29.7.19

Πρόταση για ένωση των Κατεχομένων με την Τουρκία – «Υπάρχει πιθανότητα πολέμου στην Α.Μεσόγειο»


Ένα ακόμα προκλητικό δημοσίευμα εμφανίστηκε στα τουρκικά ΜΜΕ, υπογεγραμμένο από τον Τούρκο δημοσιογράφο Tuncay Mollaveisoğlu, προτείνει την ένωση των Κατεχόμενων της Κύπρου με την Τουρκία, ενώ αναφέρεται στην πιθανότητα πολέμου στην ανατολική Μεσόγειο επιρρίπτοντας ευθύνες στην Ελλάδα και το Ισραήλ.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αποτελούν εργαλείο του καθεστώτος και στις περισσότερες περιπτώσεις «μαρτυρούν» τα σχέδια της Άγκυρας και προβάλλουν τις απόψεις της κυβέρνησης Ερντογάν και του βαθέως κράτους της Τουρκίας.

Η διαδικασία προσάρτησης των Κατεχόμενων είναι μια πράξη που στρέφεται ενάντια στο διεθνές δικαίο, ωστόσο η Τουρκία προσπαθεί με κάθε τρόπο και με αμείωτη ένταση να κερδίσει την διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους και να οδηγηθεί πιο εύκολα σε ένωση.

Μια πιθανή ένωση των κατεχόμενων με την Τουρκία θα αντρέψει και πάλι τα δεδομένα στην «καυτή» περιοχή της Μεσογείου και για τους Τούρκους θα αποτελέσει ένα σαφές πλεονέκτημα. Ωστόσο, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και καθώς το ψευδοκράτος δεν αναγνωρίζεται από καμία χώρα μια τέτοια εξέλιξη είναι αδύνατη.

Αυτό που πρέπει να μας ανησυχήσει ωστόσο είναι η αποφασιστικότητα πίσω από τις προθέσεις του καθεστώτος Ερντογάν, καθώς αυτό έχει αποδείξει πως δεν λαμβάνει υπόψιν τους διεθνείς θεσμούς και προτίθεται να διεκδικήσει παράνομα την περιοχή με κάθε μέσο.

Αναλυτικά το τουρκικό άρθρο:

«Στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχει πιθανότητα πολέμου και αυτό θέλει το Ισραήλ. Στην περιοχή υπάρχει ισραήλοαραβική ενότητα. Λίβανος, Ιορδανία, Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία, Ελληνοκυπριακός τομέας, Ελλάδα και ΕΕ είναι σε μία διαδικασία ενάντια στην Τουρκία.

Τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή τον άρχισε το Ισραήλ. Οι δε εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελούν συνέχεια της Μέσης Ανατολής. Οι ΗΠΑ για να εξισορροπήσουν από την πλευρά της Ρωσίας την περιοχή, θέλουν να κρατήσουν μακριά από την Μεσόγειο την ΕΕ. Το Ισραήλ θέλει να κάνει παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κέντρο την Κύπρο.

Στην Δύση έναντι του κινδύνου του ανερχόμενου εθνικισμού, υπάρχει σχέδιο για μεταφορά χρημάτων από την Ελβετία στην Κύπρο. Η Κύπρος Θα αποκοπεί από την Τουρκία και θα καταστεί κέντρο του νέου καπιταλιστικού συστήματος.

Λοιπόν τι πρέπει να γίνει;

Ο καθηγητής Τσετσεν, πιστεύει πως όπως έγινε και με την περίπτωση του Χατάι, έτσι και η KKTC πρέπει να ενοποιηθεί με την Τουρκία ώστε να υπάρξει αντίσταση στο διασπαστικό σχέδιο.

Η ενοποίηση της Τουρκίας και της Mικρής Πατρίδας θα μπορέσει να γίνει μέσα από ένα δημοψήφισμα που θα γίνει στην KKTC.

Η διαδικασία μπορεί να εξηγηθεί στους Τουρκοκύπριους, θα είναι πειστική για αυτούς; Η ενοποίηση πώς θα επηρεάσει τις ισορροπίες της περιοχής;

Η Κύπρος δεν είναι μόνο ελληνοτουρκικό θέμα. Είναι μεσογειακό θέμα. Χωρίς επίλυση του κυπριακού δεν πρόκειται να κοπάσουν οι τρικυμίες στη μέση του παγκοσμίου πελάγους.

“Τι θα επιφέρει η ενοποίηση”, αυτήν τη θέση πρέπει να συζητήσει η Τουρκία».

ΠΗΓΗ:pentapostagma.gr,  enoplos.gr