8.6.19

Αντρέας Φίσερ-Λεσκάνο: Είναι ντροπή η συμπεριφορά της Γερμανίας για τις αποζημιώσεις


H νέα απόρριψη έναρξης του διαλόγου της Γερμανίας με την Ελλάδα για τις πολεμικές αποζημιώσεις εκ μέρους της πρώτης, με την επίκληση της Συνθήκης 2+4 του 1990 για την επανένωση των Γερμανιών, επικρίνεται σφοδρά από τον καθηγητή της Νομικής Σχολής του πανεπιστημίου της Βρέμης Αντρέας Φίσερ-Λεσκάνο (Andreas Fischer-Lescano).

«Το να επικαλείται κάποιος τη Συνθήκη 2+4 είναι ένα πολύ κακό επιχείρημα για να αμυνθεί κατά των πολεμικών αποζημιώσεων. Κάτι τέτοιο δεν θα το θεωρούσα ούτε καν νομικό επιχείρημα, διότι πρόκειται για κουβέντες καφενείου. Στη Συμφωνία 2+4 η Ελλάδα δεν έλαβε μέρος. Εάν υποτεθεί ότι ίσχυε το γερμανικό επιχείρημα, τότε θα επρόκειτο για τη λεγόμενη "σύμβαση εις βάρος τρίτου". Mία τέτοια σύμβαση όμως είναι εξίσου απαράδεκτη στο διεθνές όπως και στο ιδιωτικό δίκαιο» τονίζει, σε συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα του Βερολίνου «Neues Deutschland».
Ο διαπρεπής Γερμανός νομικός, ο οποίος έχει διδάξει σε πλείστα πανεπιστήμια και του εξωτερικού, αναφέρει επίσης ότι «είναι ντροπή το γεγονός ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προσπαθεί με μία τόσο ασθενή επιχειρηματολογία να εμποδίσει τον διάλογο σχετικά με τις νομικές και πολιτικές συνέπειες της ιστορικής αδικίας» και υπογραμμίζει ότι «είναι ήδη δόλιο αρχικά να ζητάει η Γερμανία την αναβολή του διακανονισμού πληρωμών και κατόπιν να κηρύσσει μονομερώς το θέμα ως διευθετηθέν νομικά και πολιτικά». Παραπέμπει, δε, στη Συμφωνία του Λονδίνου του 1953 για τα διαγραφέντα χρέη της Γερμανίας, υπογραμμίζοντας ότι «ως οφειλέτης δεν είναι κάποιος σε θέση να βάζει τελεία και παύλα, ούτε πολιτικά, ούτε νομικά πολύ περισσότερο ηθικά».

Αξιώσεις αποζημιώσεων λόγω εκλογών

Το γερμανικό περιοδικό Focus σε εκτενές δημοσίευμα του ασχολείται με το θέμα του αιτήματος από την ελληνική κυβέρνηση της καταβολής αποζημιώσεων και θέτει το ερώτημα γιατί το ζήτημα ανακύπτει και πάλι αυτή τη χρονική περίοδο. Η απάντηση που δίνεται είναι η εξής: «Ο Τσίπρας στις πρόσφατες Ευρωεκλογές αλλά και στις δημοτικές εκλογές υπέστη μεγάλη ήττα. Για το λόγο αυτό προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Ο αριστερός Πρωθυπουργός βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Δημοσκοπήσεις προβλέπουν την ήττα του και τη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας. Με τη συγκεκριμένη προσπάθεια ο Τσίπρας ελπίζει να μειώσει τη διαφορά. «Η απαίτηση των επανορθώσεων είναι για εμάς ένα ιστορικό και ηθικό καθήκον» δήλωσε. Παράλληλα συμπλήρωσε ότι του είναι σημαντικό να διαπραγματευθεί φιλικά και στο ίδιο επίπεδο με τη Γερμανία».
Και το άρθρο συνεχίζει: «Το ύψος των επανορθώσεων αντιστοιχεί σε 350 δισεκατομμύρια ευρώ. Η κυβέρνηση Τσίπρα αποφάσισε πρόσφατα να μειώσει τον ΦΠΑ στη γαστρονομία, τα τρόφιμα και την ενέργεια. Ακόμα και οι συνταξιούχοι που έχουν πληγεί πολύ λαμβάνουν κατά μέσο όρο το χρόνο μισή σύνταξη επιπλέον. Η Κομισιόν βλέπει επικριτικά όλα αυτά τα μέτρα. Κάποια από αυτά μπορεί να μην συνάδουν με τους στόχους που έχουν τεθεί για τον συμπεφωνημένο δημόσιο προϋπολογισμό, σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη. Πολιτικοί παρατηρητές βλέπουν στην απαίτηση για επανορθώσεις ένα μέσο εκδίκησης απέναντι στη Γερμανία, η οποία θεωρείται υπεύθυνη για σκληρά μέτρα λιτότητας σε σχέση με την κρίση χρέους και η οποία προκαλεί δυσθυμία σε πολλούς Έλληνες».
gr.euronews.com