29.7.19

Αυτό λεγόταν..."Ελεύθερη διακίνηση ιδεών" !!! Διαβάστε (δειγματοληπτικά) τι επικρατούσε στα ΑΕΙ

Η "Ελεύθερη διακίνηση ιδεών {(προνόμιο μόνο μέσα στο Πανεπιστήμιο, γιατί έξω από αυτό με (δημοκρατία) τάχα...δεν μπορούσαν να διακινηθούν!!!}, προφανώς πήγαινε "πακέτο" και με την Ελεύθερη διακίνηση ναρκωτικών !. Τώρα  όμως με τη κατάργηση του μοναδικού στο κόσμο  αχαρακτήριστου "ασύλου", χαλάει και  η "πιάτσα" ...

Σε κάθε περίπτωση το είδος των ιδεών των συγκεκριμένων "φοιτητών" χρήζει ψυχιατρικής διερεύνησης! 
Υποτίθεται ότι ένας φοιτητής, χθεσινός -συνήθως- μέτριος μαθητής, πηγαίνει στο πανεπιστήμιο για να σπουδάσει και όχι για να παριστάνει τον "κάποιον" παρασυρόμενος από τους εγκάθετους του συνόλου των κομμάτων, τους έμμισθους "αιώνιους" φοιτητές- που πρέπει τώρα να αποβληθούν οριστικώς από το χώρο των πανεπιστημίων  κ.λ.π Ανωτ. Ιδρυμάτων.
Juan
____ 

