24.6.19

Κύπρος: Πέντε φορές ισόβια στον «Ορέστη»


Τη δια βίου φυλάκιση του κατά συρροή δολοφόνου Νίκου Μεταξά, γνωστού με το προσωνύμιο «Ορέστης», αποφάσισε την Δευτέρα το Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας για την δολοφονία επτά γυναικών και δυο παιδιών.
Συγκεκριμένα κρίθηκε ένοχος σε 12 κατηγορίες, ενώ σύμφωνα με τον Δικαστή, όσον αφορά στον φόνο εκ προμελέτης, δεν τίθεται θέμα για την ποινή. Αποφασίστηκε η διά βίου φυλάκισή του για κάθε δολοφονία που διέπραξε.

Όπως είπε ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου, δεν θα επιβληθεί ποινή για τα αδικήματα της απαγωγής. Τονίζοντας την σοβαρότητα της υπόθεσης, επεσήμανε ότι διέπραξε επτά φόνους σε διάστημα δύο ετών, ενώ δεν δίστασε να σκοτώσει και δύο ανήλικα κορίτσια. Οπως ανέφερε ο Δικαστής, οι πέντε ποινές θα είναι διαδοχικές, ενώ οι άλλες δύο θα συντρέχουν.
Συγκεκριμένα, το Κακουργιοδικείο επέβαλε διαδοχικές ποινές για τις πέντε δολοφονίες, ενώ στις διπλές δολοφονίες με θύματα μητέρες και παιδιά, οι ποινές είναι συντρέχουσες.
Ο 35χρονος καταδικασθείς, με σκυμμένο το κεφάλι άκουσε το σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου.
Πριν την διακοπή για την επιβολή της ποινής με δάκρυα στα μάτια, ο 35χρονος Μεταξάς διάβασε την απολογία του ενώπιον του Δικαστηρίου. Μέσω αυτής, εξέφρασε μεταμέλεια και είπε ότι ψάχνει απαντήσεις όσον αφορά στους λόγους που έφτασε μέχρι αυτό το σημείο:
«Αναλαμβάνω τις ευθύνες, όσο και να το θέλω δεν μπορώ να πάρω το χρόνο πίσω. Εκφράζω μεταμέλεια και απολογούμαι. Δεν θέλω να ζημιώσω άλλο την Κυπριακή δημοκρατία. Στην κυπριακή κοινωνία θα διερωτάται πως ένα μέλος της έφτασε σε αυτό το σημείο. Αυτό διερωτώμαι και εγώ, δεν έχω καταφέρει ακόμη μόνος μου να βρω μια απάντηση. Έχω διαπράξει απεχθή εγκλήματα. Θα βοηθήσω στην υπόθεση. Λυπάμαι για τους συγγενείς μου και για τα παιδιά μου, δεν έφταιξαν σε τίποτα».
 
Νωρίτερα
Ο Νίκος Μεταξάς, παρουσιάστηκε ενώπιον Κακουργιοδικείου, έχοντας να αντιμετωπίσει τα σοβαρότερα αδικήματα. Ο πρώην αξιωματικός της Εθνικής Φρουράς άκουσε τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν από την Κατηγορούσα Αρχή και την ποινή του.
Γύρω στις 10:30, όπως ήταν προγραμματισμένο, ο 35χρονος οδηγήθηκε ενώπιον του δικαστηρίου, με την Αστυνομία να λαμβάνει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας εντός και εκτός αυτής και τον ίδιο να φοράει αλεξίσφαιρο γιλέκο. Από εξονυχιστικό έλεγχο πέρασαν οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ.
Ο Μεταξάς για πολλοστή φορά παρουσιάστηκε χωρίς εκπροσώπηση από δικηγόρο, καθώς όπως είπε, δεν επιθυμεί να λάβει νομική αρωγή.
Ερωτηθείς, ο 35χρονος ομολόγησε τα εξής:
Παραδοχή φόνων: Μαρικάρ, Λιβία και Έλενα Μπουνέα, Μαίρη Ρόουζ και Σιέρα, Ασμίτα Κάτχα Μπίστα, Αριάν Παλάνας Λοζάνο
Παραδοχή απαγωγής: Μαρικάρ, Μαίρη Ρόουζ, Σιέρα, Ασμίτα Κάτχα Μπίστα, Αριάν Παλάνας Λοζάνο
Μετά την παραδοχή, η Κατηγορούσα Αρχή ανέγνωσε τα γνωστά γεγονότα, σε σχέση με την πολύκροτη υπόθεση. Στο δικαστήριο κατατέθηκαν φωτογραφίες των σορών των θυμάτων του 35χρονου. Μάλιστα, αναφέρθηκε ξανά ότι ο κατηγορουμενος κατά τη διάρκεια των ερευνών στο σπίτι του, προσπάθησε να καταπιεί κάρτα sim, με την οποία ο κατηγορούμενος συνομιλούσε με τα θύματα του. Όταν συνελήφθη ο κατηγορουμενος ειπε στους ανακριτές «δεν εμπλέκομαι, τι να πω».
Όταν εντοπίστηκε τσιμπεντοπμπλόκ ο κατηγορουμενος ειπε στους ανακριτές: «είναι δικό μου. Ήταν όπως τα έκανα, έβρισκα πέτρες και έφκαλα τρύπες για να τις δέσω στις βαλίτσες».
Σύμφωνα με τα όσα είπε στο δικαστήριο ο Μεταξάς, πίστευε ότι η Livia και η Μαίρη Ρόουζ εξέδιδαν τις κόρες τους. Στην συνέχεια προέβη σε μια κυνική ομολογία για τις υπόλοιπες δολοφονίες περιγράφοντας τις μεθόδους που χρησιμοποίησε.
Πηγή: Καθημερινή Κύπρου