17.4.19

Ο Τούρκος ΥΠΑΜ Χ.Ακάρ «έκοψε τον αέρα» των Αμερικανών επί εδάφους ΗΠΑ: «Πού θα εγκατασταθούν οι S-400» (βίντεο)

"Εκοψε τον αέρα" των ΗΠΑ ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Χ.Ακάρ, επί αμερικανικού εδάφους λέγοντας πως οι συστοιχίες του αντιαεροπορικού συστήματος S-400 θα εγκατασταθούν σε Κωνσταντινούπολη, Αγκυρα, στην νατοϊκή βάση του Ιντσιρλίκ (!) και ακόμη μια "βιομηχανική περιοχή" που δεν κατονόμασε!

Υπενθυμίζουμε πως στην νατοϊκή βάση του Ιντσιρλίκ βρίσκονται νατοϊκές και αμερικανικές δυνάμεις της USAF. Δηλαδή Ρώσοι στρατιωτικοί σύμβουλοι θα μπουν σε ΝΑΤΟϊκή βάση; 
Ο Τούρκος ΥΠΑΜ τόνισε πως:
"Απειλές, τελεσίγραφα και διορίες δεν βοηθούν. Αυτά δεν βρίσκονται σε αρμονία με το πνεύμα της συμμαχίας.
Η εγκατάσταση των S-400 σε Αγκυρα, Κων/πολη, Ιντσλρίκ και ακόμη μια "βιομηχανική περιοχή" βοηθά ώστε να διατηρούνται σε ξεχωριστά μέρη οι S-400 από τα F-35 τα οποία θα αναπτυχθούν στην Μαλάτεια.
Αν και F-35 θα αναπτυχθούν σε Ισραήλ και ανατολική Ευρώπη, σε περιοχές κοντά με συστοιχίες S-400.
Ο εκβιασμός του τύπου "take it or leave it", που θέτουν οι ΗΠΑ δεν βοηθά τον διάλογο μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον".
Πιστεύουμε ότι το ζήτημα αυτό μπορεί να λυθεί μέσα από έναν εποικοδομητικό διάλογο» είπε.
Ο Ακάρ σημείωσε ότι η Άγκυρα αναμένει να παραμείνει όχι απλά αγοραστής των F-35, αλλά επίσης συνέταιρος στην παραγωγή αυτών, παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ.
«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η σύνδεση των των S-400 και F-35 είναι ατυχής», επισήμανε, προσθέτοντας πως «προσμένουμε οι ΗΠΑ να τιμήσουν τις δεσμεύσεις τους».
Η συνάντηση  του Χ.Ακάρ με τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Πάτρικ Σάναχαν, έγινε στο Πεντάγωνο. Ο Χ.Ακάρ επέμενε στην τουρκική θέση ότι η αγορά των S-400 «είναι μία τελειωμένη υπόθεση» (done deal). Ο Τούρκος υπουργός φέρεται να είπε στον Αμερικανό συνομιλητή του ότι χώρα του είναι έτοιμη να συζητήσει και την αγορά του συστήματος Patriot, αλλά δεν πρόκειται να ακυρώσει την αγορά των S-400.
Ο Χ.Ακάρ ήταν απόλυτος ότι οι S-400 θα εγκατασταθούν στην Τουρκία, ούτε στο Κατάρ, ούτε στο Αζερμπαϊτζάν. Και στις συζητήσεις του στο Πεντάγωνο τόνισε ότι η αγορά γίνεται για να καλύψει η Τουρκία τις ανάγκες ασφαλείας της.
Η ανακοίνωση του Πενταγώνου
Ενημέρωση για τη συνάντηση του Αναπληρωτή υπουργού Άμυνας Πατρίκ Μ. Σάναχαν με τον Τούρκο Υπουργό Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακαρ.
Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τσαρλς Σούμερς τζούνιορς δήλωσε τα εξής:
"Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Πάτρικ Μ. Σάναχαν συναντήθηκε σήμερα με τον Τούρκο υπουργό Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ στο Πεντάγωνο.
Οι ηγέτες συναντήθηκαν ως στρατηγικοί εταίροι.
Επικεντρώθηκαν στη συζήτησή τους για τα συμφέροντα και όχι για τις θέσεις τους, και για τη σημασία της αμερικανικής και τουρκικής συνεργασίας σε διμερές επίπεδο και ως συμμάχων του ΝΑΤΟ με στόχο την επίτευξη της αμοιβαίας ασφάλειας και της οικονομικής ευημερίας τόσο για τις χώρες όσο και για την περιοχή".
Η ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας
"Κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, συναντήθηκε με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας κ. Πάτρικ Σάναχαν. Κατά τη συνάντηση, συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία, τις διμερείς σχέσεις, άλλα θέματα περιφερειακής ασφάλειας και τη συνεργασία της αμυντικής βιομηχανίας μεταξύ των δύο χωρών.
Από αυτή την άποψη, ο υπουργός Ακάρ επανέλαβε τις απόψεις και τις προσδοκίες της Τουρκίας σχετικά με την προτεινόμενη ζώνη ασφαλείας στη Συρία, την προμήθεια των S-400, των αεροσκαφών F-35 και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Υπουργός Ακάρ υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ βάσει στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη σταθερότητα και την ασφάλεια των δύο χωρών, της περιοχής και του πλανήτη".


Threats, ultimatums, deadlines do not help; not in line with alliance spirit, Turkish Defence Minister Hulusi Akar says in Washington on S-400 row with US

pronews