17.5.19

Η σιωπή του Τραμπ , η υποκρισία του Ερντογάν και τι πρέπει να καταλάβουμεΗ σχέση Ουάσινγκτον-Άγκυρας έχει τραυματιστεί και οι πληγές δεν φαίνεται ότι μπορούν γρήγορα να επουλωθούν. Δεν είναι μόνο η υπόθεση των S-400 που τις έχει τραυματίσει, όπως ίσως πολλοί πιστεύουμε. Αυτή η υπόθεση αφορά κυρίως στο Λευκό Οίκο. Το θέμα της αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς του καθεστώτος Ερντογάν με αποκορύφωμα την πραξικοπηματική απόφαση για επανάληψη των εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, απασχολεί γενικότερα το σύστημα εξουσίας των ΗΠΑ.

Ο Έντουαρντ Στάφορντ σε μία ανάλυσή του στο Ahvalnews, επισημαίνει τη σιωπή του Τραμπ για τον απολυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης του Ερντογάν και επισημαίνει την υποκρισία του Τούρκου προέδρου.
Από το άρθρο προκύπτει αυτό που όλοι υποψιαζόμαστε αλλά μάλλον δεν θέλουμε να παραδεχτούμε. Οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να “βάλουν στην άκρη” την Τουρκία,εκτός αν ο Ερντογάν αποφασίσει να τραβήξει άλλο δρόμο. Εξίσου απίθανο το ενδεχόμενο.


Συνεπώς καλό είναι καταλάβουμε ότι αργά ή γρήγορα οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας θα επανέλθουν στην “κανονικότητα” ,αφού η Άγκυρα θα πληρώσει βεβαίως κάποιο τίμημα. Εμείς δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε και πρέπει να φροντίσουμε να διατηρήσουμε το καλό επίπεδο στις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ, ανεξάρτητα από τι συμβαίνει “απέναντι”.
Το αμερικανικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του επεσήμανε την ανάγκη να υπάρχουν διαφανείς εκλογικές διαδικασίες, αποφεύγοντας να χαρακτηρίσει την απόφαση. Απέφυγε όπως σημειώνει ο αρθρογράφος να επισημάνει την υποκρισία του Τούρκου προέδρου ,ο οποίος ασφαλώς επέβαλε την απόφαση επανάληψης των εκλογών.
“Η απόφαση ελήφθη υπό την πίεση του Τούρκου προέδρου και αποκαλύπτει την υποκρισία του στον σεβασμό για τη δημοκρατία και στην αποδοχή της βούλησης του λαού… Όπως ο φίλος του στη Βενεζουέλα, ο Μαδούρο, ο Ερντογάν ακολουθεί τις δημοκρατικές διαδικασίες μόνο όσοι κερδίζει ο ίδιος ή οι υποψήφιοι του”, γράφει ο Στάφορντ.
Εξηγεί όμως ,γιατί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν μπόρεσε να πει κάτι παραπάνω: Δεν γνωρίζει και πολλά για το τι πράγματι πιστεύει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ γι΄ αυτό το ζήτημα και πόσο μπορεί να παρέμβει στο παλάτι του Ερντογάν.
Είναι αλήθεια ότι ο Τραμπ δεν υποστηρίζει την παρέμβαση των ΗΠΑ στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών όταν πιστεύει ότι δεν επηρεάζουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ, όπως για παράδειγμα πιστεύει για τη Βενεζουέλα,στην οποία η αμερικανική παρέμβαση είναι απροκάλυπτη! Με την Τουρκία προς το παρόν ασχολήθηκε μόνο με την υπόθεση της απελευθέρωσης του πάστορα Μπράνσον. Και τώρα με τους S-400.
Ωστόσο οι Γερουσιαστές έχουν διαφορετική οπτική γωνία. Η αντίληψη της αντιδημοκρατικής παρέμβασης του Ερντογάν στην εκλογική διαδικασία βάζει την Τουρκία στην ίδια κατηγορία με τη Βενεζουέλα και την Ρωσία σ΄ ότι αφορά στο Κογκρέσο.
Για τους περισσότερους, η απόφαση επανάληψης των εκλογών επιβεβαιώνει τις υποψίες τους ότι ο Ερντογάν έχει απομακρύνει την Τουρκία από την κοινότητα των δημοκρατικών εθνών, εγκατέλειψε τις κοινές αξίες της συμμαχίας του ΝΑΤΟ .
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο Πομπέο έχουν αναλάβει να καλύψουν το κενό που προκαλείται από την σιωπή του Τραμπ. Ο Πομπέο δήλωσε ότι “η διεξαγωγή των εκλογών του Ιουνίου στην Κωνσταντινούπολη θα αποκαλύψει εάν η Τουρκία σέβεται πραγματικά τις δημοκρατικές αρχές και αν οι ηγέτες της τιμούν πραγματικά τη βούληση του λαού τους”.
militaire