8.7.19

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν «συνεχάρη» τον Κ.Μητσοτάκη: «Ελπίζω ότι δεν θα δημιουργήσεις προβλήματα σε Αιγαίο & Α.Μεσόγειο»!

Λίγο πριν την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη η Άγκυρα και ο Ρ.Τ.Ερντογάν κλιμακώνουν τις προκλήσεις στην Κύπρο και καθιστούν σαφές ότι θα «τεστάρουν» άμεσα τη νέα ελληνική πολιτική ηγεσία.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ερωτηθείς πριν την αναχώρησή του για επίσκεψη στη Βοσνία από το αεροδρόμιο Κεμάλ Ατατούρκ δήλωσε:

«Ελπίζω ότι δεν θα εμφανιστούν μελλοντικές "δυσκολίες" στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, όπως μεταδίδει το Anadolu.
Είναι σαφές ότι αναφέρονταν στη νέα πολιτική κατάσταση που έχει παγιωθεί στην Ελλάδα.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε, επίσης, ότι τα τουρκικά πλοία-γεωτρύπανα θα συνεχίσουν «τις συνδυασμένες ερευνητικές τους δραστηριότητας στην ανατολική Μεσόγειο».
Ο Τούρκος πρόεδρος είπε, επίσης, ότι «κανείς δεν θα μας πει να κάνουμε πίσω» προσθέτοντας ότι «εκφράσαμε αυτή μας τη θέση σε ορισμένους από τους ηγέτες με τους οποίους συναντηθήκαμε κατά τη διάρκεια της συνόδου των G20»
Μιλώντας για την εκλογή Μητσοτάκη ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «τον συνεχάρη» ενώ πρόσθεσε ότι «μετά τις εκλογές θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με τους φίλους μας».
Σήμερα αγκυροβόλησε στην Καρπασία το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» το οποίο θα προχωρήσει σε λίγες ημέρες σε γεώτρηση ενώ ταυτόχρονα η Άγκυρα ενεργοποίησε και drones στα Κατεχόμενα σύμφωνα με την εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» η οποία αναφέρει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν και δυτικά της Κύπρου. 
Και η «Μιλλιέτ» γράφει ότι το τουρκικό ερευνητικό «Μπαρμπαρός» και το «Φατίχ» ‘προστατεύονται’ από δέκα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου TB2. 
Στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της με τίτλο “Πολιορκία”, η Γενί Σαφάκ αναφέρει ότι η Τουρκία απαντά στην πολιορκία των χωρών του ΝΑΤΟ, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ελλάδα και η Ιταλία οι οποίες με συνδρομή του Ισραήλ προσπαθούν να περικυκλώσουν την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο. 
Η εφημερίδα γράφει ότι η Τουρκία απαντά με αύξηση της στρατιωτικής, πολιτικής και οικονομικής εικόνας της καθώς και με drones στο βόρειο τμήμα της Κύπρου παρακολουθώντας τις κινήσεις στην περιοχή. Η Γενί Σαφάκ αναφέρει ότι το γεωτρύπανο Φατίχ συνοδεύουν δύο φρεγάτες και τρείς τορπιλλάκατατοι, ενώ το Γιαβούζ μία φρεγάτα. 
Επίσης τουρκικά μαχητικά F16 πετούν γύρω από τα τουρκικά γεωτρύπανα. 
Η εφημερίδα Μιλλιέτ με τίτλο “Προστασία drones στο Μπαρμπαρός και το Φατίχ”, γράφει ότι 10 drones "Bayraktar TB2" πετούν συνεχώς σε Αιγαίο και Μεσόγειο. Απογειώνονται από το Ντάλαμαν της Τουρκίας και πετούν στα ανοιχτά του Αιγαίου, στην Κύπρο και τις περιοχές που γίνονται γεωτρήσεις.
Eάν συνεχίσουν οι Τούρκοι τις προκλητικές τους δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ χωρίς να νιώθουν καμία πίεση και από τη νέα ελληνική κυβέρνηση, τίποτα δεν θα τους εμποδίσει να σκεφτούν ότι μπορούν να συνεχίσουν ανοικτά του Καστελόριζου.
pronews