24.7.19

Δεν ξεχνάμε το 2015


24/07/2019
Γράφει η
 Σοφία Βούλτεψη
Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται. Και η γενική αίσθηση από τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης είναι επιτέλους η επιστροφή στην κανονικότητα. Μια λέξη που βρίσκεται πια στα χείλη όλων και συνοψίζει την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.
Μια κανονικότητα που διεκόπη τον Ιανουάριο του 2015, με ολέθριες συνέπειες για την πατρίδα μας. Όπως συμβαίνει πάντα όταν επικρατεί η δημαγωγία.
Σε τέτοιες περιπτώσεις, καλό είναι να επιστρέφουμε στο παρελθόν, να θυμόμαστε, για να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη.
Γι’ αυτό και θυμίζω τι έλεγε ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του επί των προγραμματικών δηλώσεων της πρώτης δικής του κυβέρνησης, στις 8 Φεβρουαρίου 2015, όταν ξεκινούσε η μεγάλη περιπέτεια, το μεγάλο πισωγύρισμα.

Ας μην ξεχάσουμε, λοιπόν, ποτέ αυτά που ακούσαμε εκείνη την ημέρα στην αίθουσα της Ολομέλειας από τον κ. Τσίπρα:
-Η αμετάκλητη απόφαση της Κυβέρνησής μας είναι να τιμήσει και να εφαρμόσει στο σύνολό τους τις προεκλογικές προγραμματικές μας δεσμεύσεις, με πλήρη σεβασμό στη λαϊκή βούληση, όπως αυτή εκφράστηκε με την ψήφο του λαού μας στις πρόσφατες εκλογές. Η δέσμευση αυτή αποτελεί τον αδιαπραγμάτευτο πυρήνα της πολιτικής μας σε όλα τα ζητήματα που αφορούν άμεσα όλους τους Έλληνες πολίτες, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις. Για μένα προσωπικά, αλλά και για κάθε μέλος της Κυβέρνησης, η δέσμευση αυτή είναι θέμα τιμής, αξιοπιστίας και σεβασμού της δημοκρατίας.
-Είμαι βέβαιος ότι η Κυβέρνησή μας, μαζί με όσες και όσους στηρίζουν τις προσπάθειές μας σε ένα πλαίσιο εθνικής συνεννόησης, με μοναδικό γνώμονα την κοινωνική σωτηρία, θα μείνει στη συλλογική μνήμη ως η Κυβέρνηση που τήρησε τον λόγο της και εκπροσώπησε τίμια, αταλάντευτα, χωρίς πισωγυρίσματα όλους και όλες ξεχωριστά τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, εν ονόματι και κατ’ εντολή των οποίων βρίσκομαι σήμερα ενώπιόν σας.
-Οι συνθήκες δεν γράφουν λιτότητα και μνημόνια.
-Δεν διαπραγματευόμαστε την εθνική μας κυριαρχία, δεν διαπραγματευόμαστε τη λαϊκή κυριαρχία, δεν διαπραγματευόμαστε τη λαϊκή εντολή των εκλογών της 25ης του Γενάρη!
-Ούτε και είναι δυνατό να ζητείται σήμερα από τη νέα ελληνική Κυβέρνηση, στο όνομα τεχνικών δυσκολιών, η επέκταση ενός προγράμματος που αποδοκιμάστηκε πρόσφατα, πριν λίγες μέρες, από τον ελληνικό λαό.
-Θεσπίζουμε το αφορολόγητο όριο στα 12. 000 ευρώ.
-Καταργούμε τον ΕΝΦΙΑ από το 2015 και τον αντικαθιστούμε με Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Θέλω, όμως, εδώ να είμαι ξεκάθαρος. Καλώ όλους τους πολίτες στις παρούσες συνθήκες και με δεδομένες τις ασφυκτικές πιέσεις που υφιστάμεθα να ανταποκριθούν στην εθνική προσπάθεια και να καταβάλουν τις τελευταίες δόσεις που αντιστοιχούν στο φόρο του 2014. Το 2015, όμως, δεν θα υπάρχει ΕΝΦΙΑ. Και αυτό είναι δέσμευση.
