11.6.19

Τσίπρας – Ζάεφ, βίοι παράλληλοι ως το γκρέμισμα

11/06/2019
Γράφει η 
Σοφία Βούλτεψη
Βρέθηκαν στην εξουσία με τον ίδιο δόλιο και πραξικοπηματικό τρόπο, υπηρέτησαν πιστά την ξενοκρατία, πανηγύρισαν ως Μεσσίες, για να τους αδειάσουν τελικά οι ίδιοι οι υποστηρικτές τους. Και τώρα ετοιμάζονται να φύγουν. Μαζί! Ο λόγος, φυσικά, για τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ.
Η είδηση ότι η καγκελάριος Μέρκελ τάχθηκε χθες κατά της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων μέσα στο καλοκαίρι (ο Ζάεφ κέρδισε δημοψήφισμα και προεδρική εκλογή υποσχόμενος έναρξη τον Ιούνιο) είναι γνωστή.
Χθες, η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, μεταφέροντας ρεπορτάζ από τη συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Bundestag, ανέφερε πως η κ. Μέρκελ απέκλεισε έναρξη διαπραγματεύσεων.
Αυτό που δεν έχει γίνει γνωστό είναι πως χθες, ο Ζόραν Ζάεφ, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους αποκάλυψε πως θα επισκεφθεί την προσεχή εβδομάδα την κ. Μέρκελ και ανάλογα με τα αποτελέσματα αυτής της επαφής, είτε θα παραιτηθεί, είτε θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του.
Αρχικά, ο Ζάεφ προσπάθησε να διαψεύσει (κατά τα εγκαίνια ανακαινισμένης κλινικής πλαστικής χειρουργικής) την γερμανική εφημερίδα, λέγοντας πως αυτό που γράφει είναι… παλιό και πως η χώρα του θα λάβει ημερομηνία τον Ιούνιο ή το αργότερο τον Ιούλιο.
Αλλά προφανώς δεν έγινε καθόλου πειστικός, με αποτέλεσμα να δηλώσει πως θα παραιτηθεί σε περίπτωση δυσμενούς εξέλιξης. Ο Ζάεφ απέφυγε να αναφέρει τον χρόνο και τον τόπο της συνάντησής του με την καγκελάριο, δήλωσε ότι τα συντηρητικά κόμματα τα Γερμανίας και όχι η καγκελάριος αντιτίθενται στην ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ, αλλά παραδέχθηκε ότι τα μελλοντικά βήματά του θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Όπως είπε, η κυβέρνησή του είναι σταθερή, αλλά σε περίπτωση που δεν ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις μέσα στο καλοκαίρι, είναι πιθανόν να παραιτηθεί.
«Θα γνωρίζουμε πού βρισκόμαστε μετά τις συνομιλίες με την καγκελάριο», είπε. «Βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με όλες τις χώρες και η Βουλγαρία και η Ελλάδα βοηθούν υπερβολικά».
Η αλήθεια είναι πως ο Ζάεφ δεν αισθάνεται ισχυρός, καθώς κέρδισε μεν την προεδρική εκλογή στηριζόμενος όχι μόνο στους κυβερνητικούς συμμάχους του, αλλά στο σύνολο της αλβανικής κοινότητας και αφού υποσχέθηκε ότι θα αποπέμψει από την κυβέρνησή του εκείνους τους υπουργούς που κατηγορούνται για διαφθορά και ανικανότητα. Μάλιστα, πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, είχε συμβολικά πάρει στα χέρια του μια σκούπα, υποσχόμενος να «σκουπίσει» όλους όσους έχουν προκαλέσει.
«Ο ανασχηματισμός που υποσχεθήκαμε καθυστέρησε λίγο», είπε ο Ζάεφ, «αλλά θα ήταν άνευ περιεχομένου αν αποφασίσω να επιστρέψω την εντολή. Αν όλα πάνε καλά, μπορούμε να ξεκινήσουμε να αντικαθιστούμε κάποιους διοικητές του δημόσιου τομέα μετά την ανασχηματισμό».
Στάζει μέλι για τον Τσίπρα
Και το καλύτερο: Όταν η συζήτηση ήλθε στον Τσίπρα, ο Ζάεφ ήταν πολύ εκδηλωτικός:
«Αγαπώ και σέβομαι τον φίλο μου Αλέξη Τσίπρα. Χτίσαμε μια προσωπική φιλία. Κάλεσα τους πολίτες μας να προσπαθήσουν να χτίσουν μια φιλία όπως η δική μου με τον πρωθυπουργό Τσίπρα. Θα μείνουμε φίλοι και σύντροφοι ως το τέλος της ζωής μας, ανεξάρτητα αν θα είμαστε ή όχι πρωθυπουργοί. Ξέρω ότι η συμφωνία φέρνει μόνο οφέλη, έχει επικυρωθεί και από τα δύο κοινοβούλια και γνωρίζω πως δεν θα βρεθεί πολιτικός να λειτουργήσει σε βάρος των συμφερόντων των πολιτών του. Επομένως, είμαι βέβαιος ότι το μέλλον της συμφωνίας είναι εγγυημένο».