ΕΛΛΑΔΑ 

Ομηρος των φοιτητών η Σύγκλητος

Του Θαναση Τσιγγανα
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Περίπου οκτώ ώρες διήρκεσε ο χθεσινός εγκλωβισμός στην αίθουσα της Συγκλήτου, του πρύτανη και 20 μελών της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας από ομάδες φοιτητών που ζητούσαν να ανακληθεί η απόφαση που είχε ληφθεί για τον 4ετή οικονομικό προγραμματισμό του Ιδρύματος. Η έκκληση που είχε απευθύνει δύο ώρες πριν ο πρύτανης κ. Ηλίας Κουσκουβέλης προς τους φοιτητές «να σταματήσουν την κατάληψη δεδομένου ότι τα μέλη ΔΕΠ και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έχουν φτάσει στα ανθρώπινα όριά τους» έπιασε τελικά τόπο και οι φοιτητές έδωσαν τέλος στην κινητοποίησή τους. Επίσης, πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι ο κ. Κουσκουβέλης επιχείρησε να επικοινωνήσει με τον πρόεδρο του ΣΥΝ κ. Αλέξη Τσίπρα. Δεν τα κατάφερε ποτέ... Αντίθετα, η νεολαία του ΣΥΝ εξέδωσε ανακοίνωση που επιτίθεται στην κυβέρνηση, η οποία επιχειρεί να εφαρμόσει ένα νόμο που η πλειοψηφία των πανεπιστημιακών δεν θέλει. Σήμερα, ωστόσο, πρυτάνεις πανεπιστημίων θα διακηρύξουν κατά της βίας και κατά των κομμάτων που μεταφέρουν τις συγκρούσεις τους εντός των ΑΕΙ.
«Η κατάληψη έληξε ειρηνικά», δήλωσε βγαίνοντας από την αίθουσα συνεδριάσεων ο κ. Κουσκουβέλης. Οι φοιτητές, είπε, θέλησαν να διαμαρτυρηθούν. Η απόφαση της Συγκλήτου δεν ανακλήθηκε και δεν τέθηκε ζήτημα άρσης του ασύλου και ποινικών διώξεων εναντίον οποιουδήποτε». Η χθεσινή ενέργεια των φοιτητών που άφησε εκ νέου άναυδη την πανεπιστημιακή κοινότητα, ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το πρωί όταν ομάδες φοιτητών από το χώρο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς -καθώς και μελών από παράταξη που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον πρύτανη- εισέβαλαν στον 3ο όροφο του κτιρίου του ΠΑΜΑΚ, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Συγκλήτου και ζήτησαν τα πρακτικά για το θέμα της 4ετούς ανάπτυξης του οικονομικού προγράμματος του Ιδρύματος. Το θέμα αυτό, που αποτελεί τμήμα του νέου νόμου, ήταν πρώτο στην ημερήσια διάταξη της Συγκλήτου και είχε ήδη ψηφιστεί. Οι φοιτητές, όπως συνέβη και την προηγούμενη εβδομάδα στο ΑΠΘ, ζήτησαν από τα μέλη της Συγκλήτου να ανακαλέσουν την απόφαση που πήραν.
Ταυτόχρονα απέκλεισαν την είσοδο και το διάδρομο που οδηγεί στην αίθουσα της Συγκλήτου μη επιτρέποντας στον πρύτανη και στα άλλα μέλη να βγουν απ' αυτή ούτε για τις σωματικές τους ανάγκες, όπως κατήγγειλε αργότερα ο ίδιος.
Μέσα σε λίγα λεπτά ο πρύτανης, οι τρεις αντιπρυτάνεις, έξι πρόεδροι τμημάτων, εκπρόσωποι άλλων φοιτητικών παρατάξεων που συμμετείχαν στη συνεδρίαση και τα υπόλοιπα μέλη της Συγκλήτου -περισσότερα από 20 άτομα- βρέθηκαν εγκλωβισμένοι και θεατές της ενέργειας των φοιτητών. Κι ενώ η ένταση ανέβαινε στην αίθουσα της Συγκλήτου με τον πρύτανη να επικοινωνεί μέσω κινητού με ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς δηλώνοντας ότι «η πολιτική διαμαρτυρία έχει εξελιχθεί σε ομηρία του κοινού ποινικού δικαίου» και τους εκπροσώπους των φοιτητών να παρουσιάζουν στους δημοσιογράφους τις θέσεις τους, στο υπόλοιπο Πανεπιστήμιο η εκπαιδευτική διαδικασία συνεχιζόταν κανονικά! Λίγη ώρα μετά, οι καταληψίες ...επέτρεψαν (!)_να βγουν από την αίθουσα μόνο ο πρόεδρος του τμήματος Οργάνωσης Διοίκησης Επιχειρήσεων κ. Γ. Πιπερόπουλος (παρουσίασε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε προληπτικά στο νοσοκομείο) και ο πρόεδρος του τμήματος Λογιστικής κ. Δ. Παπαδόπουλος.
Στις δύο το μεσημέρι σε ανακοίνωση που υπέγραψαν οι φοιτητικές παρατάξεις Αγωνιστικές Κινήσεις, Αριστερή Ενότητα, Αυτόνομη Παρέμβαση ΠΑΜΑΚ, η Ενωτική Αριστερή Παρέμβαση -ΕΑΑΚ, η ΠΑΣΠ Διοίκησης και Τεχνολογίας και ο Σύλλογος Φοιτητών του τμήματος Διοίκησης και Τεχνολογίας ανέφεραν τους λόγους της κατάληψης ισχυριζόμενοι ότι τα μέλη της συγκλήτου «δεν ήταν όμηροι αλλά παραμένουν στην αίθουσα επειδή δεν ανακαλούν την απόφασή τους». Μιλώντας μέσα από την αίθουσα ο κ. Κουσκουβέλης έκανε λόγο για παρουσία ατόμων στο πανεπιστήμιο που δεν έχουν σχέση μ' αυτό. Ο ίδιος, όπως είπε, είχε ενημερώσει τις αρχές για την κατάσταση και κάλεσε την πολιτική ηγεσία να αναλάβει τις ευθύνες της.
Τον αποκλεισμό μελών της Συγκλήτου καταδίκασαν με ανακοινώσεις τους ΔΑΠ και ΠΑΣΠ του ΠΑΜΑΚ με τον εκπρόσωπο της πρώτης να δηλώνει ότι «οι γνωστές-άγνωστες ομαδούλες της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς με τη συμπαράσταση συγκεκριμένου πολιτικού φορέα… μετέτρεψαν σε κρατούμενους τα μέλη της Συγκλήτου».
Σήμερα και αύριο, δεν θα λειτουργήσουν τα ΤΕΙ λόγω της απεργίας των διδασκόντων με μισθολογικά αιτήματα.


