16.6.19

Tουρκικές ΝΟΤΑΜ: Η Αγκυρα περικυκλώνει τον Αη Στράτη στην «καρδιά» του Αιγαίου

Tουρκικές ΝΟΤΑΜ: Η Αγκυρα περικυκλώνει τον Αη Στράτη στην «καρδιά» του Αιγαίου
Όλες οι τουρκικές ασκήσεις στο Αιγαίο είναι παράνομες και παραβιάζουν το σύνολο της διεθνούς νομιμότητας (ΟΗΕ ICAΟ ΙΜΟ, Συνθήκες κλπ.).
Η Τουρκία στοχεύει να αποκτήσει κάποια οφέλη στο Αν. Αιγαίο μέχρι τον 25ο μεσημβρινό (μέση του Αιγαίου) με κέντρο αναφοράς τον Αη Στράτη, που βρίσκεται ακριβώς στον 25ο μεσημβρινό.

Οι μόνιμες, συνεχείς και εναλλασσόμενες τουρκικές ασκήσεις με πυρά στον Αη Στράτη, εδώ και έναν χρόνο δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας.
Αν και ο Αη Στράτης δεν περιλαμβάνεται σε καμία Συνθήκη ή Σύμβαση και δεν υπάρχει κανένας περιορισμός για το νησί, εντούτοις η Τουρκία με τις ΝΟΤΑΜ της εντάσσει το νησί αυθαιρέτως και παρανόμως στη Συνθήκη της Λωζάννης (σ.σ. στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί θα βρείτε μια μοναδική έκδοση για την συγκεκριμένη Συνθήκη) και στην καταργημένη Σύμβαση της Λωζάννης για τα Στενά, προκειμένου να πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι το νησί είναι αποστρατιωτικοποιημένο.
Και στην περίπτωση αυτή – καθώς η τουρκική παρανομία βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν έχει «παγιωθεί» ακόμα (όπως στις περιπτώσεις Ρόδου – Καστελόριζου και νησιών του Αν Αιγαίου κλπ.) - η Αθήνα αρέσκεται και πάλι σε ρόλο αδιάφορου θεατή…
Και όμως η ανάμειξη του Αη Στράτη – στην καρδιά του Αιγαίου- στις παράνομες διεκδικήσεις της Άγκυρας είναι θέμα εξόχως σοβαρό, το οποίο αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά από την Αθήνα, θα επιτρέψει στην Άγκυρα να «κλείσει» ερμητικά τα μισό Αιγαίο.
Ο αναγνώστης, αν τραβήξει μια νοητή γραμμή (ευθεία διακεκομμένη γραμμή με κόκκινο στο χάρτη) βόρεια του Αη Στράτη, φτάνει στο νομό Ξάνθης -με τα πολύ σοβαρά πολιτικά γεγονότα στις ευρωεκλογές- και αντιλαμβάνεται πλήρως τις απώτερες βλέψεις της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας. Κάτι που αρνούνται πεισματικά να αντιληφθούν οι πολιτικοί αρμόδιοι μέχρι στιγμής..
Αναλυτικότερα:
Η Τουρκία στις 2 Ιανουαρίου 2019 εξέδωσε παράνομα τη ΝΟΤΑΜ 0039/19 για στρατιωτική άσκηση με πυρά για ολόκληρο το 2019 σε περιοχή που φαίνεται με κόκκινο στο χάρτη, η οποία σύμφωνα με την Αθήνα καταλαμβάνει ελληνική κυριαρχία στον Αη Στράτη, χωρίς ωστόσο να υπάρξει ουσιαστική ελληνική αντίδραση με αποτέλεσμα η τουρκική ΝΟΤΑΜ να είναι μέχρι σήμερα σε ισχύ και να εκτελείται κανονικά.
Η Ελλάδα προγραμμάτισε την εκτέλεση στρατιωτικής άσκησης για τον Ιούνιο 2019 σε τέσσερις περιοχές, δύο στον Αη Στράτη, (μπλε χρώμα στο χάρτη), μια στη Ρόδο και μια στην Κάρπαθο και εξέδωσε σχετική αγγελία.
Οι δύο περιοχές της ελληνικής άσκησης στον Αν Στράτη επικαλύπτουν την παράνομη τουρκική περιοχή της τουρκικής άσκησης, η οποία εκτελείται όλο το 2019.
Η Τουρκία ζήτησε με TELEX από την Αθήνα να τροποποιήσει τα πλευρικά όρια των περιοχών της ελληνικής άσκησης για να μην επικαλύπτουν την παράνομη τουρκική περιοχή.
