27.4.19

Μαύρο Πάσχα για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – Ο Καρανίκας δείχνει ότι δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν

O σύμβουλος του πρωθυπουργού...

Οι αποδοκιμασίες σε βάρος στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για το Μακεδονικό συνεχίζεται, το θέμα δεν μπορεί να ξεχαστεί εύκολα. Από την άλλη μια σειρά από προβλήματα στην κυβέρνηση και η αλαζονική στάση που κρατούν κορυφαίοι υπουργοί δείχνει ότι βρίσκονται σε πανικό

Η σπασμωδική αντίδραση που είχε ο Νίκος Καρανίκας την Μεγάλη Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη, όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με την οργή πολιτών για τη Συμφωνία των Πρεσπών, οι δικαιολογίες που εκστόμισε ως απάντηση, και κυρίως ο έκδηλος εκνευρισμός του -έφθασε στο σημείο να φωνάζει «Αστυνομία» μόνο και μόνο επειδή κάποιος κατέγραφε την σκηνή με το κινητό του τηλέφωνο- είναι ενδεικτική του μεγέθους των επιπτώσεων που έχουν οι Πρέσπες για τα κυβερνητικά στελέχη.
Θυμίζουμε ότι ο κ. Καρανίκας βρισκόταν με φιλική του παρέα σε καφετέρια της οδού Καρόλου Ντηλ στη Θεσσαλονίκη, όταν μία γυναίκα άρχισε να διαμαρτύρεται για τη Συμφωνία των Πρεσπών.«Η Μακεδονία είναι ελληνική, είναι Ελλάδα. Μαζέψατε όπως όπως τις ψήφους και ψηφίσατε αυτή την προδοσία. Είστε προδότες» του είπε μεταξύ άλλων, ενώ ο σύμβουλος του πρωθυπουργού άρχισε να υπερασπίζεται τη Συμφωνία.
«Η Μακεδονία είναι ελληνική. Μακεδόνες είμαστε εμείς» του είπε η γυναίκα.
«Τόσα χρόνια λεγόταν Μακεδονία σκέτη. Τώρα λέγεται Βόρεια Μακεδονία….» άρχισε να λέει για να πάρει απάντηση: «Εμείς τι είμαστε Νότια;» Τότε ο κ. Καρανίκας υποστήριξε ότι η Συμφωνία »λέει ότι είναι σλάβοι»» (σ.σ. οι Σκοπιανοί).
«Ποιός σας έδωσε το δικαίωμα;» ρώτησε ξανά η γυναίκα, πριν παρέμβει και δεύτερος πολίτης ο οποίος απευθυνόμενος στον Νίκο Καρανίκα, του είπε ότι «δεν έχεις δουλειά στη Μακεδονία».
Εμφανώς εκνευρισμένος, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού σηκώθηκε από τη θέση του και αντιληφθείς ότι ο πολίτης κατέγραφε με το κινητό του την αντιπαράθεση ζήτησε επιτακτικά να σταματήσει. «Είμαι σε δημόσιο χώρο…» αντέτεινε ο πολίτης, ενώ ο σύμβουλος στρατηγικής ζήτησε να κληθεί ένας αστυνόμος. Στο σημείο αυτό η καταγραφή σταματά…
Video Player
00:00
01:38
Όλα αυτά τα χρόνια, άνθρωποι σαν τον σύμβουλο… στρατηγικού σχεδιασμού του πρωθυπουργού πλάσαραν τους εαυτούς τους σαν «αντισυστημικούς». Οπλισμένοι με το «ηθικό πλεονέκτημα» αντιμετώπιζαν τους αντιπάλους τους αφ’ υψηλού. Άσε που αρκούσε η αναφορά και μόνο της λέξης «αστυνομικός» για να τους κάνει έξαλλους και να αρχίσουν να διαμαρτύρονται για την… καταστολή.
Πουλούσαν φύκια για μεταξωτές κορδέλες απευθυνόμενοι σε ένα ειδικό κοινό, το οποίο κολάκευαν με τη στάση τους αυτή. Και να τώρα, που φθάσαμε να δούμε τον «αντισυστημικό» Καρανίκα να φωνάζει: «Αστυνομία, Αστυνομία» επειδή πολίτες της Μακεδονίας δεν κατάπιαν τις δικαιολογίες που τους σέρβιρε, ότι δήθεν «η συμφωνία λέει ότι είναι σλάβοι».

