25.4.19

Τι συζητήθηκε στην έκτακτη τουρκική σύσκεψη: «Με τους S-400 μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την ΠΑ και χωρίς τα F-35»

Βασικό θέμα της έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα μετά της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας και της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών ήταν το... Αιγαίο.

Στην σύσκεψη στην οποία προέδρευαν οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών, Χ.Ακάρ και Μ.Τσαβούσογλου, πήραν μέρος ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Yasar Guler, ο αρχηγός του Στρατού στρατηγός Umit Dundar, ο αρχηγός του Ναυτικού ναύαρχος Adnan Ozbal, ο αρχηγός της Αεροπορίας πτέραρχος Hasan Kucukakyuz, ο υφυπουργός Άμυνας Yunus Emre Karaosmanoglu, ενώ τη σύσκεψη παρακολούθησε και ο γραμματέας της κυβέρνησης Sedat Onal.
Η πολεμική αυτή σύσκεψη, ασχολήθηκε με τις τελευταίες εξελίξεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και την περιφερειακή σταθερότητα και διεθνείς σχέσεις, ενώ την απασχόλησε και η δημιουργία ζώνης ασφάλειας στη Συρία.
Όπως τονίζεται όμως στη σύσκεψη διατυπώθηκε η πάγια θέση, ότι η Τουρκία θα προστατέψει τα δικαιώματά της και συμφέροντα στην περιοχή.
Σημαντικό ρόλο στην σύγκληση της σύσκεψης ήταν και η παρότρυνση από  το Ισραήλ για εγκατάσταση των Iron Dome και των συστημάτων David Sling κοντά στην εγκατάσταση ραντάρ της Κρήτης, αλλά και της πρότασης για τοποθέτηση Patriot στην Κύπρο.
Αυτό όμως που «καίει» άμεσα την Άγκυρα είναι το Αιγαίο καθώς F-35 βλέπουν πως είναι πολύ πιθανό να μην τα παραλάβουν αντίθετα σίγουρα θα παραλάβουν τους ρωσικούς S-400 και τους θέλουν άμεσα για να «κλειδώσουν» τον χώρο του Αρχιπελάγους και να εμποδίσουν την ΠΑ να επιχειρήσει σε περίπτωση πολεμικής σύρραξης.
Στην Τουρκία θεωρούν ότι μόνο οι S-400 μπορούν να δώσουν καταλυτικό πλεονέκτημα έναντι της ΠΑ, άλλωστε για το επόμενο χρονικό διάστημα δεν προβλέπεται κάποια σημαντική ενίσχυσή της με καινούρια μαχητικά εκτός εάν οι Αμερικανοί θελήσουν να βάλουν ένα «χεράκι» και σε πολύ γρήγορους χρόνους.
Κατά την δήλωση των Ακάρ και Τσαβούσογλου η όλη σύσκεψη ήταν απλά μια συνάντηση «αξιολόγησης» αλλά αυτό που εν τέλει ήθελαν να εκτιμήσουν είναι αν η Τουρκία χωρίς τα F-35 αλλά με την προσθήκη των S-400 θα είναι ικανή να επιβληθεί στο Αιγαίο στο επόμενο χρονικό διάστημα των δέκα μηνών κατά το οποίο θεωρούν ότι θα έχει γίνει ξεκάθαρο το τι σχέση θα έχει η Τουρκία με τις ΗΠΑ.
Ο  Τσαβούσογλου είχε αναφέρει εχθές στο πρακτορείο Sputnik αναφορικά με το ζήτημα των S-400 και τα προβλήματα που ενδεχομένως προκύψουν ότι.
«Στην περίπτωση που οι ΗΠΑ αρνηθούν να προμηθεύσουν την Τουρκία μαχητικά αεροσκάφη F-35, η Άγκυρα θα ικανοποιήσει την ανάγκη για να εξοπλιστεί με τέτοια αεροσκάφη στρεφόμενη σε άλλη χώρα», είχε δηλώσει ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών.
Τουρκικά μέσα ενημέρωσης είχαν κάνει λόγο επίσης  για πιθανή αγορά από την Τουρκία των ρωσικών μαχητικών Su-57 στην περίπτωση που οι ΗΠΑ αρνηθούν να προμηθεύσουν την Τουρκία με τα μαχητικά F-35.
«Γιατί αγοράζουμε το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400; Επειδή έχουμε επείγουσα ανάγκη για ένα σύστημα αεράμυνας. Είμαστε ήδη εταίροι στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35, συμμετέχουμε σε αυτό το πρόγραμμα, έχουμε καταβάλει το αναγκαίο ποσό.