Δηλαδή τα ίδια που μας λέει και ο Τσίπρας - και μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
Ένα παράξενο νήμα συνδέει πια όλο και πιο πολύ τους δυο τους. Ένα νήμα που συνδέει την άνοδο, την πορεία και την πτώση τους.
Ο Τσίπρας, όπως ο ίδιος αποκάλυψε στην περίφημη συνέντευξή του στους Financial Times, σε συνάντησή του με την Μέρκελ είχε βάλει στο τραπέζι των συζητήσεων με την καγκελάριο το Σκοπιανό, με εκείνην να του λέει πως δεν τον πιστεύει, διότι όλοι οι προκάτοχοί του είχαν απορρίψει αυτό το ενδεχόμενο. Ωστόσο, όπως φάνηκε, οι ξένοι αποφάσισαν να δοκιμάσουν, βοηθώντας τον να έλθει στην εξουσία, αρνούμενοι να κλείσουν την αξιολόγηση στην κυβέρνηση Σαμαρά.
Ο Ζάεφ, υποσχέθηκε στους πολίτες της χώρας του άμεση έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αν δέχονταν τη συμφωνία για αλλαγή του ονόματος και ψήφιζαν υπέρ στο δημοψήφισμα. Εμφάνισε δε ως απόδειξη το γεγονός ότι η κ. Μέρκελ επισκέφθηκε τα Σκόπια πριν από το δημοψήφισμα και έδωσε τη στήριξή της.
Παράλληλη έφοδος στην εξουσία
Ο Τσίπρας βρέθηκε στην εξουσία με ένα είδος κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος, χρησιμοποιώντας ως όχημα και πρόσχημα την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση Σαμαρά έπεσε στη Βουλή, αν και υπέρ του προτεινόμενου κ. Δήμα ψήφισαν, στις 29 Δεκεμβρίου 2014, 168 βουλευτές, ενώ 132 δήλωσαν «παρών». Δηλαδή, ο κ. Τσίπρας έριξε μια κυβέρνηση που αποδεδειγμένα είχε τη Δεδηλωμένη της Βουλής.
Την ίδια περίπου περίοδο κατά την οποία ο Τσίπρας επιχειρούσε την έφοδο προς την εξουσία, ανάλογη συμπεριφορά επεδείκνυε και ο φίλος του Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι σε συναντήσεις που είχε με τον τότε πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Νοέμβριο του 2014, επιχείρησε να τον εκβιάσει ζητώντας να σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση και να προκηρυχτούν νέες εκλογές.
Εκείνη την περίοδο, η αστυνομία της ΠΓΔΜ γνωστοποίησε ότι σε επιχείρησή της, με την κωδική ονομασία "Πραξικόπημα", απέτρεψε προσπάθεια κατάλυσης της συνταγματικής τάξης της χώρας, στην οποία εμπλέκονταν τέσσερα άτομα, μεταξύ αυτών και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ζόραν Ζάεφ. Οι τρεις από τους τέσσερις είχαν κριθεί προφυλακιστέοι, ενώ στον Ζάεβ απαγορεύθηκε η έξοδος από την χώρα και υποχρεώθηκε να παραδώσει το διαβατήριό του.
Την ώρα που ο Τσίπρας είχε πετύχει τον στόχο του, ο Ζάεφ, τονΦεβρουάριο του 2015, ο Ζάεφ κατήγγειλε εκτεταμένες τηλεφωνικές υποκλοπές και έδωσε στη δημοσιότητα και το περιεχόμενό τους. Εναντίον του ασκήθηκε δίωξη με την κατηγορία της συνεργασίας με μυστική υπηρεσία ξένης χώρας, ενώ ο ίδιος δήλωσε πως πήρε τα στοιχεία από υπαλλήλους των μυστικών υπηρεσιών των Σκοπίων που «ανησυχούσαν για τη χώρα».
Τελικά – και μετά από πολλές περιπέτειες και αναβολές των εκλογών λόγω ταραχών – οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν στις 12 Δεκεμβρίου 2016 και νικητής αναδείχθηκε πάλι ο Γκρουέφσκι.
Στη νέα Βουλή, επί συνόλου 120 εδρών, το VMRO DPMNE είχε 51 έδρες, 49 το SDSM του Ζάεφ, 10 το αλβανικό DUI του Αλί Αχμέτι και άλλες 10 άλλα δυο αλβανικά κόμματα.

