18.6.19

Ευρωπαϊκό ζήτημα η θαλάσσια ''εισβολή'' του Πορθητή

Ευρωπαϊκό ζήτημα η θαλάσσια ''εισβολή'' του Πορθητή
Στο Λουξεμβούργο μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κατρούγκαλος και ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης θα ενημερώσουν τους Ευρωπαίους ομολόγους τους για τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ και θα συζητήσουν την αναγκαία αντίδραση της Ε.Ε.

Μετά την επιστροφή του από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ο Γιώργος Κατρούγκαλος αναμένεται να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα και να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. 
Νωρίς το βράδυ της Κυριακής, μετά την ολοκλήρωση του ΚΥΣΕΑ, σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε για επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, εάν επιβεβαιωθεί η πραγματοποίηση γεωτρήσεων από τον «Πορθητή» στην κυπριακή ΑΟΖ.
Εστιάζοντας στην επικοινωνία που είχε -κατά τη διάρκεια του ΚΥΣΕΑ- με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι συζήτησαν την από κοινού συνδιαμόρφωση των βημάτων που θα ακολουθήσουν στο πλαίσιο της Ε.Ε., στην οποία συμμετέχουν και οι δύο χώρες.
Συμφωνήσαμε, είπε ο πρωθυπουργός, να κινηθούμε το επόμενο διάστημα ώστε να προετοιμάσουμε το έδαφος, την επόμενη εβδομάδα, η Σύνοδος Κορυφής να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις, ακόμα και την υιοθέτηση κυρώσεων, εάν επιβεβαιωθεί ότι έγινε γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Παράλληλα, δήλωσε ότι όλοι οι Έλληνες θα πρέπει να αισθάνονται απόλυτα ασφαλείς, ενώ στέλνοντας μήνυμα προς την Άγκυρα επεσήμανε ότι «όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου, αλλά και το Διεθνές Δίκαιο, θα έχει συνέπειες».
zougla.gr