Δεν υπάρχουν προς το παρόν προβλήματα με αυτό. Αλλά στο χειρότερο σενάριο, θα χρειαστεί να ικανοποιήσουμε την ανάγκη μας στρεφόμενοι αλλού, όπου προσφέρονται οι καλύτερες τεχνολογίες», είχε τονίσει ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Την ίδια ώρα το «αφεντικό» της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας του οργανισμού Rosoboronexport, Alexander Mikheyev δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του είναι έτοιμη να προμηθεύσει την Τουρκία με «εναλλακτική» επιλογή σε περίπτωση που η υπόθεση με τα F-35 καταλήξει σε αδιέξοδο.
Μιλώντας σε ρωσικά ΜΜΕ ο Mikheyev είπε:
«Εάν η τουρκική πλευρά έρθει σε εμάς για να τους προτείνουμε λύση, είμαστε έτοιμοι να τους δώσουμε εναλλακτικές λύσεις με μαχητικά αεροσκάφη».
Ο επικεφαλής της Mikheyev απάντησε επίσης και σε ρωτήσεις για τα S-400 λέγοντας πως το πρώτο φορτίο θα έρθει στην Τουρκία τον Ιούλιο, ενώ είπε ακόμη πως οι δύο χώρες έχουν συμφωνήσει στην συμπαραγωγή στην Τουρκία μερών του Α/Α συστήματος.
«Έχουμε συμφωνήσει σε κάθε επιμέρους θέμα. Έχουμε συμφωνήσει για το συνολικό πρόγραμμα και εργαζόμαστε για την υλοποίησή του».
Πάντως ακόμα και το ρωσικό Su-57 να πάρει εν τέλει η Άγκυρα αυτό δεν σημαίνει ότι θα το έχουν στους επόμενους έξι μήνες όπως ήταν προγραμματισμένο να έχουν τα αμερικανικά F-35.
Συνεπώς οι μόνοι παράγοντες που θα μπορούσαν να δώσουν στην Άγκυρα κάποια πλεονεκτήματα έναντι της Πολεμικής Αεροπορίας, είναι οι S-400 και το γεγονός ότι κάποια ελληνικά F-16 θα «απουσιάζουν» λόγω του προγράμματος εκσυγχρονισμού σε επίπεδο Viper.
Η τουρκική Αεράμυνα εξοπλισμένη με το Triumph θα έχει τη δυνατότητα προσβολής των μαχητικών της ΠΑ με το βλήμα 40N6 από αποστάσεις της τάξης των 400 χλμ.
Το υποθετικό τόξο που θα μπορεί να καλύπτει το σύστημα εάν είναι τοποθετημένο στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης, προκαλεί δέος. Χρησιμοποιώντας τους πυραύλους 40N6E μπορεί να ελέγξει ια περιοχή μέχρι την Καβάλα στα δυτικά και κινούμενο νοτιότερα περνά πάνω από την Σαμοθράκη, τη Λήμνο, τον Άγιο Ευστράτιο στο κεντρικό Αιγαίο για να καταλήξει καλύπτοντας την Λέσβο στη Χίο!
Η Κωνσταντινούπολη αποτελεί μια από τις δύο κύριες τοποθεσίες που πρόκειται να αναπτυχθεί με την άλλη να είναι η περιοχή της Άγκυρας. Από την Κωνσταντινούπολη πάντως το S-400 θα μπορεί να προστατεύει στις κρίσιμες ναυτικές εγκαταστάσεις (ναυπηγεία, ναυστάθμους) που διατηρεί το τουρκικό  Ναυτικό στη Θάλασσα του Μαρμαρά όπως και τις αεροπορικές βάσεις του Εσκισεχίρ, του Μπαλικεσίρ και της Μπαρντίμα μεταξύ άλλων.
Από την Άγκυρα τo S-400 καλύπτει όλη την κεντρική Τουρκία φτάνοντας μέχρι τις ακτές της Μεσογείου.
Η τοποθέτηση ενός πλήρους συστήματος για παράδειγμα στη Σμύρνη για την προστασία του εκεί ναύσταθμου ουσιαστικά «κλειδώνει» όλο το κεντρικό Αιγαίο φτάνοντας η εμβέλεια των πυραύλων του έως και 40 χλμ. δυτικά από τη Κόρινθο!
Με άλλα λόγια αεροσκάφη που θα απογειώνονται από την 114ΠΜ στην Τανάγρα θα είναι αμέσως στόχοι του συστήματος, ενώ τα βλήματα θα μπορούν να φτάσουν μέχρι και στην 111ΠΜ στην Νέα Αγχίαλο.