Καθηγητές - όμηροι φοιτητών για 8 ώρες

Καθηγητές - όμηροι φοιτητών για 8 ώρες | tanea.gr
▅ Η αίθουσα της Συγκλήτου γεμάτη από διαμαρτυρόμενους φοιτητές και όμηρους καθηγητές______________________________________
Περίπου 40 άτομα, μέλη αριστερών σχημάτων, εισέβαλαν στην αίθουσα συνεδριάσεων απαιτώντας να ανακληθεί η απόφαση για τον αναπτυξιακό προγραμματισμό του Ιδρύματος, που είχε ήδη λάβει το Σώμα. Όταν εισέπραξαν την κατηγορηματική άρνηση των πρυτανικών αρχών, αποφάσισαν να μην τους επιτρέψουν να φύγουν!

Οι φοιτητές είχαν προγραμματίσει να πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας, καθώς μέσα στα θέματα της ημερήσιας διάταξης περιλαμβανόταν ο τετραετής αναπτυξιακός προγραμματισμός του Ιδρύματος. Όταν έφτασαν στην αίθουσα, δύο λεπτά μετά την έναρξη της συνεδρίασης, διαπίστωσαν ότι το θέμα ήδη είχε εγκριθεί ομόφωνα. Μπήκαν στην αίθουσα
ΔΙΑΦΩΝΟΥΣΑΝ...
Οι φοιτητές... διαφωνούσαν με τον τετραετή προγραμματισμό του Πανεπιστημίου που είχε εγκριθεί ομόφωνα
και απαίτησαν είτε να ανακληθεί η απόφαση είτε να... τους δοθούν τα πρακτικά. 

Ωστόσο, ο πρύτανης δήλωσε ανυποχώρητος, οπότε οι φοιτητές τούς απέκλεισαν μέσα στην αίθουσα. Μέσα στη σύγχυση, μάλιστα, ο πρόεδρος του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος, αισθάνθηκε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, χωρίς ωστόσο να κινδυνεύσει η υγεία του. Έπειτα απο διαπραγματεύσεις, εξ άλλου, οι φοιτητές επέτρεψαν(!!!) να φύγει και ο καθηγητής Δημήτρης Παπαδόπουλος, ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα με την καρδιά του. 

Ούτε νερό ούτε τουαλέτα !!!
Όπως κατήγγειλε στα «ΝΕΑ» ο αντιπρύτανης του Ιδρύματος, Στέλιος Κατρανίδης, επί αρκετές ώρες δεν τους επιτρεπόταν ούτε να πιουν νερό ούτε να πάνε στην τουαλέτα, κάτι που συνιστά βάναυση παραβίαση του ασύλου. Έπειτα από αρκετές ώρες οι φοιτητές «χαλάρωσαν» τα μέτρα, προσφέροντας νερό στους «ομήρους» και επιτρέποντάς τους για λίγο την έξοδο. Τελικά, έπειτα από 8 ώρες ομηρείας τους άφησαν ...ελεύθερους χωρίς να δημιουργηθούν άλλα επεισόδια. «Η πολιτική ομηρεία έχει μετατραπεί σε ομηρεία του κοινού Ποινικού Δικαίου από μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ηλίας Κουσκουβέλης, ο οποίος, πάντως, μετά τη λήξη της ομηρείας τόνισε ότι οι φοιτητές με αυτόν τον τρόπο δήλωσαν τις απόψεις τους. 


Πολιτική θύελλα και ανοιχτή κόντρα ΚΚΕ - ΣΥΝ 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΥΕΛΛΑ αλλά και ανοικτή κόντρα ανάμεσα στο ΚΚΕ και τον ΣΥΝ προκαλούν τα πρωτοφανή επεισόδια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με την πολύωρη κατάληψη της πρυτανείας από φοιτητές και την ομηρεία του πρύτανη και των μελών της Συγκλήτου. Η κυβέρνηση έσπευσε να εκμεταλλευθεί τα επεισόδια, εκτιμώντας ότι βγαίνει πολιτικά ενισχυμένη από την αναταραχή. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θοδ. Ρουσόπουλος καταδίκασε τα έκτροπα, διαμηνύοντας ότι «η αυθαιρεσία και η παιδεία είναι έννοιες ασύμβατες», ενώ στελέχη της Ν.Δ. έστρεψαν εκ νέου τα πυρά τους εναντίον του Συνασπισμού, κατηγορώντας τον ότι καλύπτει πολιτικά τις καταλήψεις και συντηρεί το έκρυθμο κλίμα στα πανεπιστήμια. 

