12.7.19

Οι άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης Μητσοτάκη: Κατάργηση του ασύλου, Ελληνικό, διάσωση της ΔΕΗ κ.λ.π

H νέα κυβέρνηση δρομολογεί τον πρώτο άμεσο στόχο της που είναι η κατάργηση του ασύλου.
H ΝΔ βρέθηκε αντιμέτωπη με το πρώτο «κρας τεστ» στη διαχείριση κρίσεων. Επιχειρώντας να επιδείξει γρήγορα αντανακλαστικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να ακυρώσει το πρόγραμμά του, ώστε να βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τους αρμόδιους φορείς, αλλά και τους υπουργούς του.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας- λίγες μόλις ώρες μετά τον απολογισμό- ανακοίνωσε έκτακτη και άμεση επιχορήγηση για τις υποδομές στους τρεις δήμους της πληγείσας περιοχής. Στην περιοχή από την πρώτη στιγμή έφτασε και κλιμάκιο του ΕΛΓΑ, ενώ για τους ιδιώτες και επαγγελματίες θα υπάρξει πρώτα οριοθέτηση, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες ενισχύσεων. Οι ξένες πρεσβείες ενημερώθηκαν για τους νεκρούς υπηκόους τους από την καταιγίδα.
Να θυμίσουμε πως ο πρωθυπουργός επρόκειτο χθες να έχει συνάντηση με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ενώ στη συνέχεια είχε προγραμματίσει επίσκεψη στο υπουργείο Παιδείας. Ένα 24ωρο μετά, «επιστρέφει» στο πολιτικό του πρόγραμμα, ακολουθώντας την ατζέντα που είχε θέσει ο ίδιος για την προηγούμενη ημέρα.
Σήμερα θα βρεθεί στο υπουργείο Παιδείας για να πραγματοποιήσει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία, την υπουργό Νίκη Κεραμέως και τους δύο υφυπουργούς Σοφία Ζαχαράκη και Βασίλη Διγαλάκη. Να θυμίσουμε ότι η νέα υπουργός Παιδείας ανέφερε στην ομιλία της, κατά την τελέτή παράδοσης παραλαβής, ότι η Παιδεία αποτελεί για τη Νέα Δημοκρατία «τη μεγαλύτερη επένδυση με πραγματικά μακροπρόθεσμα οφέλη». Πράγματι, στις κυβερνητικές προτεραιότητες, περιλαμβάνεται μία σειρά στόχων για την Παιδεία, όπως η κατάργηση του ασύλου. Στη συνέχεια, η απελευθέρωση του σχολείου από τον έλεγχο του υπουργείου, παραχωρώντας έτσι μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς και τους διευθυντές των σχολικών μονάδων. Η δεύτερη επίσκεψη του πρωθυπουργού θα γίνει στο υπουργείο της Ψηφιακής Πολιτικής, ένα ακόμα στοίχημα που έχει βάλει ο ίδιος, κάνοντας λόγο στο παρελθόν για την ανάγκη μιας «ψηφιακής επανάστασης».
Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, στο πρώτο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί στη Βουλή θα καταργηθεί το άσυλο, καθώς θα υπάρχει διάταξη με βάση την οποία θα μπορεί να επεμβαίνουν οι αρχές αυτεπαγγέλτως για κάθε αξιόποινη πράξη που συντελείται εντός του χώρου του Πανεπιστημίου
Για το λόγο αυτό διαδοχικές συναντήσεις με το προεδρείο της Συνόδου των πρυτάνεων και τον πρόεδρο Πρόεδρο και μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) είχε χθές η υπουργός από κοινού με τον αρμόδιο υφυπουργό για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης, Βασίλειο Διγαλάκη. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζήτησαν θέματα άμεσης προτεραιότητας, όπως είναι η σχεδιαζόμενη ρύθμιση για την κατάργηση του ασύλου και το καθεστώς των νέων πανεπιστημιακών τμημάτων, όπως προέκυψαν μετά τις συγχωνεύσεις ανώτατων ιδρυμάτων. Οι δυο πλευρές εξέφρασαν την πρόθεσή τους για τη συνέχιση ενός εποικοδομητικού διαλόγου για όλα τα θέματα που αφορούν στην ανώτατη εκπαίδευση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί να επισκεφθεί όλα σχεδόν τα υπουργεία πριν από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, προκειμένου να έχει εικόνα από πρώτο χέρι, ενώ κατ’ αυτόν τον τρόπο και σε συνεργασία με τους υπουργούς του θα εξειδικεύσει το περιεχόμενο του «μπλε φακέλου» που έλαβαν όλοι οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Επιπλέον, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και με τον Μιχάλη Χρυσοχοίδη, καθώς η νέα κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο τη άμεση αποκατάσταση το αισθήματος ασφάλειας. Παράλληλα, με τον Άδωνι Γεωργιάδη εξετάστηκε το θέμα του Ελληνικού και των υπουργικών αποφάσεων που εκκρεμούν για να προχωρήσει η επένδυση. Ήδη, εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης συζήτησε με τον Κωστή Χατζηδάκη το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ.
pronews