26.6.19

Μετά την ήττα στην Πόλη ο Ρ.Τ.Ερντογάν βιάζεται να κάνει γεώτρηση στην... Αμμόχωστο!


Μετά την ήττα Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος πρόεδρος επιχερεί να εξάγει την ένταση προος την Ανατολική Μεσόγειο αλλά όχι προς χάρην εντυπώσεων όπως πολλοί στην Ελλάδα θεωρούν αλλά για να μπορέσει να πάρει από τα ενεργειακά αποθέματα στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ότι περισσότερο μπορεί.

Θεωρεί ότι πρέπει να παρουσιάσει απτά αποτελέσματα στην τουρκική οικονομία. Η ήττα στη Πόλη δεν ήταν κάτι το τόσο σημαντικό. Ήταν απλά μια ήττα γοήτρου και τίποτε παραπάνω.
Πρέπει όμως να δείξει ότι παραμένει ανίκητος και ότι η πολιτική που ασκεί κατά των 2 ελληνικών κρατών αλλά και των ίδιων των ΗΠΑ στο τέλος θα είναι επωφελής για την Τουρκία.
Η τοποθέτηση του Ερντογάν ήταν αρκετά ενδεικτική των στοχεύσεων της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο και κυρίως στην κυπριακή ΑΟΖ.
Αποτελεί συνάμα και προκλητική απάντηση προς την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.«Μέχρι να διασφαλιστεί ο δίκαιος διαμοιρασμός των υδρογονανθράκων, θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος. Απευθύνθηκε και πάλι στη Γαλλία, λέγοντας ότι δεν μπορεί να μιλάει για το φυσικό αέριο της Κύπρου επειδή δεν είναι εγγυήτρια χώρα.
Οι αναφορές του Ερντογάν έγιναν ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Ήταν η πρώτη ομιλία του μετά τις επαναληπτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης. 
Στην ομιλία του ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι «μέχρι να διασφαλιστεί η συγκατάθεση ότι οι υδρογονάνθρακες που βρέθηκαν και θα βρεθούν στην ανατολική Μεσόγειο θα διαμοιραστούν δίκαια, θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα τα βήματά μας στην περιοχή». «Κοιτάτε, σε αυτή τη λεκάνη δεν θα επιτρέψουμε ποτέ πρωτοβουλίες οι οποίες αγνοούν το δίκαιο, τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τ/κ στο θέμα της αναζήτησης πετρελαίου και φυσικού αερίου», ανέφερε.
Η Τουρκία, προχώρησε χθες σε δέσμευση περιοχών της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης εκδίδοντας νέες NAVTEX. Οι οδηγίες προς ναυτιλλομένους από την Τουρκία καλύπτουν το χρονικό διάστημα 2 μέχρι 17 Ιουλίου και αφορούν περιοχές εντός της κυπριακής ΑΟΖ. 
Σε Αθήνα και Λευκωσία πιστεύουν ότι μετά την Αττάλεια το γεωτρύπανο Γιαβούζ θα κατευθυνθεί στον κόλπο της Αμμοχώστου όπου είναι προγραμματισμένο να διεξαγάγει νέα γεώτρηση όπως αναφέρει ο κυπριακός «Φιλελεύθερος»
Σχεδόν οι πάντες στο ελληνικό Πεντάγωνο πιστεύουν πως το γεωτρύπανο θ’ ακολουθήσει πιστά το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί για προσπάθεια γεώτρησης στον κόλπο της Καρπασίας.
Παρόλα αυτά δεν γίνεται να σταματήσουν την παρακολούθηση των κινήσεων της τουρκικής πλευράς αλλά το ζήτημα είναι το εξής:
Πέρα από την παρατήρηση θα κάνουμε τίποτε άλλο; Η γεώτρηση στον κόλπο της Αμμοχώστου και η γεώτρηση στα δυτικά της Πάφου σημαίνου δύο πράγματα:

Δημιουργία δύο κρατών και δημιουργία δύο ΑΟΖ.
pronews