Ενδεικτική ήταν η παρέμβαση του κ. Βύρωνα Πολύδωρα, ο οποίος αναβιώνοντας τη διαμάχη του με την Κουμουνδούρου, ανέφερε (στη ΝΕΤ) ότι «όσο ο ΣΥΝ ενθαρρύνει με κάλυψη ή μη καταδίκες όσους ευθύνονται για τα επεισόδια, τότε υπάρχει πρόβλημα δημοκρατικής λειτουργίας στα πανεπιστήμια και στην κοινωνία μας». «Δεν τους καταδικάζει με σαφήνεια έτσι ώστε να οδηγηθούν στην κατάσταση που λέγεται πολιτική και ηθική απομόνωση. Ξέρω ότι δεν καταδικάζει απερίφραστα» κατέληξε ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης. 

«Συνυπεύθυνη η κυβέρνηση» 
Το ΠΑΣΟΚ καταδίκασε τα επεισόδια, τονίζοντας ότι «βάλλουν ευθέως τα συνταγματικά δικαιώματα», αλλά κατέστησε συνυπεύθυνη την κυβέρνηση για τα όσα διαδραματίστηκαν, καθώς κρίνει ότι με τη στάση της αναζωπυρώνει τις φωτιές στα ΑΕΙ. «Όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες! Μετά από τα σημερινά γεγονότα στο Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας κανείς δεν μπορεί να σιωπά. Όποιος σιωπά, εγκληματεί. Η κυβέρνηση δυναμίτιζε και δυναμιτίζει καθημερινά την κατάσταση, ενώ οι οπαδοί της άκρατης βίας οδηγούν το δημόσιο πανεπιστήμιο σε αδιέξοδο», ανέφερε χαρακτηριστικά η πολιτική εκπρόσωπος του Κινήματος για θέματα Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου. 

Ανοιχτή σύγκρουση 
Η κατάληψη στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και η ομηρεία του πρύτανη και των μελών της Συγκλήτου οδήγησαν εξάλλου σε ανοικτή σύγκρουση του ΚΚΕ με τον Συνασπισμό. Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ κατηγορεί ευθέως τους φοιτητές που πρόσκεινται στον ΣΥΝ ότι πρωτοστατούν στα επεισόδια, ενώ η Νεολαία του ΣΥΝ παραδέχεται μεν ότι συμμετείχε σε όσα διαδραματίστηκαν, αλλά κάνει λόγο για «προσπάθεια κατασυκοφάντησής της». Κατά την ΚΝΕ, η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να νομιμοποιήσει την πολιτική της στα ΑΕΙ και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη «βρίσκει πρόθυμους συνεργάτες τις τυχοδιωκτικές και ανοικτά πλέον προβοκατόρικες ενέργειες της παράταξης των ΕΑΑΚ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στα πανεπιστήμια που αμαυρώνουν το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα και ρίχνουν νερό στο μύλο των αντιδραστικών δυνάμεων». 

Η Νεολαία του ΣΥΝ, από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι τα μέλη της «συμμετείχαν σε... συμβολική φοιτητική παράσταση διαμαρτυρίας» στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και αποδίδει την ευθύνη για όσα ακολούθησαν στις πρυτανικές αρχές. Κατά την οργάνωση, «η κατασυκοφάντηση του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ απλώς δείχνει πόσο ενοχλεί η αταλάντευτη, αλλά πάντα ειρηνική στάση αντίστασης που κρατάνε οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς στον απαράδεκτο νόμο της Ν.Δ. για την τριτοβάθμια εκπαίδευση». 


