10.7.19

Προτεραιότητα η ασφάλεια… Επανίδρυση Ομάδας ΔΕΛΤΑ, ενίσχυση ΔΙ.ΑΣ.


Η ασφάλεια του πολίτη είναι η προτεραιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όπως φαίνεται από τους φακέλους που μοίρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στους υπουργούς και σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου.
Υπενθυμίζεται ότι τα «ηνία» του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ανέλαβε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική ορίστηκε ο Γιώργος Κουμουτσάκος και υφυπουργός αρμόδιος για την αντιεγκληματική πολιτική ο Λευτέρης Οικονόμου.

Οι στόχοι που θα κληθεί να εκπληρώσει το υπουργείο είναι τρεις:
– Διαφύλαξη της ασφάλειας των πολιτών με μηδενική ανοχή στο έγκλημα και την παραβατικότητα.
– Καλύτερος έλεγχος συνόρων και διαχείριση του μεταναστευτικού.
– Αποτελεσματική πολιτική προστασία.
Σε ό,τι αφορά τις άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες, το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει μια σειρά από μέτρα που παρατίθενται παρακάτω. Κατ’ αρχήν, προβλέπεται η μεταφορά στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όλων των αρμοδιοτήτων για θέματα εσωτερικής ασφάλειας που είναι σήμερα διάσπαρτες σε άλλα υπουργεία.
Μέτρα κατά της εγκληματικότητας: Επανέρχεται η ομάδα ΔΕΛΤΑ, ενισχύεται η ΔΙΑΣ, έρχονται προσλήψεις
Στις οδηγίες του κ. Μητσοτάκη περιλαμβάνεται και η αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση του εγκλήματος και της τρομοκρατίας.
Για τον σκοπό αυτό, προβλέπονται τα παρακάτω μέτρα:
– Ενεργοποίηση εκ νέου της ομάδας ΔΕΛΤΑ.
– Ενδυνάμωση της ομάδας ΔΙΑΣ και των ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας.
– Πρόσληψη 1.500 νέων αστυνομικών οι οποίοι θα τεθούν αμέσως στη διάθεση της ομάδας «Δέλτα» και της ομάδας «Δίας».
– Ενίσχυση του θεσμού του αστυνομικού της γειτονιάς.
– Αποδέσμευση Σωμάτων Ασφαλείας από περιττό διοικητικό έργο.
– Άμεση προμήθεια νέων αλεξίσφαιρων γιλέκων για όλους τους αστυνομικούς.
– Προμήθεια (εντός ενός έτους) καινούργιων περιπολικών και μοτοσυκλετών της Αστυνομίας.
Παράνομη μετανάστευση: Εντατικοποιούνται οι χερσαίες και θαλάσσιες περιπολίες
Στους στόχους περιλαμβάνεται και η αυστηρή αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και καλύτερος έλεγχος συνόρων. Αυτό θα γίνει με εντατικοποίηση των περιπολιών – χερσαίες και θαλάσσιες – με χρήση σύγχρονων τεχνικών μέσων και με την ενίσχυση των επιχειρήσεων της FRONTEX.
Ακόμη, προβλέπεται η λειτουργία ενιαίου φορέα επιτήρησης χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων. Επίσης, προβλέπεται η λειτουργία κλειστών κέντρων προσωρινής πρώτης υποδοχής και φιλοξενίας, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξέτασης των αιτημάτων ασύλου εντός έξι εβδομάδων, με σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου, όπως αναφέρεται. Εν τω μεταξύ, στόχος είναι και η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό.
Αναδιοργάνωση υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας
Τέλος, μεταξύ των κυβερνητικών προτεραιοτήτων είναι και η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας και η διαχείριση φυσικών καταστροφών, ακολουθώντας το τρίπτυχο: Αποτελεσματικός σχεδιασμός, υλοποίηση μέτρων πρόληψης και έγκαιρης ενημέρωσης.
ΠΗΓΗ: SPUTNIK/ .defence-point.gr