5.4.19

Ξεκινά το πρόγραμμα απόκτησης Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους - Δήλωση ΥΕΘΑ Ε.Αποστολάκη για F-35

Tο πρόγραμμα απόκτησης Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους από την Πολεμική Αεροπορία, το κρισιμότερο πρόγραμμα από το οποίο εξαρτάται η ίδια η μελλοντική ύπαρξη της Ελλάδας, δεδομένης της μοναδικής στρατηγικής σημασία του αεροπορικού όπλου, ξεκινά, έστω με 10 χρόνια καθυστέρηση!

O υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, επιβεβαίωσε σήμερα με δήλωσή του ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει την προμήθεια των F-35 από τις ΗΠΑ, σε συνέχεια της χθεσινής διαρροής-«βόμβας» από τις ΗΠΑ, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-35 της Lockheed Martin σε πέντε ακόμα χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Η δήλωση του Ε.Αποστολάκη από την Ανδραβίδα, όπου είναι το κέντρο της μεγάλης διασυμμαχικής άσκησης ΗΝΙΟΧΟΣ 2019 ήταν: «Ναι μας ενδιαφέρουν τα F-35. Μετά την απόφαση για τον εκσυγχρονισμό των F-16, το πρόγραμμα που μας ενδιαφέρει είναι αυτό της απόκτησης Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους το οποίο αφορά τα F-35».
Στο ίδιο κλίμα και η δήλωση του Αμερικανού πρέσβη Τ.Πάιατ, ο οποίος δίπλα από τον Ελληνα υπουργό είπε ότι «Το F-35 είναι στην διάθεση της Ελλάδας, τώρα που ολοκληρώθηκε η συμβασιοποίηση του προγράμματος των F-16».
Προχθές στη σύσκεψη που έγινε στο ΥΠΕΘΑ, όπως αναφέρουν ασφαλείς πηγές, υπό τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη  έγινε συζήτηση για το πρόγραμμα του Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους, το οποίο έχει καθυστερήσει να εκκινήσει περί τα 10 χρόνια και έχει φέρει σε εξαιρετικά δυσμενή θέση την χώρα σε ότι αφορά την ασφάλειά της!
Κοινή διαπίστωση στην σύσκεψη ήταν ότι η αναβάθμιση των F-16 δεν αρκεί και εξετάστηκαν οι λύσεις που μπορούν να υπάρξουν για να «αναχαιτιστεί» η συντριπτική τουρκική υπεροπλία.
Οι προσεγγίσεις που έγιναν στην σύσκεψη αφορούν την πιθανότητα προμήθειας 10-12 μαχητικών αεροσκαφών F-35 ή μία Μοίρα (20 αεροσκάφη), τέταρτης γενιάς (Rafale ή Eurofighter) τα οποία μπορεί να αγοραστούν σε δύο δόσεις (αρχική και option) μέχρι το 2027.
Σε γραπτή του κατάθεση που υποβλήθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων χθες, ο αντιναύαρχος Ματίας Γουίντερ, επικεφαλής του γραφείου των F-35 του Πενταγώνου, αναφέρει ότι «οι μελλοντικοί πιθανοί πελάτες Εξωτερικών Στρατιωτικών Πωλήσεων περιλαμβάνουν την Ελλάδα.
Σύμφωνα με την κατάθεση του Γουίντερ, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανταποκριθούν σε οποιοδήποτε επίσημο αίτημα για πληροφορίες σχετικά με τα αεροσκάφη.
pronews