16.6.19

Την ώρα που η Τουρκία κάνει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ - Οι ΗΠΑ «ανησυχούν βαθιά»

Την ώρα που η Τουρκία κάνει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ - Οι ΗΠΑ «ανησυχούν βαθιά»

Την ώρα που το γεωτρύπανο Πορθητής έχει ξεκινήσει γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, οι ΗΠΑ μέσω ανακοίνωσης του State Department δηλώνουν ότι... ανησυχούν. Μάλιστα αναφέρονται στην περιοχή ως ''αξίωση'' της Κυπριακής Δημοκρατίας, δείχνοντας έτσι ότι τίποτα δεν έχει ουσιαστικά παγειωθεί, πέρα φυσικά των οικοπέδων που έχει πάρει η δικιά τους Exxon Mobil.

Την Παρασκευή ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέβασε το θερμόμετρο της έντασης, όταν δήλωσε στο Anadolu ότι το γεωτρύπανο «Πορθητής» ξεκίνησε γεώτρηση δυτικά της Πάφου. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι και το δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας οδεύει προς την ίδια περιοχή.

Σχολιάζοντας αυτές τις δηλώσεις, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επεσήμανε πως πρόκειται για ένα ιδιαίτερα προκλητικό βήμα που θα ανεβάσει την ένταση στην περιοχή, ενώ υπενθύμισε προηγούμενη τοποθέτηση στην οποία είχε εκφράσει τη βαθιά ανησυχία της Ουάσινγκτον για την πρόθεση της Τουρκίας να προχωρήσει σε γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Πιο συγκεκριμένα, όταν κλήθηκε από την ιστοσελίδα Hellas Journal να σχολιάσει τις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε: «Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος στην δήλωση που έκανε στις 6 Μαΐου, οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας που αφορούν την έναρξη υπεράκτιων γεωτρήσεων σε μια περιοχή την οποία αξιώνει η Κυπριακή Δημοκρατία ως Αποκλειστική Οικονομικής της Ζώνη. Αυτό το βήμα είναι ιδιαίτερα προκλητικό και δημιουργεί τον κίνδυνο για την αύξηση της έντασης στην περιοχή. Εξακολουθούμε να ενθαρρύνουμε όλες τις πλευρές να ενεργούν με αυτοσυγκράτηση».

Καλό θα ήταν βέβαια πέρα της βαθιάς ανησυχίας τους να άρουν τουλάχιστον και το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, ώστε να μπορέσει η Κυπριακή Δημοκρατία να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα
pronews.gr

.