23.6.19

Το σχέδιο Τσίπρα για μετά τις εκλογές: «Αλλάζει» το ΣΥΡΙΖΑ και μπαίνει στη Σοσιαλδημοκρατία;

Το σχέδιο Τσίπρα για μετά τις εκλογές: «Αλλάζει» το ΣΥΡΙΖΑ και μπαίνει στη Σοσιαλδημοκρατία;
Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής» ο πρωθυπουργός προσανατολίζεται να μετεξελίξει τον ΣΥΡΙΖΑ σε πολυσυλλεκτικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.
Τα σχέδια του φέρεται να μεταφέρθηκαν από τον ίδιο στους πολιτικούς ηγέτες του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας σκοπεύει με αυτό τον τρόπο να εξαφανίσει ουσιαστικά το ΚΙΝΑΛ το οποίο μετά την αποχώρηση του Βενιζέλου, έχει πάρει μία πιο αριστερή στροφή και να εδραιώσει τον δικομματισμό.
Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας μιλώντας στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, φέρεται να εξέφρασε τη βεβαιότητά του, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διατηρήσει και θα αυξήσει τις δυνάμεις του στις εκλογές σε σύγκριση με το αποτέλεσμα που έφερε στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου.
Εκτίμησε δε ότι αυτό το αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με την πτώση του ποσοστού του Κινήματος Αλλαγής, για την οποία επίσης μίλησε με βεβαιότητα, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός νέου κόμματος, με τον ίδιο επικεφαλής και τη διενέργεια ιδρυτικού συνεδρίου, που θα έχει τον χαρακτήρα γενικού προσκλητηρίου προς όλες τις δυνάμεις και τα πρόσωπα που θεωρούν, ότι ανήκουν στη σοσιαλδημοκρατία και τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο και επιθυμούν να συμμετέχουν.
Στα σχέδια του κ. Τσίπρα είναι, μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, να στείλει προσωπικές προσκλήσεις προς την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, σε κορυφαία στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, αλλά και σε άλλους πολιτικούς, όπως ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, όπως και σε ανένταχτους, να συμμετέχουν σε διάλογο για την «ανασύνταξη του προοδευτικού πόλου που εκτείνεται από τη σοσιαλδημοκρατία ως την Αριστερά».
Εκτός προσκλητηρίου, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το δημοσίευμα, θα μείνουν το ΚΚΕ και η ΜέΡΑ25 του Γιάννη Βαρουφάκη. Στην πρόταση του κ. Τσίπρα θα αναδεικνύεται η ανάγκη δημιουργίας ισχυρού εναλλακτικού προοδευτικού πόλου εξουσίας που θα αντιπαραταχθεί στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η μεγάλη αλλαγή η οποία αναμένεται να προκαλέσει και αντιδράσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι ο κ. Τσίπρας εγκαταλείπει πλήρως τον συμφωνημένο σχεδιασμό για δημιουργία συνασπισμού δυνάμεων «με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ», καθώς έχει αποφασίσει να καταστήσει παρελθόν τον ΣΥΡΙΖΑ -σύμφωνα με το δημοσίευμα- για δύο λόγους:
Πρώτον, επειδή θεωρεί ότι έχει ήδη ξεκινήσει φθίνουσα πορεία, η οποία δύσκολα μπορεί να ανακοπεί, καθώς δεν έχει σταθερούς δεσμούς με το εκλογικό σώμα και την ελληνική κοινωνία που θα του επιτρέψουν να συγκρατήσει δυνάμεις ακόμα και μετά από τρεις συνεχείς εκλογικές ήττες (ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές, εθνικές εκλογές).
Δεύτερον, ο πρωθυπουργός θεωρεί τα όρια του ΣΥΡΙΖΑ πολύ στενά, για να χωρέσουν το νέο εγχείρημα.
Προϋπόθεση για να προχωρήσει το εγχείρημα, είναι ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ να αυξήσουν στις εθνικές εκλογές το ποσοστό τους σε σχέση με αυτό των ευρωεκλογών, καθότι σε διαφορετική περίπτωση το προφίλ του κ. Τσίπρα θα δεχθεί πλήγμα, που δύσκολα θα του επιτρέψει να κάνει κινήσεις για τη δημιουργία κόμματος πολυσυλλεκτικού χαρακτήρα.
Ο ίδιος ωστόσο, μιλώντας στους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, εμφανίστηκε βέβαιος ότι το ποσοστό που θα πάρει στις εκλογές θα αποτελεί καλή αφετηρία για το σχέδιό του.
ptonews