1.6.19

Πολιτική αυτοκτονία ή… σωτηρία για το μέλλον του ΚΙΝΑΛ; Οι διαφορετικές εκτιμήσεις για το διαζύγιο με Βενιζέλο


Του Νίκου Φυλάγγελου

Όπως ήταν αναμενόμενο το πολιτικό διαζύγιο της Φώφης Γεννηματά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, πυροδότησε σενάρια, συζητήσεις και εκτιμήσεις.
Θα χάσει ή θα κερδίσει το Κίνημα Αλλαγής; Πρόκειται για πολιτική αυτοκτονία ή για… αέρα στα πανιά του Κινήματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου;
Η απάντηση θα δοθεί στις κάλπες της 7ης Ιουλίου. Μέχρι τότε, κάθε εκτίμηση, οπτική και άποψη, ευπρόσδεκτη και σεβαστή.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος παραμένει ένας από τους σημαντικότερους πολιτικούς που ανέδειξε τις τελευταίες δεκαετίες η χώρα. Κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος όμως, υπήρξε “πολιτικός χωρίς κόμμα”, υπό την έννοια ότι η κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ δεν τον αγκάλιασε με θέρμη ποτέ, ακριβώς όπως συνέβη με την κοινωνική βάση της Νέας Δημοκρατίας και τον Αντώνη Σαμαρά.
Έχοντας δώσει πολλά για να μείνει η Ελλάδα όρθια, την περίοδο 2012-2015, ο Ευάγγελος Βενιζέλος κουβαλάει την ανθρώπινη αγανάκτηση για τον ηθικό κανιβαλισμό του από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και παρά την αυταπόδεικτη… νοητική υπεροχή του, σε σχέση με το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα, δεν κατάφερε να αντέξει, και ενέδωσε στον πειρασμό της “πτώσης”. Δηλαδή, να γίνει… σαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Και να χρησιμοποιεί αντίστοιχη φρασεολογία.
Το γεγονός αυτό τον αποξένωσε περισσότερο από την κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ. Τη διαχρονική κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ, μέρος της οποίας θέλει να εγκαταλείψει τον ΣΥΡΙΖΑ και να επαναπατριστεί στο Κίνημα Αλλαγής, δεν το έκανε όμως, λόγω της “αντι-ΣΥΡΙΖΑ” ρητορικής του Ευάγγελου Βενιζέλου και όσων μοιράζονται τις ίδιες απόψεις με εκείνον, που εξ αντανακλάσεως κατηγορούνται ως “δεξιούληδες”, πρόθυμοι να επαναλάβουν το πείραμα της συγκυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία.
Στην πραγματικότητα, με το “διαζύγιο” Βενιζέλου-Γεννηματά, οι οπαδοί του πρώτου μετά βεβαιότητας θα στηρίξουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, “κλειδώνοντας” την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας. Το ρίσκο που προσδοκά να κερδίσει η Φώφη Γεννηματά είναι ότι, χωρίς τον Βενιζέλο, το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να ξαναγίνει ελκυστικό προς πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ.
Και θα εξισορροπήσει τις απώλειες προς τα δεξιά της, με εισροές από τα αριστερά. Θα… δείξει