Η Αθήνα απλώς αρνήθηκε την τροποποίηση  χωρίς όμως να προβεί σε ενέργειες καταγγελίας της Τουρκία σε ΟΗΕ και ICAO για να σταματήσει τις τουρκικές παρανομίες σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας (στον Αη Στράτη και όχι μόνον) και των ελληνικών αρμοδιοτήτων στο FIR  Αθηνών.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Τουρκία να εκδώσει ΝΟΤΑΜ διεθνούς διανομής με την οποία δηλώνει «η Τουρκία ζήτησε από την Ελλάδα να τροποποιήσει τα πλευρικά όρια της ελληνικής άσκησης για να μην επικαλύπτουν την τουρκική περιοχή της άσκησης (Αη Στράτης) που εκτελείται με την τουρκική ΝΟΤΑΜ Α0039/2Ιαν. 2019. Επειδή η Αθήνα δεν συμμορφώθηκε, η ελληνική άσκηση στα τέσσερις περιοχές είναι άκυρη και η τουρκική θα εκτελεστεί κανονικά και η Τουρκία δεν πρόκειται να ασχοληθεί με τις όποιες παραπέρα αιτιάσεις της Ελλάδας στο θέμα αυτό..»
Η Τουρκία, δηλαδή, με την ενέργεια της αυτή δεν ακύρωσε μόνον την ελληνική άσκηση στην περιοχή του Αη Στράτη, αλλά το σύνολο της ελληνικής άσκησης και στις περιοχές Ρόδου και Καρπάθου και μάλιστα μέσα στο FIR  Αθηνών, που αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της Αθήνας, σύμφωνα με τη Σύμβαση του Σικάγο.
Και δεν έφταναν όλες αυτές οι τουρκικές παρανομίες σε βάρος της Ελλάδας- με σύσσωμο το πολιτικό σύστημα και την κυβέρνηση να τηρούν στάση αδιάφορου θεατή- αλλά η Τουρκία έκανε και ένα άλλο βήμα σε βάρος της Ελλάδας, που αφορά στην ελληνική άσκηση σε Αη Στράτη, Ρόδο και Κάρπαθο
Η Τουρκία εξέδωσε στις 10 Ιουνίου 2019 τις αγγελίες Α3232 Α 3229 και Α3222 με τις οποίες ενημερώνει τη διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα παραβιάζει τις Συνθήκες Λωζάννης και Παρισίων, οι οποίες επιβάλουν καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης  στα νησιά του Αν Αιγαίου και απαγορεύουν στρατιωτικές ασκήσεις ή εκπαίδευση στα νησιά Αη Στράτης, Ρόδος Κάρπαθος.
Το pronews.gr αποκαλύπτει τις τρεις τουρκικές ΝΟΤΑΜ ως τεκμήριο.
Με άλλα λόγια  η Τουρκία μεθοδικά, ύπουλα και παράνομα, αφού της το επιτρέπει πλουσιοπάροχα η ελληνική αδράνεια και αδιαφορία, επεκτείνει τις παρανομίες της με στρατιωτικά μέσα και έωλα επιχειρήματα μέχρι την καρδιά του Αιγαίου, εμπλέκοντας περίτεχνα τις Συνθήκες με τις δύο και εντελώς διαφορετικές έννοιες της στρατιωτικής άσκησης και της στρατιωτικής εκπαίδευσης:
Τόσο η Συνθήκη της Λωζάννης όσο και των Παρισίων ΔΕΝ απαγορεύουν ελληνικές ασκήσεις στα νησιά του Αν Αιγαίου.
Απαγορεύουν ΜΟΝΟΝ στα τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη να πετούν στην ελληνικά κυριαρχία των νήσων του Αν. Αιγαίου. Έτσι οι ενέργειες και οι ΝΟΤΑΜ της Τουρκίας είναι με βάση τις Συνθήκες παράνομες και άκυρες και χωρίς νομική βάση.
Ωστόσο από την μεταπολίτευση, η κάθε ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να κάνει μια βλακεία την οποία αξιοποιεί η Άγκυρα σε βάρος της Ελλάδας με επικίνδυνες νομικές διαστάσεις:
Η Συνθήκη των Παρισίων ΔΕΝ απαγορεύει στρατιωτικές ασκήσεις στα Δωδεκάνησα, απαγορεύει όμως ΜΟΝΟΝ στρατιωτική εκπαίδευση.
Ασκηση και εκπαίδευση είναι διεθνώς διαφορετικές ενέργειες. Το ΑΑΡ-6 του ΝΑΤΟ (ορισμοί) καθορίζει ότι άσκηση και εκπαίδευση είναι δύο διαφορετικές και άσχετες μεταξύ τους ενέργειες, το ίδιο καθορίζει και η Σύμβαση του Σικάγο του ICAO.
Η στρατιωτική άσκηση απαιτεί την έκδοση ΝΟΤΑΜ ενώ για την στρατιωτική εκπαίδευση ΔΕΝ απαιτείται η έκδοση ΝΟΤΑΜ. (σσ. τυπικά, ουσιαστικά και νομικά μπορούν πχ οι Έλληνες πιλότοι των Μ-2000 να μεταβούν στη Γαλλία και να εκπαιδευτούν σε μια νέα τακτική αερομαχίας και μετά να κάνουν άσκηση πχ στη Ρόδο- Κάρπαθο με έκδοση ΝΟΤΑΜ, να κάνουν δηλαδή εφαρμογή της νέας τακτικής σε αερομαχία).
