24.7.19

Σημαντική Αναβάθμιση του 401 ΓΣΝΑ που φέρει την υπογραφή Αλκιβιάδης ΣτεφανήςΣημαντική αναβάθμιση έγινε στο 401 ΓΣΝΑ, με την ολοκλήρωση της εγκατάστασης του πρώτου εκ των δύο γραμμικών επιταχυντών τύπου Halcyon. Η αναβάθμιση έγινε μετά από δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), η όλη αυτή διαδικασία είχε ξεκινήσει να υλοποιείται μετά από συνεχείς προσπάθειες του τότε Αρχηγού ΓΕΣ και νυν ΥΦΕΘΑ Στρατηγού Αλκιβιάδη Στεφανή.


Για όσους δεν γνωρίζουν την σημασία των δύο γραμμικών επιταχυντών, τους ενημερώνουμε ότι είναι σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα, τα οποία εκτελούν ακτινοθεραπείες σε καρκινοπαθείς ασθενείς μέσω της ακτινοβολίας, όπως καταλαβαίνετε, με την αναβάθμιση αυτή, θα σωθούν  αρκετές ζωές ασθενών Στρατιωτικών - Αποστράτων καθώς και μελών των οικογενειών τους, ενημερωτικά αναφέρουμε, ότι πριν την αναβάθμιση αυτή, υπήρχε ένα πεπαλαιωμένο μηχάνημα για ακτινοβολίες με κοβάλτιο, το οποίο είχε αγοραστεί τις αρχές της δεκαετίας του 1970, το οποίο όπως είναι φυσικό στους περισσότερους ασθενείς σήμερα, δεν πρόσφερε τίποτα ουσιώδες.Δείτε και την επίσημη ανακοίνωση του ΓΕΣ:

Την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019, ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών (401 ΓΣΝΑ), του πρώτου γραμμικού επιταχυντή τύπου Halcyon, η ασφαλής λειτουργία του οποίου πιστοποιήθηκε από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ).

Ο επιταχυντής εγκαταστάθηκε με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Η δωρεά του ΙΣΝ προς το 401 ΓΣΝΑ, συνολικού ύψους 5.000.000 ευρώ, περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση δύο υπερσύγχρονων γραμμικών επιταχυντών καθώς και ενός μαγνητικού τομογράφου, η πρόσβαση στις υπηρεσίες των οποίων θα είναι ελεύθερη και για τους πολίτες. Οι γραμμικοί επιταχυντές που εγκαθίστανται στο 401 ΓΣΝΑ αποτελούν μέρος ευρύτερης δωρεάς του ΙΣΝ, για την προμήθεια και εγκατάσταση μηχανημάτων ακτινοθεραπείας σε δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας.

Από τη Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019, το 401 ΓΣΝΑ είναι σε θέση να υποδεχθεί το πρώτο κλινικό περιστατικό, με ορίζοντα πλήρους λειτουργίας τον Σεπτέμβριο του 2019. Στο ίδιο χρονικό διάστημα θα ολοκληρωθεί και η εγκατάσταση του δεύτερου γραμμικού επιταχυντή, δωρεάς επίσης του ΙΣΝ, ο οποίος θα δοθεί για κλινική χρήση στις αρχές του 2020, καθιστώντας τις εγκαταστάσεις του 401 ΓΣΝΑ από τις πιο σύγχρονες και το επίπεδο των παρεχόμενων, από τον Στρατό Ξηράς, ιατρικών υπηρεσιών από το υψηλότερο στην Ευρώπη.


www.enoplos.gr/