12.6.19

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν ακύρωσε τις 39 προεκλογικές του ομιλίες και καλεί υπουργικό συμβούλιο - Συναγερμός στην Αθήνα

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν ακύρωσε τις 39 προεκλογικές του ομιλίες και καλεί υπουργικό συμβούλιο - Συναγερμός στην Αθήνα
Mε έντονη ανησυχία βλέπουν στην Αθήνα τις εξελίξεις στην Τουρκία καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχεδίαζε να κάνει συνολικά 39 προεκλογικές ομιλίες στην Κωνσταντινούπολη ενόψει των εκλογών της 23ης Ιουνίου, καθώς ήθελε να προμοτάρει προσωπικά τον υποψήφιό του για να βγει δήμαρχος στην Πόλη, αλλά αποφάσισε να τις ακυρώσει και να συγκαλέσει έκτακτο υπουργικό συμβούλιο.

Το απρόσμενο της απόφασης δείχνει πως η Άγκυρα κάτι ετοιμάζει ως απάντηση σε περίπτωση που οι ΗΠΑ επιχειρήσουν να «ανοίξουν» μέτωπο με την Τουρκία λόγω της παραλαβής των S-400.
Μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί κάποια επίσημη εξήγηση. Υποτίθεται ότι πρέπει να προβληθεί ο Γιλντιρίμ, ο οποίος διεκδικεί τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης και αυτόν θα κληθούν να ψηφίσουν οι πολίτες.
Μαζί με τους S-400 συνδέονται οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο όπου ουσιαστικά κρίνεται το αν η Τουρκία θα καταφέρει να ελέγξει τις ενεργειακές εξελίξεις.
Γι’ αυτό το λόγο μάλιστα θα γίνει και έκτακτο υπουργικό συμβούλιο. Εκεί και συζητηθεί αν θα πάει και δεύτερο γεωτρύνανο στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ενδεικτικό αυτού είναι ότι ακυρώθηκε και η μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση που πραγματοποιεί παραδοσιακά εκεί ο Τούρκος Πρόεδρος και μαζεύει ένα εκατομμύριο κόσμο.
Πιστεύεται όμως ότι η πραγματική αιτία σύγκλησης του υπουργικού συμβουλίου είναι το τι μέλλει γενέσθαι με την Ελλάδα στο Αιγαίο. Υπάρχουν πολλές τάσεις στην Τουρκία ότι η πρόκληση ενός «θερμού» επεισοδίου και θα επέβαλαν την τουρκική ατζέντα λόγω της ανάγκης «εκτόνωσης» μιας κρίσης αλλά και θα έθετε τους Αμερικανούς εκτός ισοροπίας καθώς θα ήταν υποχρεωμένοι να ασχοληθούν με άλλα πράγματα και όχι με τους S-400 ή με κυρώσεις κατά της τουρκικής οικονομίας
"Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αμέσως μετά την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία να ακολουθήσει πόλεμος είτε με γειτονική χώρα (Ελλάδα) είτε γενικευμένη σύρραξη με Κούρδους ώστε να τελειώσει το απόθεμα των ανταλλακτικών που έχουμε και να "γονατίσει" η ΤΗΚ"αναφέρει σύμβουλος του Ρ.Τ.Ερντογάν και στρατιωτικής αναλυτής, ο Turan Oguz, περιγράφοντας το χειρότερο σενάριο για την Αγκυρα.
Μάλιστα η ερντογανική yeni safak περιγράφοντας το σχέδιο φθοράς των ΤΕΔ αποκαλύπτει την παράδοση ενός τεράστιου φορτίου όπλων από τις ΗΠΑ προς τους Κούρδους το οποίο περιλαμβάνει 100 UAV!
Θεωρούν λοιπόν στην Άγκυρα ότι ίσως θα έπρεπε να «προλάβουν» τις εξελίξεις.
Πάντως οι ελληνικές ΕΔ βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα και αναλύονται όλα τα πιθανά σενάρια. Οι πρόσφατες υπερπτήσεις των τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικό έδαφος είχαν σαν στόχο να ελέγξουν οι Τούρκοι την ετοιμότητα του ελληνικού αντιαεροπορικού συστήματος.
pronews