Φυσικά ούτε λόγος για τα readiness που θα επιχειρούν από την 135 Σμηναρχία Μάχης στην Σκύρο ή την 130 ΣΜ στη Λήμνο. Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα το έργο των μαχητικών αεροσκαφών της ΠΑ γίνεται εξαιρετικά δύσκολο σε σημείο που καθίσταται επιτακτική η ανάγκη της εξεύρεσης αντιμέτρων.
Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα το έργο των μαχητικών αεροσκαφών της ΠΑ γίνεται εξαιρετικά δύσκολο σε σημείο που καθίσταται επιτακτική η ανάγκη της εξεύρεσης αντιμέτρων.
Φυσικά αποστολές SEAD με τις υπάρχουσες τακτικές θα πρέπει να αναθεωρηθούν.
Επομένως η προμήθεια των S-400 από την τουρκική Αεροπορία θέτει εκ των πραγμάτων νέα δεδομένα στις αποστολές της ΠΑ σχεδόν απαγορευτικά.
Η ΠΑ διαθέτει σήμερα μια σειρά όπλων μακράς ακτίνας για την προσβολή στρατηγικών στόχων (μεταξύ αυτών και Α/Α συστημάτων) αλλά μόνο ένας από τους τύπους αυτούς διαθέτει ικανή εμβέλεια και αυτό είναι το SCALP-EG.
Τα υπόλοιπα όπλα που θα μπορούσαν να περιγραφούν ως μακράς ακτίνας είναι τα AGM-154C  JSOW (εμβέλεια 22-130 χλμ.), GBU-31 JDAM (28 χλμ.), AFDS (9,5 χλμ. – 26 χλμ.).
Από τα παραπάνω συμπεραίνεται εύκολα πως σε μια υποθετική περίπτωση προσβολής του τουρκικού δικτύου Αεράμυνας μόνο τα SCALP-EG θα μπορούσαν να εγγυηθούν την ασφάλεια του αεροσκάφους υπό την έννοια της εκτόξευσης από ασφαλή απόσταση (εμβέλεια των SCALP-EG 560 χλμ. +).
Οι δυνατότητες αντίδρασης της ΠΑ
Αναμφισβήτητα ο εξοπλισμός της ΠΑ με όπλα πολύ μακράς ακτίνας είναι η μοναδική κίνηση που θα μπορούσε να γίνει την συγκεκριμένη περίοδο.
 Φυσικά η πρώτη σκέψη οδηγεί στο όπλο JASSM-ER ο οποίος έχει εμβέλεια 1000 χλμ. (!)
Στην συγκεκριμένη περίπτωση μπορεί να προκύψουν προβλήματα αποδέσμευσης του συγκεκριμένου βλήματος στην Ελλάδα, αλλά η αμερικανική υπηρεσία αμυντικών εξαγωγών και συνεργασίας DSCA είχε ανακοινώσει την έγκριση πολωνικού αιτήματος για την πώληση στη χώρα 70 AGM-158B JASSM-ER. Η αποδέσμευση επομένως  για την Ελλάδα δεν μπορεί να αποκλειστεί,
Σε ότι αφορά τους SCALP-EG το απόθεμα βρίσκεται στα 91 βλήματα και στους AGM-154  στους μόλις 40. Υπάρχει δηλαδή ένα απόθεμα 131 βλημάτων τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν μεν, εναντίον των S-400 , αλλά είναι φυσικό πως ανάγκη θα υπάρξει για μια πλειάδα άλλων στόχων για να εξαντληθεί το απόθεμα μόνο ενός ή δύο συστημάτων. Η ενίσχυση επομένως με περισσότερα βλήματα των αποθεμάτων (κυρίως των SCALP-EG) θεωρείται ως  επιβεβλημένη.
Η δυνατότητα του S-400 να προσβάλλει στόχους στα 400 χλμ. μέγιστη απόσταση δε σημαίνει βέβαια ότι θα είναι πάντα μια τέτοια συνθήκη ικανή. Αυτό θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες όπως το τουρκικό απόθεμα των βλημάτων 40N6.
Βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά των πυραύλων του συστήματος S-400
Ο πύραυλος 40N6 καταστρέφει στόχους σε εμβέλεια 400 Κm και ύψος 185 km.
Ο πύραυλος 48N6DM καταστρέφει στόχους σε εμβέλεια 250 km.
Οι πύραυλοι 9M96E2 έχουν εμβέλεια 120 km και χτυπάνε στόχους σε ύψος 30 km. 
Oι πύραυλοι 9M96E διαθέτουν εμβέλεια 40 km, ύψος 20 km.
PRONEWS