30.6.19

Πρώτη η Ελλάδα στο διεθνές ράλι των μετοχών, ομολόγων


Το ελληνικό Χρηματιστήριο έχει πλέον βρεθεί ξεκάθαρα στο ραντάρ των ξένων χαρτοφυλακίων μετά τις ισχυρές επιδόσεις που σημειώνει –ειδικά από την ημέρα των ευρωεκλογών–, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται σε υψηλά 18 μηνών, αποτελώντας τον απόλυτο πρωταγωνιστή σε ένα «ιστορικό», όπως αποδεικνύεται, πρώτο εξάμηνο του έτους για τις μετοχές διεθνώς.

Το ευνοϊκό διεθνές κλίμα σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για μια ισχυρή νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, με βασική προτεραιότητα την ενίσχυση της ανάπτυξης και των επενδύσεων, «ξεκλείδωσαν» τα αντανακλαστικά των funds και στρώνουν το έδαφος για τη διεύρυνση της επενδυτικής βάσης της ελληνικής αγοράς με «καλής ποιότητας» επενδυτές, οι οποίοι και αποτελούν το «κλειδί» για τον απεγκλωβισμό του Χ.Α. από τη ρηχότητα που το καθιστά ευάλωτο στις αναταραχές.
Ο απολογισμός του πρώτου εξαμήνου του έτους για τις διεθνείς αγορές είναι εντυπωσιακός. Η αξία των μετοχών εκτοξεύθηκε κατά 8 τρισ. δολάρια, με τον παγκόσμιο δείκτη MSCI να έχει σημειώσει άνοδο 15% αυτό το διάστημα, κοντά στην επίδοση των ημερών της dot.com εποχής το 1997, που αποτελεί την υψηλότερη στην ιστορία του. O ρωσικός δείκτης RTSI σημείωσε κέρδη 29,9%, η Κίνα κατέγραψε κέρδη 19,5%, οι αγορές των ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο κοντά στο 18%, ο πανευρωπαϊκός δείκτης είναι στο +13,8%, ενώ ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών αποτελεί τον απόλυτο πρωταγωνιστή διεθνώς, με κέρδη 41,6% από τις αρχές του έτους, χάρη κυρίως στο +83% του τραπεζικού κλάδου. Μάλιστα, μέσα σε αυτό το διάστημα η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. αυξήθηκε κατά 14,8 δισ. ευρώ, στα 59,7 δισ. ευρώ σήμερα, από 44,9 δισ. ευρώ στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2018.
Οι... ελληνικές πρωτιές δεν σταματούν όμως εδώ, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters, οι μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς και της Attica Bank σημείωσαν σε αυτό το πρώτο εξάμηνο από τις καλύτερες αποδόσεις μετοχών διεθνώς, με άνοδο 265% και 343% αντίστοιχα.
Αυτές οι επιδόσεις δεν θυμίζουν τίποτα από το ταραχώδες β΄ εξάμηνο των διεθνών αγορών το 2018, του οποίου «θύμα» ήταν και το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο υποχώρησε σε χαμηλά διετίας. Σύμφωνα με τους αναλυτές, δύο είναι οι παράγοντες που άλλαξαν εντελώς την πορεία των αγορών από τον περασμένο Δεκέμβριο: η αλλαγή κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής της Fed, η οποία ξαφνικά φαίνεται έτοιμη να προχωρήσει στην πρώτη μείωση επιτοκίων από τη χρηματοπιστωτική κρίση, καθώς και η στάση πολιτικής της Κίνας, η οποία απέδειξε ότι στρέφεται αποφασιστικά σε νομισματικά και δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας της.
Αυτό το ράλι δεν αφορά, όμως, μόνο τις μετοχές. Το πετρέλαιο έχει «τρέξει» κατά 25% σε αυτό το πρώτο εξάμηνο, ο χρυσός κατά σχεδόν 10%, ενώ και οι αποδόσεις των διεθνών κρατικών ομολόγων έχουν σημειώσει βουτιά (με αντίστοιχη εκτόξευση της τιμής τους).
Και σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα ξεχωρίζει, καθώς έχει καταγράψει την καλύτερη επίδοση στον κόσμο, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου να έχει υποχωρήσει κατά 200 μ.β. και στο 2,4% από 4,4%. Οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν κατά 70 μ.β., οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών σημείωσαν το καλύτερο πρώτο εξάμηνο της τελευταίας διετίας υποχωρώντας σε αρνητικά επίπεδα, ενώ ομόλογα αξίας 11 τρισ. δολ. διεθνώς έχουν αρνητικές αποδόσεις.
kathimerini
Έντυπη