Κλειστά σήμερα τα ΑΕΙ - 48ωρη στα ΤΕΙ 

ΚΛΕΙΣΤΕΣ θα παραμείνουν σήμερα οι διοικητικές υπηρεσίες στα πανεπιστήμια όλης της χώρας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνεχιζόμενες βιαιότητες στα ΑΕΙ, ενώ οι πρυτάνεις σε συνέντευξη Τύπου που οργανώνουν απευθύνουν έκκληση προς κάθε πλευρά να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης προτού καταστραφεί το δημόσιο πανεπιστήμιο. 

Κλειστά όμως θα είναι σήμερα και αύριο και τα ΤΕΙ σε όλη τη χώρα, καθώς οι καθηγητές τους αποφάσισαν 48ωρη απεργία με οικονομικά αιτήματα, αλλά και εκδηλώνοντας την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων. Στο μεταξύ ο πρύτανης του Πανεπιστημίου της Κρήτης κ.Ι. Παλλήκαρης, με επιστολή-παρέμβασή του εκτιμά ότι η σημερινή συνέντευξη των πρυτάνεων είναι περιττή εν όψει της επικείμενης συνόδου τους σε δέκα ημέρες στην Κρήτη 
Μάχη για το άσυλο στο Αριστοτέλειο μετά τις επιθέσεις 

ΣΕ ΠΕΔΙΟ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ για τον τρόπο περιφρούρησης του ΑΠΘ, αλλά και το πανεπιστημιακό άσυλο, μετατράπηκε η χθεσινή έκτακτη ανοιχτή συνεδρίαση της Συγκλήτου του ιδρύματος, η οποία συγκλήθηκε μετά την επεισοδιακή προηγούμενη συνεδρίαση που σημαδεύτηκε από τον τραυματισμό του πρύτανη και τη δολοφονική επίθεση που δέχτηκαν την περασμένη Παρασκευή εργαζόμενοι ως φύλακες από ομάδα κουκουλοφόρων. Μπορεί οι διαφωνίες να εκφράστηκαν με έντονο τρόπο, ωστόσο η συζήτηση εξελίχθηκε χωρίς επεισόδια, παρά την αναστάτωση που προκάλεσε προσωρινά η «εισβολή» φοιτητών τού υπό κατάληψη Τμήματος Εικαστικών, οι οποίοι φωνάζοντας «κάτω τα χέρια από το άσυλο» ανάρτησαν πανό που έγραφε «Κατάληψη διαρκείας μέχρι τη νίκη» και αποχώρησαν λίγα λεπτά αργότερα. 

Στην ομιλία του, ο πρύτανης Αναστάσιος Μάνθος διαχώρισε τα δύο περιστατικά, επισημαίνοντας ότι η μεν δική του περίπτωση δεν ήταν σκόπιμη, καθώς οι φοιτητές δεν είχαν τίποτα εναντίον του, η δε άνανδρη και άγρια επίθεση εναντίον των φυλάκων ήταν προμελετημένη. Όπως είπε, οι επιπτώσεις των επεισοδίων που προκάλεσαν οι κουκουλοφόροι ήταν να τρομοκρατηθούν οι υπάλληλοι, αρκετοί από τους οποίους παραιτήθηκαν, και να προχωρήσουν σε αποχή από τα καθήκοντά τους. 

Το κλίμα πυροδότησε η τοποθέτηση του κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής Ιωάννη Κογκούλη, ο οποίος πρότεινε «να ανασταλεί επ΄ αόριστον το άσυλο για τους παρανομούντες», αλλά και να ενισχυθούν με εξοπλισμό οι φύλακες, που καλούνται να αντιμετωπίσουν τους ταραξίες με γυμνά χέρια. Η πρότασή του προκάλεσε θύελλα αποδοκιμασιών από φοιτητές, που άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα υπέρ της διατήρησης του ασύλου. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταπτυχιακός φοιτητής της Νομικής, ο οποίος αυτοπροσδιορίστηκε ως αναρχοαυτόνομος, ανέφερε ότι εφόσον περάσει απόφαση για οπλισμένους φρουρούς ή ιδιωτική εταιρεία φύλαξης, «θα έχουμε περισσότερο αίμα, αλλά από την άλλη πλευρά», εννοώντας ότι τα θύματα θα είναι φοιτητές. 

......................