον τουρκικό λαό τον οποίο σέβομαι αλλά προτιμώ να δίνω απαντήσεις στα πεδία των μαχών και όχι στα ΜΜΕ.
Εγώ επιτελώ εθνικό καθήκον. 
Η δήθεν κυβέρνηση εθνικής ενότητας είναι ένα φερέφωνο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και ο πρόεδρος τους είναι εκπρόσωπος τρομοκρατών και ένοπλων ισλαμιστών.
Αυτή είναι η αλήθεια".


📷 | President met with the PM of the , Fayez al-Sarraj, at the Dolmabahce Palace in .

The President reaffirmed support for the -recognized government of Sarraj and urged to stop attacks on .
Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter




National Air Force's Mi-35P heavy attack helicopter can be seen flying over a reinforcement of National Army who are on their way toward to take part in the battle against Islamist factions of tonight.
πηγη: pronews