Δεν ξεχνιέται

Στο Μαξίμου νόμιζαν, ή έστω ήλπιζαν, ότι προϊόντος του χρόνου το θέμα θα ξεχαστεί, θα ξεθυμάνει. Φευ, όμως. Φθάσαμε στο Πάσχα και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που πάνε στις περιφέρειές τους φοβούνται να κυκλοφορήσουν. Από εκεί που κάποτε τους υποδέχονταν στα καφενεία και τις πλατείες σαν ήρωες που θα έσωζαν τη χώρα -από τα μνημόνια, τα χρέη, τους «κακούς» δανειστές, κλπ- τώρα νιώθουν αποσυνάγωγοι, ανεπιθύμητοι, έχοντας απόλυτη ανάγκη από αστυνομική συνοδεία για να περπατήσουν στους δρόμους της ιδιαίτερης πατρίδας τους.
Τα επεισόδια σε βάρος στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το Μακεδονικό είναι πολλά. Αποδοκιμασίες, ύβρεις που πολλές φορές ξεφεύγουν από τα όρια, αλλά και ακροδεξιά επανεμφάνιση κάποιων που εκμεταλλεύονται την κατάσταση.
Ομως, η αλήθεια είναι ότι από τα Τέμπη και μετά η κοινωνία βράζει, κάτι που αποτυπώνεται και στις τοπικές έρευνες γνώμης που γίνονται. Ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει ακόμη και μονοψήφια ποσοστά ενώ επεισόδια σαν κι αυτό με τον Καρανίκα απλά ρίχνουν λάδι στη φωτιά η οποία μπορεί να μην αποτυπώνεται με μεγάλες διαδηλώσεις, όμως, στην κάλπη σίγουρα θα φανεί.
Οι εορτές του Πάσχα αποτελούν ένα πρώτο κρας τεστ για την κυβέρνηση και ειδικά για τα στελέχη που θα μεταβούν στη Βόρεια Ελλάδα. Τα παράπονα είναι πολλά, όχι μόνο για το Μακεδονικό, αλλά και για όλη αυτή την τετραετή λιτότητα που επιχειρείται τώρα να κουκουλωθεί με προεκλογικές παροχές που τελικά θα τις πληρώσει άλλη κυβέρνηση.

Πληγώνουν τα γεγονότα

Από την άλλη, μια σειρά από γεγονότα που δείχνουν την αλαζονική στάση που κρατά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έχει εκνευρίσει τους πολίτες. Ο Νίκος Παππάς που δεν απαντά για τις «δουλίτσες» του Μανώλη Πετσίτη αλλά και τα τηλεοπτικά κόλπα που επιχειρούσε να κάνει με τον κουμπάρο υπουργών, Χρήστο Καλογρίτσα, είναι ένα δείγμα αλαζονείας αλλά και ενοχής.
Παράλληλα, το ευρωψηφοδέλτιο πανικού με άσχετους μεταξύ τους ανθρώπους και με τον Πέτρο Κόκκαλη να φιγουράρει με την υψωμένη γροθιά κατά της διαπλοκής, τσακίζει την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα που ήρθε να αλλάξει τα πράγματα και να φέρει την κάθαρση.
Το κακό κλίμα ήρθε να στραβώσει ακόμη περισσότερο με τον Παύλο Πολάκη ο οποίος Μεγαλοβδομαδιάτικα αποφάσισε να αποδείξει σε όλους με πόση χυδαιότητα μπορεί ένας πολιτικός να εμφανίζεται στη δημόσια σφαίρα.
Μέσα σε αυτό το τοξικό περιβάλλον προσπαθεί το Μέγαρο Μαξίμου να αλλάξει την ατζέντα, όμως, αδυνατεί να το κάνει. Και μπορεί οι διακοπές του Πάσχα να είναι φάρμακο για να ξεχαστεί κάπως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει με καζάνι που βράζει, όμως, η πραγματικότητα είναι διαφορετική και όσο πλησιάζουμε προς τις κάλπες τόσο θα γίνεται και πιο σκληρή για τον Αλέξη Τσίπρα.

in.gr