27.4.19

Φλέγεται το εργοστάσιο κατασκευής διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων RS-28 Sarmat και R-29RMU Sineva στη Ρωσία (βίντεο)


Μεγάλη φωτιά ξέσπασε χτες βράδυ στην ανατολική Ρωσία στο εργοστάσιο Kramash όπου κατασκευάζονται οι καινούργιοι διηπειρωτικοί πύραυλοι τύπου RS-28 Sarmat και R-29RMU Sineva SLBM αλλά και πύραυλοι κρουζ Kalibr όπως μεταδίδουν ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Στην περιοχή έφτασε ειδικό κλιμάκιο από το ρωσικό υπουργείο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών "EMERCOM" .
Οι ρωσικές αρχές έκτακτης ανάγκης και οι πυροσβέτες δίνουν δύσκολη μάχη να περιορίσουν τις φλόγες από χτες βράδυ όταν και ξέσπασε η πυρκαγιά.
Ρωσικές πηγές ανέφεραν ότι οι πυραύλοι που παράγονται στο εργοστάσιο δεν κινδυνεύουν να εκραγούν ωστόσο υπάρχουν φόβοι για την απελευθέρωση δυνητικά επιβλαβών χημικών ουσιών στον αέρα.
Έχει αναφερθεί ότι ένα κινητό εργαστήριο δοκιμών δειγμάτων αέρα και περιβαλλοντικά συνεργεία αποστέλλονται στο χώρο, καθώς οι πυροσβέστες συνεχίζουν να παλεύουν με την τεράστια πυρκαγιά.
Οι κρατικές πηγές ανέφεραν ότι η πυρκαγιά κατατάσσεται στην «κατηγορία τέσσερα» – που αποτελεί την υψηλότερη ανταπόκριση έκτακτης ανάγκης και τη μέγιστη δυσκολία για την κατάσβεση πυρκαγιάς.
Η πυρκαγιά έχει επεκταθεί σε έκταση 5.000 τετραγωνικών μέτρων, όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική.
Οι φλόγες έχουν προκαλέσει την κατάρρευση τμήματος της οροφής. Υπάρχουν και πληροφορίες για νεκρούς αλλά αυτό δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.
Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν δεκάδες πυροσβέστες. Δεν φαίνεται να υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης σε γειτονικά κτήρια.
Η φλεγόμενη μονάδα στην σιβηρική πόλη Κρασνογιάρσκ (γνωστό και ως Κράσμας) στην ομώνυμη πόλη της Σιβηρίας στην Ρωσία, ιδρύθηκε επί Σοβιετικής Ένωσης, το 1932.
Η πυρκαγιά αναφέρθηκε ότι πρώτα κάλυψε τη στέγη της ευρύτερης εγκατάστασης, αλλά τα αίτια που την προκάλεσαν είναι ακόμα άγνωστα.
Το εργοστάσιο λειτουργεί για πάνω από μισό αιώνα.

pronews