20.5.19

Αποφυλακίζεται ο Νίκος Ρωμανός! - Του αναγνωρίστηκε... καλή διαγωγή!

Στην αποφυλάκιση του Νίκου Ρωμανού προχωρά της επόμενες ημέρες η ελληνική Δικαιοσύνη η οποία του μειώνει ποινή για το αδίκημα της κατοχής και τοποθέτησης εκρηκτικών μηχανισμών το 2012.

Πιο αναλυτικά, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας υιοθετώντας τη σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου, αναγνώρισε στο Νίκο Ρωμανό το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, κίνηση η οποία ισοδυναμεί με την άμεση αποφυλάκιση του.
Το δικαστήριο κατέληξε επί της ουσίας στη μείωση της ποινής του από 18 έτη κάθειρξης σε 14, για τα αδικήματα της κατοχής και τοποθέτησης εκρηκτικών μηχανισμών, ενώ ήδη βρίσκεται στη φυλακή για έξι χρόνια.
Αντίστοιχης ποινικής μεταχείρισης έτυχε και ο Αργ. Ντάλιος, ο οποίος είχε επίσης προσφύγει στον Άρειο Πάγο. Για αυτόν η ελαφρυντική περίσταση δεν στάθηκε αρκετή για την άμεση αποφυλάκισή του, καθώς του επιβλήθηκε ποινή 20 ετών. Ωστόσο, ο Αργ. Ντάλιος αναμένεται να αποφυλακιστεί τους επόμενους μήνες, αν και χωρίς το ελαφρυντικό όφειλε να εκτίσει ακόμη δύο περίπου χρόνια.
Για "την εξαιρετική ικανοποίησή του για την ομόφωνη απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών, το οποίο ευθυγραμμιζόμενο με την απόφαση του Αρείου Πάγου δέχτηκε την αναγνώριση του ελαφρυντικού της καλής συμπεριφοράς μέσα στις φυλακές" μίλησε ο συνήγορός του, Θ. Μαντάς.
«Η απόφαση αυτή εκτός από το γεγονός ότι ανοίγει το δρόμο σε λίγες μέρες να αποφυλακιστεί ο Νίκος Ρωμανός, είναι σημαντική γιατί αναγνωρίζει και επιβραβεύει τη συμπεριφορά μέσα στις φυλακές όταν αυτή έχει θετικά χαρακτηριστικά. Επιπλέον δημιουργεί και ένα εξαιρετικό νομικό προηγούμενο σε αντίστοιχες υποθέσεις να τύχουν του ευεργετήματος της θετικής συμπεριφοράς μέσα στις φυλακές»δήλωσε χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται ότι ο Νικ. Ρωμανός είχε προσφύγει στον Άρειο Πάγο, όταν το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων είχε αρχικά αρνηθεί να χορηγήσει το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, αν και ο ίδιος, αν και έγκλειστος, φοιτούσε στο πανεπιστήμιο.
«Ξερουμε πολλους κρατούμενους που τελειωνουν το λύκειο και μπαινουν πανεπιστήμιο; Πρόκειται για μια συνειδητή προσπαθεια με θετικό προσανατολισμό» ανέφερε ο Γρηγ. Πεπόνης και τόνισε:
«Ειναι αδιάφορη η κοσμοθεωρία του εγκληματολογικά και απο πλευράς αξιόποινου. Εγώ μπορω να πιστευω οτι ειμαι ο Βούδας, τί σημασία έχει;» είχε αναφέρει ο αντεισαγγελέας του ΑΠ, Γρ. Πεπόνης, ο οποίος είχε εισηγηθεί να του αναγνωριστεί το επίμαχο ελαφρυντικό και να επιστρέψει η δικογραφία στο Εφετείο για να αποφανθεί σχετικά όπως και έγινε σήμερα.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ν. Ρωμανός είχε συλληφθεί τον Φεβρουάριο του 2013 μαζί με 3 ακόμη άτομα για απόπειρα ένοπλης ληστείας στην Αγροτική Τράπεζα και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στο Βελβεντό Κοζάνης. Οι πράξεις αυτές δεν συνδέθηκαν τελικώς με τους «Πυρήνες της Φωτιάς» (αθωώθηκε για συμμετοχή στην εν λόγω οργάνωση) και ο καταδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό σε κάθειρξη 11 ετών.
Επιπλέον, είχε καταδικασθεί σε 18 χρόνια κάθειρξη για κατοχή και τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών το 2012. Μεταξύ των «στόχων» το σπίτι του προφυλακισμένου πρώην υπουργού Άμυνας, Γιάννου Παπαντωνίου.
pronews