29.4.19

Θρίαμβος της «καθαρής» δεξιάς στην Ισπανία: Στο 10,4% το Vox και σαρωτική είσοδος στη Βουλή μετά από 40 χρόνια (upd)

Τεράστια νίκη του δεξιού κόμματος Vox στην Ισπανία, το οποίο πριν λίγους μήνες συγκέντρωνε ποσοστά της τάξης της μιας ποσοστιαίας μονάδας και μετά από μια υποδειγματική προεκλογική εκστρατεία συγκέντρωσε σχεδόν 10,4% των ψήφων και παίρνει περί τις 25 έδρες στο Κοινοβούλιο!

Πρώτο κόμμα αναδεικνύονται οι Σοσιαλιστές του Pedro Sanchez με ποσοστό 28,1% και ακολουθεί το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα με 17,8% και τεράστια πτώση λόγω της σαρωτικής επέλασης του Vox, ενώ οι Podemos συγκεντρώνουν 16,1% υποχωρώντας από τα ποσοστά άνω του 20%.
Το κεντροδεξιό Ciudadanos έχει 14,4% και μικρή άνοδο.
Στις σημερινές εκλογές μπορεί να προηγούνται οι Σοσιαλιστές του απερχόμενου πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ στις βουλευτικές εκλογές, αλλά χωρίς να καταφέρνουν να συγκεντρώσουν την πλειοψηφία και θα μπορέσουν να κυβερνήσουν μόνο με την συμμετοχή των εθνικιστών των διαφόρων περιοχών, αλλά οι μεγάλοι νικητές είναι οι «καθαροί» δεξιοί του Vox.
Οι δημοσκοπήσεις πριν τις κάλπες έδειχναν ότι ο Πέδρο Σάντσεθ δεν αναμένεται να κερδίσει παρά 120-130 έδρες, μακράν της απόλυτης πλειοψηφίας των 176 εδρών.
Θα είναι συνεπώς υποχρεωμένος να συμπήξει συμμαχίες με τη ριζοσπαστική αριστερά των Podemos, η οποία αντιμετωπίζει δυσκολίες, και με περιφερειακά κόμματα, μεταξύ των οποίων οι καταλανοί υποστηρικτές της ανεξαρτησίας που τον Ιούνιο υποστήριξαν την άνοδό του στην εξουσία.
Όμως ο σοσιαλιστής ηγέτης θα προτιμούσε να αποφύγει να χρειαστεί και πάλι αυτούς τους τελευταίους: Η κεντροδεξιά και η δεξιά δεν έχει πάψει να τον κατηγορεί πως «τα βρήκε» με τους «εχθρούς της Ισπανίας» και πως αυτοί οι ίδιοι αυτονομιστές είναι που τον υποχρέωσαν να συγκαλέσει αυτές τις πρόωρες εκλογές αρνούμενοι να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό του.
Η «καθαρή» δεξιά καταφέρνει και εισέρχεται στην ισπανική Βουλή, για πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια.
Συγκεκριμένα ενώ το Λαϊκό Κόμμα PP συγκεντρώνει 69-73 έδρες, οι νεοφιλελεύθεροι Ciudadanos 48-49 έδρες, το Vox καταφέρνει να λάβει 24-26 έδρες.
Η συμμετοχή στην Καταλονία την ίδια ώρα ανερχόταν σε 64,20%, σχεδόν 18 μονάδες μεγαλύτερη σε σύγκριση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.
Η ψηφοφορία άρχισε στις 9 π.μ. (τοπική ώρα, 10:00 ώρα Ελλάδος) και τελείωσε στις 8 μ.μ. (21:00 ώρα Ελλάδος), ενώ σαφή εικόνα του αποτελέσματος αναμένεται περί τις 23:00 (ώρα Ελλάδος).
Πρόκειται για το δεύτερο «καθαρό» δεξιό κύμα μέσα σε δύο εβδομάδες, μετά την Φινλανδία, όπου το κόμμα των Αληθινών Φινλανδών ήρθε δεύτερο στις εκλογές που έγιναν στα μέσα Απριλίου.
Είναι οι τρίτες εθνικές εκλογές στη χώρα μέσα σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια, γεγονός που επιβεβαιώνει την παρατεταμένη πολιτική κρίση στη χώρα με το ζήτημα της Καταλονίας να παραμένει στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης.

🇪🇸 La haciendo historia. Millones de españoles votarán hoy sin miedo a nada ni nadie 💪

📢


pronews