Όμως το 2019 η Τουρκία παρέσυρε και εγκλώβισε την Ελλάδα να αποδεχθεί διεθνώς ότι η άσκηση ταυτίζεται με την εκπαίδευση και άρχισε η ΥΠΑ να εκδίδει διεθνείς αγγελίες για εκτέλεση στρατιωτικής εκπαίδευσης που δεν προβλέπεται από τον ICAO, που απαιτεί έκδοση ΝΟΤΑΜ μόνον για άσκηση.
Φαίνεται ότι ουδείς διαχρονικά αρμόδιος σε ΥΠΕΞ και ΥΠΑ μελέτησαν λεπτομερώς την τουρκική πονηρή διπλωματία και τεχνική και έτσι δεν εντόπισαν για ποιόν λόγο η Τουρκία αναγράφει στις ΝΟΤΑΜ ότι βάση των Συνθηκών απαγορεύεται στρατιωτική άσκηση ή εκπαίδευση στα νησιά του Αν. Αιγαίου και για ποιον λόγο ταυτίζει την άσκηση με την εκπαίδευση, που διεθνώς είναι δύο διαφορετικές ενέργειες.
Ετσι όταν η Ελλάδα εκδίδει ΝΟΤΑΜ για στρατιωτική εκπαίδευση στα νησιά της Δωδεκανήσου παραβιάζει τη Συνθήκη των Παρισίων, περίπτωση που απαιτεί άμεση διόρθωση. Στην περίπτωση που γίνει ακριβής εφαρμογή των Συνθηκών η Ελλάδα με τις στρατιωτικές ασκήσεις στα νησιά του Αν Αιγαίου δεν κάνει καμία παραβίαση, εκτός πλέον και προσθέσουμε τις ελληνικές αβλεψίες και τσαπατσουλιές για να κατηγορηθούμε για παραβίαση των Συνθηκών..
Το πόσο έχει παρασυρθεί η Αθήνα στην τουρκική παγίδα  της άσκησης – εκπαίδευσης φαίνεται τώρα ανάγλυφα στην εφαρμογή του Μνημονίου Παπούλια - Γιλμάζ. Ως γνωστόν το ΜΟΕ απαγορεύει ασκήσεις που απαιτούν έκδοση ΝΟΤΑΜ κατά τα κύριες εθνικές και θρησκευτικές εορτές. Η Τουρκία όμως, τις ημερομηνίες αυτές, παραβιάζει κατά κόρον το Μνημόνιο.
Σε διαμαρτυρίες του ελληνικού ΥΠΕΞ για παραβίαση του Μνημονίου, η μόνιμη τουρκική απάντηση είναι ότι «τα τουρκικά αεροσκάφη δεν παραβίασαν το Μνημόνιο διότι εκτελούσαν εκπαιδευτική πτήση, η οποία δεν εντάσσεται ούτε απαγορεύεται από το Μνημόνιο, το οποίο απαγορεύει ΜΟΝΟΝ τις πτήσεις για συμμετοχή σε άσκηση για την οποία έχει εκδοθεί ΝΟΤΑΜ».
Ετσι προκύπτει ότι προκειμένου η Τουρκία να αλωνίζει στο Αιγαίο και να αποφεύγει τους περιορισμούς του Μνημονίου ,ισχυρίζεται ότι  άσκηση και εκπαίδευση είναι δυο διαφορετικές έννοιες, ενώ τις ταυτίζει στην περίπτωση εφαρμογής των Συνθηκών, έτσι ώστε να αποκτήσει νομικά βάση ο ισχυρισμός της ότι η Ελλάδα παραβιάζει τις Συνθήκες.
Το γεγονός αυτό πρέπει να γίνει άμεσα αντιληπτό από αυτούς που εμπλέκονται τώρα στις διαπραγματεύσεις για τα ΜΟΕ και με το Μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ.
Η Τουρκία τα δύο τελευταία χρόνια έχει εντείνει ποιοτικά και ποσοτικά τις προσπάθειες της να  διαμορφώσει ένα διεθνές πολιτικό περιβάλλον με πλασματικό νομικό υπόβαθρο για να στοιχειοθετήσει ότι η Ελλάδα με τις στρατιωτικές ασκήσεις στα νησιά του Αν Αιγαίου, (αλλά και στον Αη Στράτη) παραβιάζει τις Συνθήκες.
Απώτερος στόχος της Τουρκίας επομένως είναι να ζητήσει από τον ΟΗΕ την εν μέρει ή εν όλω αναστολή εφαρμογής των Συνθηκών, ώστε να πετύχει την αναθεώρηση τους ή την κατάργηση τους, συνεπικουρούμενη και από το ΝΑΤΟ με τις πλείστες διαταγές που έχει εκδώσει παρανόμως και αναρμοδίως, οι οποίες όμως ταυτίζονται και υποστηρίζουν τις προσπάθειες της Τουρκίας.

Σε μια τέτοια περίπτωση, το μισό Αιγαίο, αρχής γενομένης από τον Αη Στράτη θα μπει σε ατέρμονες περιπέτειες.
pronews.gr