2.4.19

«Der Spiegel» για Ερντογάν: «To τέλος ενός μύθου»


Ο μύθος Ερντογάν είναι από χθες παρελθόν σχολιάζει η γερμανική «Der Spiegel» 

«Η ρητορική του Ερντογάν δεν μπορεί να κρύψει το γεγονός ότι το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών είναι μια απογοήτευση γι ‘αυτόν», γράφει το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» .

«Το κόμμα του “ΑΚΡ” απώλεσε τουλάχιστον έξι μεγάλες πόλεις της χώρας. Χάνει την Άγκυρα… Χάνει, χωρίς έκπληξη, τη Σμύρνη. Χάνει την Αττάλεια. Αλλά πάνω απ ‘όλα, χάνει την Κωνσταντινούπολη».
«Η Κωνσταντινούπολη είναι κάτι περισσότερο από μια πόλη», σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό. Τουλάχιστον 15 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν εδώ, περίπου το ένα πέμπτο της χώρας. Είναι μάλλον μια αντανάκλαση ολόκληρης της Τουρκίας. Ο Ερντογάν ξεκίνησε ως δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης.
«Όποιος κερδίζει την Κωνσταντινούπολη κερδίζει την Τουρκία», έχει πει σε προεκλογική του εκστρατεία. Τώρα, ο Ερντογάν έχει υποστεί την πιο βαριά ήττα στην καριέρα του.
Ο Ερντογάν δεν έχει κυβερνήσει επιτυχώς την Τουρκία για αρκετό διάστημα. Διέλυσε τη Δημοκρατία, κατέστρεψε το κράτος δικαίου και κατάργησε την ελευθερία του Τύπου. Το ασυμβίβαστο στυλ διακυβέρνησής του έχει χωρίσει τη χώρα σε δύο «στρατόπεδα». Τέλος, η οικονομία έχει καταρρεύσει. Η ανεργία, ο πληθωρισμός, το χρέος πιο υψηλά σε σχέση με τα τελευταία χρόνια….
Ο Τούρκος πρόεδρος δεν θα χάσει ξαφνικά την εξουσία του. Εξακολουθεί να ελέγχει σχεδόν όλα τα κρατικά όργανα. Οι επόμενες προεδρικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί για το 2023. Αλλά με πολιτικούς της αντιπολίτευσης στα μεγάλα δημαρχεία της χώρας του , η κυριαρχία τουγίνεται πολύ πιο άβολη. Τώρα μπορεί πολύ πιο δύσκολα να απονείμει προνόμια σε πολίτες. Παράλληλα, οι ομοιδεάτες αντίπαλοί του, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, μπορεί να νιώθει έτοιμος να ιδρύσει το δικό τους κόμμα.
Ο μύθος Ερντογάν είναι από χθες παρελθόν.
http://arouraios.gr