-Το ίδιο πιστοί θα μείνουμε και στη δέσμευσή μας για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.
-Πρώτο μέτρο για τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων η επαναχορήγηση δέκατης τρίτης σύνταξης ως δώρο Χριστουγέννων στο τέλος του 2015 σε όποιους λαμβάνουν συντάξεις χαμηλότερες των 700 ευρώ μηνιαίως.
-Είναι αναγκαία η τροποποίηση του νόμου για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστε το δημόσιο να ασκήσει χωρίς περιορισμούς τα δικαιώματά του στις συστημικές τράπεζες -που ανακεφαλαιοποιήθηκαν άλλωστε με χρήματα του ελληνικού λαού- λαμβάνοντας βεβαίως πάντα υπόψη και τα δικαιώματα των ιδιωτών μετόχων.
-Επίσης, θεωρούμε αναγκαία την ίδρυση ενδιάμεσου φορέα για την διαχείριση των «κόκκινων» και επιχειρηματικών δανείων, που από τη μια πλευρά θα προστατεύει τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τους μικρούς και τους μεσαίους επιχειρηματίες και από την άλλη θα μεριμνά για τη μη επιβάρυνση των τραπεζικών ισολογισμών.
-Πρώτη δέσμευση της Κυβέρνησής μας είναι ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσουμε αυτά που υποσχέθηκε με το περίφημο e-mail ο πρώην Υπουργός Οικονομικών και πρώην Πρωθυπουργός προς τους εταίρους και την τρόικα.
-Καμία, λοιπόν, αύξηση ορίων ηλικίας, καμία μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων!
-Είμαστε κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρας.
-Η μόνη μας στήριξη η εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Στο αυριανό Eurogroup δεν θα βρίσκεται μόνο ο Βαρουφάκης, αλλά οι φτωχοί, οι άνεργοι… Θα μας τραβάνε από το μανίκι να μην γυρίσουμε σκυμμένοι.
-Το μνημόνιο ακυρώθηκε από τη λαϊκή ετυμηγορία. Δεν ζητάμε επιπλέον χρήματα, μόνο τεχνικές διευκολύνσεις
Και ιδού τι έλεγε ο κ. Τσακαλώτος στη δική του ομιλία, στις 10 Φεβρουαρίου 2015
-Συγχρόνως, για τα αποθέματα, όπως το χρέος, δεν μπορούμε να μιλήσουμε ούτε καν για ισορροπία, όταν φτάνει στο 180% του ΑΕΠ ενώ όταν άρχισε η κρίση ήταν στο 120%. Μόνο και μόνο γι’ αυτό το λόγο μία κυβέρνηση της Αριστεράς δεν θα μπορούσε να βάλει την υπογραφή της στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
-Δεσμευόμαστε ότι αυτό το πρόγραμμα που απέτυχε εμείς δεν θα το υπογράψουμε. Δεν θα το κλείσουμε.
-Δεσμευόμαστε, επίσης, ότι δεν θα μιλήσουμε για αυτά τα θέματα με την Τρόικα.
-Βεβαίως, είναι εδώ ο ΟΟΣΑ για να συζητήσουμε, αλλά δεν θα συζητήσουμε την εργαλειοθήκη. Θα συζητήσουμε με τον ΟΟΣΑ τις δικές μας ιδέες.
-Η Κυβέρνηση θα προσπαθήσει να συμβάλει στη δημιουργία ενός εναλλακτικού μοντέλου λειτουργίας της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας, που να στηρίζεται στη συνεργασία και την αλληλεγγύη και όχι στον εξαντλητικό ανταγωνισμό και στο οικονομικό και κοινωνικό ντάμπινγκ.
Το τι συνέβη μετά, είναι γνωστό σε όλους.
Γι’ αυτό και δεν πρέπει να ξεχνάμε…