29.6.19

Η Μόσχα επιβεβαιώνει Ερντογάν: «Ναι θα παράγουμε μαζί πυραύλους - Θα μεταφερθεί τεχνολογία στην Τουρκία»

Την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν αναθαρρημένος από τα όσα του είπε ο  Ντ.Τραμπ στην κατ΄ιδίαν τους συνομιλία στο περιθώριο των G-20 στην Οσάκα και νομίζοντας (ή κάνοντας ότι νομίζει) ότι έχει ξεφύγει από αμερικανικά αντίποινα για την αγορά των S-400, εκτός του όπτι κάνει τον "χαζό" λέγοντας πως  περιμένει με αδημονία τα F-35  στην Τουρκία, προχώρησε και άλλο σήμερα λέγοντας πως με την… αδερφική  χώρα Ρωσία "θα φτιάξουμε και πυραύλους μαζί"!

Με άλλα λόγια θα τα πάρει όλα: Και S-400 και F-35 και καμια μορφή αντιποίνων από τις ΗΠΑ.
To Κρεμλίνο μάλιστα επιβεβαίωσε  τις δηλώσεις αυτές του Τούρκου πρόεδρου στο μέρος βέβαια που αφορά τα περί συμπαραγωγής πυραύλων και άλλων συστημάτων με τη Ρωσία.
Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Τούρκου προέδρου ο  εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov, επιβεβαίωσε ότι στη συμφωνία με την Τουρκία, για τα S-400 περιλαμβάνεται και η μεταφορά τεχνογνωσίας προς την Τουρκία.  
«Το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών περιλαμβάνει και τη μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας στην τουρκική πλευρά» δήλωσε ο Peskov.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δεν διευκρίνισε τι ακριβώς μεταφορά τεχνολογίας είναι αυτή και αν εκτός από τα S-400 αφορά και άλλα συστήματα, αλλά ο Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει νωρίτερα και λίγο πριν την συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν:
«Θέλω να δηλώσω καταρχήν  ότι δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση στην παράδοση των S-400 στην Τουρκία.
Ακόμη θέλω να πω ότι το συμβόλαιο έχει προτεραιότητα για εμάς και για τη συνεργασία μας με τη Ρωσία καθώς αυτό περιλαμβάνει τόσο κοινή παραγωγή πυραύλων όσο και μεταφορά τεχνολογίας στην Τουρκία».

Πάντως σε ότι αφορά τις ΗΠΑ αν και ο Τραμπ επέλεξε αναμφίβολα συμφιλιωτικούς τόνους στη συνάντησή του με τον Τούρκου πρόεδρο, παρά το γεγονός ότι ο Ερντογάν νωρίτερα είχε διαμηνύσει πως «δεν θα υποχωρήσουμε στην αγορά των S- 400», δε σημαίνει ότι αυτό είναι κάτι το ουσιαστικό.
Είναι γνωστό και από άλλες συναντήσεις του Αμερικανού προέδρου στο παρελθόν ότι το καλό κλίμα στις προσωπικές συναντήσεις δεν μεταφράζεται πάντα και σε απτά αποτελέσματα. Ο Σουλτάνος δεν βγήκε χαμένος από τη συνάντηση, αλλά ούτε πήρε αυτό που ήθελε: μία συγκεκριμένη ημερομηνία για την επίσκεψη Τραμπ στην Τουρκία, που θα μπορούσε να τη διαφημίσει ως νίκη.
Ο Αμερικανός ομόλογός του επιβεβαίωσε ότι προτίθεται να επισκεφθεί «κάποια στιγμή» την Τουρκία, αλλά δεν θέλησε να πει εάν αυτή μπορεί να έρθει τον Ιούλιο ή πολύ αργότερα.

Δεν θα πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι ανεξάρτητα από τις δηλώσεις του προέδρου μπροστά στις κάμερες, το Κογκρέσο εξακολουθεί να απειλεί με αυστηρές κυρώσεις την Τουρκία.
pronews