11.4.19

Συνελήφθη ο ιδρυτής των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ


Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζέρεμι Χαντ, ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Εκουαδόρ, Λένιν Μορένο, ο οποίος προχώρησε στην άρση του καθεστώτος ασύλου.
Στη σύλληψη του ιδρυτή των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, προχώρησε η βρετανική αστυνομία, όπως ανακοίνωσε και επισήμως η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου.

«Ο Τζούλιαν Ασάνζ, ηλικίας 47 ετών, συνελήφθη σήμερα, Πέμπτη 11 Απριλίου, από υπαλλήλους της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, στην πρεσβεία του Εκουαδόρ, έπειτα από την εκτέλεση του εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε στις 29 Ιουνίου του 2012» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Scotland Yard.
Όπως προστίθεται, μάλιστα, ο ίδιος τελεί υπό κράτηση στον αστυνομικό σταθμό του κεντρικού Λονδίνου, «όπου και θα παραμείνει έως ότου παρουσιαστεί στο δικαστήριο, το συντομότερο δυνατό».
]
​«Η Μητροπολιτική Αστυνομία είχε το καθήκον εκτέλεσης του εντάλματος, καθώς προσκλήθηκε στην πρεσβεία από τον Πρέσβη του Εκουαδόρ, έπειτα από την άρση του καθεστώτος ασύλου» κατέληξε η βρετανική αστυνομία.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εκουαδόρ, Λένιν Μορένο, επιβεβαίωσε ότι «οι κρατικές αρχές ήραν το καθεστώς ασύλου του Ασάνζ, εν μέσω των επαναλαμβανόμενων παραβιάσεων των διεθνών συμφωνιών και των πρωτοκόλλων».
Πρόσθεσε δε, ότι το Εκουαδόρ έχει λάβει εγγυήσεις από το Λονδίνο ότι ο ιδρυτής των WikiLeaks δεν πρόκειται να εκδοθεί σε χώρα, όπου οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει, επισείουν τη θανατική ποινή.
​Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένο Βασιλείου, Τζέρεμι Χαντ, έσπευσε να ευχαριστήσει τον Μορένο για τη συνεργασία, διαβεβαιώνοντας ότι ο Ασάνζ θα βρεθεί ενώπιον της δικαιοσύνης, καθώς «κανείς δεν είναι πάνω από τον νόμο».
Την ίδια ώρα, τα WikiLeaks κατηγόρησαν την κυβέρνηση του Εκουαδόρ για «παράνομη άρση του πολιτικού ασύλου του Ασάνζ, κατά παράβαση της διεθνούς νομοθεσίας».
Ο Τζούλιαν Ασάνζ είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο από την πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, από τον Ιούλιο του 2012. Εκείνη την περίοδο, ο ίδιος βρισκόταν στο «μικροσκόπιο» των σουηδικών αρχών για την κατηγορία της σεξουαλικής επίθεσης.
Η κατηγορία αυτή προέκυψε λίγο μετά τις αποκαλύψεις απόρρητων εγγράφων που αφορούσαν τους πολέμους των ΗΠΑ σε Αφγανιστάν και Ιράκ. Οι πληροφορίες αυτές, παράλληλα, είχαν ως αποτέλεσμα την έναρξη έρευνας κατά των WikiLeaks και προσωπικά του Ασάνζ, με τις ΗΠΑ να επιδιώκουν τη ποινική δίωξη με την κατηγορία της κατασκοπείας.