9.4.19

Ρυθμιστής των εξελίξεων οι κεντρώοι αναποφάσιστοι – Σε αυτή τη δεξαμενή στοχεύουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Θα κοπεί το σχοινί και θα τσακιστούν και οι δύο! Juan


Πώς ακριβώς επιχειρούν αυτή τη διείσδυση ΣΥΡΙΖΑ και  ΝΔ.

Με το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες, τα δύο μεγάλα κόμματα επιχειρούν να «κερδίσουν» το μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων που σήμερα απαντά στις δημοσκοπήσεις με το «δεν ξέρω-δεν απαντώ».
Έχει σημασία όμως να δούμε πως ακριβώς επιχειρούν αυτή τη διείσδυση ΣΥΡΙΖΑ και  ΝΔ.

Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ
Ένα από τα βασικά θέματα της επικαιρότητας του Σαββατοκύριακου ήταν αναμφίβολα η εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Γαλάτσι. Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, τα μηνύματα που έστειλε αλλά και οι παρουσίες στην εκδήλωση κάποιων πολιτικών προσώπων που μέχρι πρότινος ανήκαν σε άλλους σχηματισμούς της ευρύτερης κεντροαριστεράς, κυριάρχησαν σε συζητήσεις, αναλύσεις και ρεπορτάζ.
Και σίγουρα δεν ήταν καθόλου τυχαία η  συχνή αναφορά του πρωθυπουργού στην Προοδευτική Συμμαχία. Μπορεί αυτή η συνεργασία να ξεκίνησε –σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις- για καλύτερη επίδοση στις ευρωεκλογές, δεν υπάρχει όμως καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για μία προσπάθεια προσέλκυσης κεντροαριστερών ψηφοφόρων, με φόντο τις εθνικές εκλογές. Στην προσπάθεια συσπείρωσης και συμπόρευσης αυτού του κόσμου με τον ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας θέτει ως βασικό αντίπαλο την ακροδεξιά, φροντίζοντας ταυτόχρονα να τονίζει τα συντηρητικά χαρακτηριστικά της ΝΔ. Στην προσπάθεια του να συγκεντρώσει τον κόσμο της κεντροαριστεράς, απευθύνθηκε σε πολιτικούς χώρους που έχουν μία ιδεολογική «συγγένεια» με την Κουμουνδούρου, σε συλλογικότητες, σε εκπροσώπους φορέων, αλλά και σε πολιτικά πρόσωπα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν καταστάσεις και να τραβήξουν κόσμο μαζί τους. Σε κάποιες από τις προσεγγίσεις που έκανε είχε θετική απάντηση, σε κάποιες άλλες όχι. Πάντως κάπως έτσι προέκυψε η συμπόρευση του «πράσινου» Στέφανου Τζουμάκα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θυμίζουμε ότι στον τελευταίο ανασχηματισμό υπουργοποιήθηκαν δύο πολιτικοί που προέρχονται επίσης από το ΠΑΣΟΚ, ο Άγγελος Τόλκας και ο Θάνος Μωραίτης. Στο άρμα του κυβερνώντος κόμματος ανέβηκε και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Μόνο που δεν θα πάει με όλη τη δύναμη της ΔΗΜΑΡ καθώς αρκετά στελέχη της αντέδρασαν έντονα σε αυτή την συνεργασία και διαχώρισαν τη θέση τους ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα τον ακολουθήσουν. Το βέβαιο είναι ότι η προσπάθεια από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ για διεύρυνση της Συμμαχίας θα συνεχιστεί. Και αυτό γιατί παραμένει μεγάλο το ποσοστό των κεντρώων και κεντροαριστερών που φαίνεται να αμφιταλαντεύεται για το που θα ρίξει την ψήφο του, καθώς τα δημοσκοπικά ποσοστά του ΚΙΝΑΛ, του Ποταμιού αλλά και της Ένωσης Κεντρώων, απέχουν πολύ από προηγούμενες, σαφώς καλύτερες, επιδόσεις τους. Άρα ένα μεγάλο κομμάτι ψηφοφόρων που παραδοσιακά στήριζαν κόμματα του κέντρου και της αριστεράς, εμφανίζεται για την ώρα «ορφανό». Και εκεί ακριβώς στοχεύει ο ΣΥΡΙΖΑ. Πως θα καταφέρει να πείσει αυτό τον κόσμο.
Ίδιος ο στόχος, άλλη η τακτική της ΝΔ
Στην ίδια δεξαμενή όμως στοχεύει και η ΝΔ. Μόνο που επιλέγει διαφορετικό τρόπο. Ποιος είναι αυτός; Να απευθυνθεί στους πολίτες. Κάνει κάλεσμα στους απλούς ψηφοφόρους και δεν εστιάζει σε συνεργασίες με πολιτικές προσωπικότητες. Η εκτίμηση που υπάρχει στη ΝΔ είναι ότι τα πρόσωπα που συμπορεύονται με τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν μικρή επιρροή στην κοινωνία και ότι επέλεξαν αυτή την συνεργασία κινούμενα ευκαιριακά. Ταυτόχρονα από την Πειραιώς κατηγορούν τον Αλέξη Τσίπρα ότι επιχειρεί να κατασκευάσει εχθρούς στην προσπάθεια του να συσπειρώσει κόσμο. Όσο για την ακροδεξιά που εμφανίζεται από την Κουμουνδούρου ως ο μεγάλος κίνδυνος, στελέχη της ΝΔ θυμίζουν την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. «Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ξεμείνει από θετικό αφήγημα», λέει στη HuffPost Greece πρόσωπο που είναι άμεσος συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ συμπληρώνει ότι αυτό φαίνεται και από τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις. Όπως υποστηρίζουν πηγές της Πειραιώς, αυτό που εισπράττουν στις περιοδείες που κάνει ο αρχηγός της ΝΔ είναι ότι υπάρχει θετική ανταπόκριση από πολύ κόσμο, ακόμα και από ανθρώπους που δεν είχαν ψηφίσει το κόμμα στο παρελθόν. «Για πολλούς, τελευταία ελπίδα είναι η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης», υποστηρίζει στέλεχος του κόμματος και επισημαίνει ότι το κάλεσμα του αρχηγού της ΝΔ απευθύνεται σε πολίτες και όχι σε πρόσωπα, γι΄αυτό και φροντίζει να εξηγεί με ακρίβεια το πρόγραμμα που έχει, με στόχο να πείσει τους αναποφάσιστους.
Προσπάθεια συσπείρωσης το ΚΙΝΑΛ
Δεν είναι όμως μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ που στοχεύουν στους κεντρώους αναποφάσιστους ψηφοφόφους, αλλά και το ΚΙΝΑΛ το οποίο επιχειρεί συσπείρωση των δυνάμεων που στο παρελθόν είχαν αναδείξει το ΠΑΣΟΚ σε κυρίαρχο της πολιτικής ζωής. Βασικός στόχος της Χαριλάου Τρικούπη είναι η αύξηση των ποσοστών στις προσεχείς εκλογές, έτσι ώστε να αποκτήσει ισχυρότερη παρεμβατικότητα και –εφόσον το επιτρέψουν οι εξελίξεις- να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού από την επομένη των εκλογών.
Οι κεντρώοι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι λοιπόν ξαφνικά αναδεικνύονται σε «μήλο της έριδος» για τα κόμματα. Η στάση αυτών των ψηφοφόρων μπορεί να κρίνει την εκλογική αναμέτρηση, κάτι που σημαίνει ότι αναμένεται ακόμα πιο σκληρή μάχη για το ποιος θα καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους. Και κυρίως την ψήφο τους.
www.huffingtonpost.gr/