Ωστόσο το VMRO δεν κατάφερνε να σχηματίσει κυβέρνηση, διότι είχαν όλοι (αλά Τσίπρα) συνασπιστεί εναντίον του. Κυβέρνηση δεν σχηματιζόταν, ο Ιβάνοφ δεν έδινε εντολή στον Ζάεφ (που είχε χάσει τις εκλογές), ακολουθούν ταραχές με σοβαρά επεισόδια κατά την εισβολή διαδηλωτών στο κοινοβούλιο τον Απρίλιο του 2017.

Τελικά, ο Ζάεφ έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στις 17 Μαΐου και ορκίστηκε πρωθυπουργός την 1ηΙουνίου. Λίγες μέρες μετά δέχθηκε τα συγχαρητήρια και είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Τσίπρα. Στις 14 Ιουνίου 2017, ο Κοτζιάς συναντήθηκε με τον ομόλογό του Ντιμιτρόφ.

Η αντίστροφη μέτρηση για την Μακεδονία είχε αρχίσει…

Το σχέδιο ανέλαβαν να φέρουν σε πέρας δύο μοιραία πρόσωπα, που βρέθηκαν στην εξουσία προκαλώντας ανωμαλία μέσα στα κοινοβούλια των χωρών τους.

Και η αποστολή εξετελέσθη. Και από τους δύο!

Αμέσως μετά, άρχισε η κατηφόρα. Και για τους δύο!

Ο μεν Τσίπρας έχασε πανηγυρικά και τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές (τιμωρούμενος και για την Μακεδονία και για την οικονομία και για την αλαζονεία) και ουσιαστικά παραιτήθηκε προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές. Την ίδια ώρα, οι δανειστές που τον χάιδευαν, τον εγκατέλειψαν και σκλήρυναν τη στάση τους.

Ο δε Ζάεφ, δηλώνει πως θα παραιτηθεί αν οι Ευρωπαίοι υποστηρικτές του δεν επιταχύνουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, καθώς αυτό ήταν το βασικό του επιχείρημα για να περάσει τη συμφωνία στη χώρα του. Αλλά και αυτόν, που τον χειροκροτούσαν μαζί με τον Τσίπρα και τους υπόσχονταν… Νομπέλ Ειρήνης, τον εγκατέλειψαν οι ξένοι και δεν του δίνουν ημερομηνία.

Τσίπρας και Ζάεφ βίοι παράλληλοι από την άνοδο ως το γκρέμισμα…