12.6.19

«Κλείδωσαν» οι θέσεις των S-400: Σμύρνη και Χατάι – Αποκλείουν Αιγαίο-Α.Μεσόγειο και… Ισραήλ!

Με την πίεση στην Τουρκία να εντείνεται από όλες τις πλευρές, οι Τούρκοι αξιωματούχοι σχεδιάζουν που θα εγκαταστήσουν και πως θα χρησιμοποιήσουν τους S-400 προκειμένου να αντιμετωπίσουν Ελλάδα, Κύπρο και τους συμμάχους τους (βλ. Ισραήλ).

Οι S-400, όπως όλα δείχνουν θα είναι στην Τουρκία τον Ιούλιο και οι θέσεις τους θα είναι Σμύρνη και επαρχία Χατάι, ελέγχοντας όλο το Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο και δημιουργώντας ασφυκτικό κλοιό στο Ισραήλ!
Το αν όμως θα ενσωματωθούν άμεσα στο αμυντικό σύστημα της Άγκυρας να αποτελεί ερωτηματικό.
Aλλά αυτό είναι ίσως και το λιγότερο.
Η ψυχολογική πίεση που θα ασκήσουν τα συστήματα αυτά στην ΠΑ με την εμβέλεια που διαθέτουν καλύπτοντας ολο το Αιγαίο και μπορώντας να λειτουργήσουν αυτόνομα είναι αρκετό για να προκαλέσει αλλαγή σχεδιασμού στο επιχειρησιακό δόγμα της ΠΑ.
Μέχρι εκεί όμως. Η Ελλάδα, ούτε θέλει (όπως δείχνουν τα πράγματα) ούτε έχει και τη δυνατότητα να κάνει κάτι περισσότερο από τα ελάχιστα που κάνει, όπως μια συγκροτημένη απάντηση μέσω απόκτησης προηγμένων βλημάτων αντι-ραντάρ, όπλων μακράς εμβέλειας, εφαρμογών ηλεκτρονικού πολέμου κ.α.
Σε ότι αφορά την Τουρκία, πολλά  θα κριθούν από τις τελικές συνομιλίες που θα έχουν Σάναχαν με Ακάρ αλλά και ο Πρόεδρος Ερντογάν με τον Τραμπ εφόσον συναντηθούν στο πλαίσιο των G-20 στην Ιαπωνία.
Στην Τουρκία πάντως ήδη πληθαίνουν οι φωνές για το πως θα μετατραπεί το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος σε «τουρκική λίμνη», μέσω των S-400.
Ο Τούρκος καθηγητής Γκιουρκάν Κουμπάρογλου και ειδικός σε θέματα ενέργειας και οικονομίας επισημαίνει πως τον τελευταίο καιρό η Ελληνική πλευρά μαζί με ΗΠΑ αλλά και το ΝΑΤΟ τελευταία, πιέζουν έντονα την Άγκυρα να αλλάξει τα γεωστρατηγικά της πλάνα.
Ψυχρός Πόλεμος στην Ανατολική Μεσόγειο
Τονίζει επίσης πως πλέον ο νέος ψυχρός πόλεμος διεξάγεται στην Ανατολική Μεσόγειο και η Τουρκία πρέπει επομένως να λάβει τα μέτρα της για να μην βρεθεί ηττημένη ειδικά σε περίπτωση που ο ψυχρός πόλεμος μετατραπεί σε θερμό.
Ο Κουμπάρογλου βλέπει παντού εχθρούς στην κυριολεξία καθώς εκτός από τις χώρες του Ανατολικού Αιγαίου (Ισραήλ, Αίγυπτος, Κύπρος, Ιορδανία) που παραδοσιακά πλέον εναντιώνονται στα πλάνα της Τουρκία, τώρα και το ΝΑΤΟ έχει αρχίζει να «φλερτάρει» με την Κύπρο.
Επομένως, προτείνει ότι οι S-400 αποτελούν το κλειδί για να τρίξει η Τουρκία τα δόντια στους αντιπάλους της, και ιδιαίτερη σημασία έχει το που θα τοποθετηθούν.
Συγκεκριμένα, εάν το ένα σύστημα S-400 τοποθετηθεί στη Σμύρνη, τότε κλειδώνει το Αιγαίο και επομένως η Τουρκία έχει το κεφάλι της ήσυχο σε σχέση με την Ελλάδα.
Εάν το δεύτερο σύστημα μπει στο Χατάι τότε κλειδώνει και η Ανατολική Μεσόγειος και έτσι η Τουρκία θα μπορεί πιο εύκολα να αναπτύξει τα σχέδιά της στην περιοχή.
Με το ένα σύστημα S-400 στο Χατάι η Τουρκία επιτυγχάνει και επαρκή έλεγχο της Συρίας όπου έχει ακόμη ανοιχτές συγκρούσεις με τις κουρδικές δυνάμεις.
Ο Κουμπάρογλου επισημαίνει παράλληλα πως ο Ιούλιος είναι πολύ σημαντικός μήνας για την παράδοση των S-400 καθώς συμπίπτει και με τις εκλογές στην Ελλάδα.

Σύμφωνα πάντως με άλλες πληροφορίες τα συστήματα πρόκειται να εγκατασταθούν σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα αλλά με βάσει τις υπάρχουσες εμβέλειες τουλάχιστον για την Ελλάδα δεν αλλάζει σημαντικά η κατάσταση.

Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter
İstanbul ve Ankara'ya yerleştirilecek 2 batarya (1 sistem) S-400 Hava Savunma Füze Sisteminin, tespit (600km) ve angajman (250/400km) menzilleri.PRONEWS