19.5.19

Ο ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΔΗΣ διώχνει την τουρκική κορβέτα BURGAZADA από τα Εθνικά Χωρικά Ύδατα


Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Προσπάθεια παραπλάνησης και δημιουργίας εντυπώσεων από το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, το οποίο δημοσιοποίησε σήμερα βίντεο που παρουσιάζει το ΤΠΚ ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΔΗΣ (Ρ69) να περνά σε απόσταση αναπνοής από την πλώρη της τουρκικής κορβέτας BURGAZADA (F513), η οποία συμμετέχει στην άσκηση DENIZKURDU 2019. Υποτίθεται ότι το ελληνικό πολεμικό πλοίο ενεργεί με τρόπο που παραβιάζει τους κανόνες ασφαλούς ναυσιπλοΐας.

Η τουρκική προπαγάνδα απευθύνεται σε ασχέτους καθώς ο Έλληνας κυβερνήτης ενεργούσε βάσει προβλεπόμενων αποδεσμευμένων Εθνικών Κανόνων Εμπλοκής (ΕΚΕ) για περιπτώσεις που ξένο πολεμικό πλοίο πλεύσει σε Εθνικά Χωρικά Ύδατα χωρίς να εκτελεί αβλαβή διέλευση. Η τουρκική κορβέτα βρισκόταν εντός Εθνικών Χωρικών Υδάτων στην περιοχή Κυκλάδων. Ο ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΔΗΣ εκτέλεσε χειρισμό παρεμπόδισης, αφού προηγουμένως οι προειδοποιήσεις από τον ασύρματο δεν είχαν αποτέλεσμα.
Αυτό που δεν δείχνει το βίντεο, είναι ότι ο Έλληνας κυβερνήτης πέτυχε τον σκοπό του. Η κορβέτα έστριψε δεξιά (διακρίνεται στο βίντεο) κατά την στιγμή διασταυρώσεως των δύο πλοίων κι εν συνεχεία έκανε κράτηση κινητήρων και εξήλθε των Εθνικών Χωρικών Υδάτων.
Σε μια ναυτική άσκηση όπως η DENIZKURDU, είναι δεδομένο ότι τα πολεμικά πλοία μπορούν να κινηθούν ελεύθερα στα διεθνή ύδατα. Όμως πολύ συχνά, οι κυβερνήτες τουρκικών πολεμικών εισέρχονται με δική τους πρωτοβουλία στα ελληνικά χωρικά ύδατα των 6 ν.μ. με σκοπό απλώς να προκαλέσουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως συμβαίνει και στον αέρα με τα μαχητικά αεροσκάφη, ελληνικό πολεμικό που παρακολουθεί, ενεργεί για να υποχρεώσει το τουρκικό πλοίο να απομακρυνθεί.
Το Τουρκικό Ναυτικό δείχνει τα τελευταία έτη να επιδιώκει και αυτό να διαδραματίσει ανάλογο ρόλο με την Τουρκική Αεροπορία, στην αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Το αποτέλεσμα είναι το φαινόμενο της εισόδου πολεμικών πλοίων του στα ελληνικά χωρικά ύδατα, να είναι πλέον συχνότερο.
Το βίντεο του Anadolu, επιβεβαιώνει απλώς ότι η τουρκική παραβατική συμπεριφορά στην θάλασσα (που αυξάνει τις πιθανότητες ενός ατυχήματος) βρίσκει την απάντησή της όπως συμβαίνει και στον αέρα. Από ελληνικής πλευράς, η δυναμική παρουσία του ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΔΗ, απέδειξε την παρουσία και ετοιμότητα του Πολεμικού Ναυτικού, λόγω της ευρισκομένης σε εξέλιξη τουρκικής ασκήσεως.