26.6.19

«Πέπλο» ηλεκτρονικού πολέμου στην Αν. Μεσόγειο: «Νέκρωσε» το GPS εντός ισραηλινού ΕΕΧ - Έκτακτη οδηγία προς πιλότους

"Πέπλο" ηλεκτρονικού πολέμου φαίνεται πως έχει "σκεπάσει" την Ανατολική Μεσόγειο εδώ και 3 εβδομάδες καθώς σύμφωνα με την έκτακτη ανακοίνωση της αρμόδιας αρχής του Ισραήλ, υπάρχουν παρεμβολές στο σήμα GPS με αποτέλεσμα να εκδοθεί οδηγία προς τους πιλότους να το κλείσουν και να κάνουν χρήση εναλλακτικών οργάνων πλοήγησης.

Πιο αναλυτικά, ανεξήγητες διαταραχές στο σήμα GPS παρατηρούνται στον εναέριο χώρο του Ισραήλ, ωστόσο έχουν ληφθεί μέτρα για να γίνονται με ασφάλεια οι προσγειώσεις και οι απογειώσεις στο κύριο διεθνές αεροδρόμιο της χώρας, όπως γνωστοποίησε πριν λίγο η κυβέρνηση της χώρας.
Η ανακοίνωση της αρμόδιας αρχής (ΙΑΑ) βγήκε μετά από μια αναφορά την Τρίτη από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ενώσεων Πιλότων Αερογραμμών (IFALPA) πως "πολλοί πιλότοι είχαν χάσει τα δορυφορικά σήματα του GPS γύρω από το αεροδρόμιο «Μπεν Γκουριόν» του Τελ Αβίβ".
Η ΙΑΑ στην ανακοίνωση της επιβεβαιώσε ότι υπάρχουν προβλήματα στο GPS τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.
Επιπλέον τόνισε πως επηρεάζονταν μόνο τα πληρώματα στα αεροσκάφη εν πτήσει και όχι τα συστήματα πλοήγησης στο έδαφος.
Πηγές της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz, ανέφεραν πως οι "παρεμβολές στο σήμα GPS συμβαίνουν μόνο κατά την διάρκεια της ημέρας" ενώ τονίζουν πως "έχει δοθεί οδηγία στους πιλότους να κλείσουν το GPS και να χρησιμοποιήσουν εναλλακτικά όργανα πλοήγησης.
Οι ισραηλινές αρχές καταβάλλουν προσπάθειες για τον εντοπισμό της πηγής του προβλήματος και τη διόρθωσή του, όπως επισημάνθηκε.
Σε ερώτηση για το αν έχει βρεθεί εξήγηση για τα προβλήματα, εκπρόσωπος της ΙΑΑ είπε σχετικά:
«Oχι, δεν γνωρίζω.
Υπήρξαν επαναλαμβανόμενες διακοπές στο σήμα GPS στην ανατολική Μεσόγειο».
Για το θέμα ρωτήθηκε σχετικά και το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ. Εκπρόσωπος του ανέφερε μόνο πως "δεν υπάρχει περιστατικό ασφαλείας από τις διαταραχές στο σήμα GPS".
Στη δημοσίευσή της την Τρίτη, η IFALPA δήλωσε ότι "η απώλεια του σήματος GPS μπορεί να δημιουργήσει πολυάριθμα περιστατικά συναγερμού".