3.5.19

Επεισόδιο στο ΝΑΤΟ: Η Συμμαχία έδειξε την έξοδο στην Αγκυρα - Κάλεσε εκπροσώπους της Κύπρου & αποχώρησαν οι Τούρκοι

Σοβαρό επεισόδιο έλαβε χώρα πριν λίγο στους κόλπους του ΝΑΤΟ με τα τουρκικά ΜΜΕ να "βράζουν" από οργή καθώς ο γ.γ. της Ατλαντικής Συμμαχίας, Γ.Στολτενμπεργκ, κάλεσε την Κύπρο στην τελετή παράδοσης παραλαβής του νέου SACEUR με αποτέλεσμα να αποχωρήσει η τουρκική αντιπροσωπεία.

Οι Τούρκοι μιλούν για "σοβαρή κρίση" και για "μήνυμα" της Συμμαχίας προς τον Ερντογάν που -σύμφωνα με τους Τούρκους-πως δείχνει την "πόρτα της εξόδου" αυξάνοντας την πίεση σε όλα τα επίπεδα.
Πιο αναλυτικά, με έκτακτες ενημερώσεις τους, τα τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για "σοβαρό παράπτωμα που οδηγεί σε κρίση στο ΝΑΤΟ"  μετά την κίνηση του Γ.Στόλτενμπεργκ να καλέσει εκπροσώπους της Κύπρου στην τελετή παράδοσης-παραλαβής στη Μονς.
Μόλις οι Τούρκοι είδαν εκπροσώπους της Κύπρου αποχώρησαν από την συνεδρίαση.
"Οι Τούρκοι αξιωματικοί και διπλωμάτες αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν. Επρεπε να αντιδράσουν σε αυτή την κατάσταση" αναφέρουν τουρκικές πηγές.
"Εμείς τους ενημερώσαμε ότι θα φύγουμε αν οι δεν αποχωρήσουν οι εκπρόσωποι της Κύπρου από την τελετή.
Ο γ.γ. της Συμμαχίας ενημερώθηκε σχετικά αλλά τίποτα δεν άλλαξε.
Πώς κάλεσαν την Κύπρο από την στιγμή που δεν είναι μέλος;
To μάθαμε χτες τελευταία στιγμή πως καλούσαν διπλωματικούς και στρατιωτικούς εκπροσώπους μελών της ΕΕ μεταξύ των οποίων και της Κύπρου.
Παρά τις αντιδράσεις μας δεν άλλαξε κάτι" τονίζουν οι Τούρκοι.
Το περιστατικό έγινε στην τελετή παράδοσης-παραλαβής από τον πρώην SACEUR, Στρατηγό Curtis M. Scaparrotti στον Στρατηγό Tod D. Wolters.